[Door Han Carpay] Een enorme verrassing was het. Jong en zo taalvaardig. In Aalsmeer heb je ze gelukkig nog! De 22-jarige Marjolein Honcoop won afgelopen donderdag in Het Wapen van Aalsmeer het vierde Groot Aalsmeers Dictee.
In de categorie liefhebbers. Zo ziet ze zichzelf ook, als liefhebber. “Taal heb ik altijd leuk gevonden, vroeger al. Het is een hobby van me,” reageert ze stralend na haar zege. Ze heeft 12 fouten, op een liefhebbersgemiddelde van 24 stuks. Vorig jaar maakte winnares Monique Vis 18 fouten (gemiddelde 32, links op foto).
Conclusie: het dictee, opnieuw van de hand van tweevoudig oud-dicteewinnares Annemarie Braakman, was makkelijker dan vorig jaar. Daar zijn de deelnemers het ook over eens. Andere conclusie: alleen vrouwen winnen Aalsmeerse dictees. Het was voor de vierde keer raak.
Geen saaie bedoening
Derde conclusie: dictees hoeven geen saaie vertoning te zijn. Dat bewijst deze editie, die opnieuw georganiseerd was door Constantijn Hoffscholte van Boekhuis Aalsmeer, in samenwerking met Het Wapen van Aalsmeer. Er waren 31 deelnemers, een record.
Het moet gezegd, het dicteefeest is ronduit gezellig en nog leerzaam ook. Na de serieuze arbeid in de Brouwerzaal – de dicteetekst zo goed mogelijk neerpennen – lonken het buffet en de drank en begint het speculeren. Láng speculeren, want voor de jury eruit is, is het ruim twee uur later.
Grootste liefhebbers
Wat de diehards ervan vinden? Er doen in Aalsmeer zes specialisten mee die stad en land afreizen voor dictees. Pieter van Diepen, in 2010 winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, komt graag naar Aalsmeer. Hij laat er de tegelijkertijd gehouden dictees in Rotterdam en Goeree-Overflakkee voor schieten.
“Ik ben liefhebber pur sang. Specialisten zijn de grootste liefhebbers. Of we professionals zijn? Flauwekul! Het kost alleen maar geld,” biecht Van Diepen op. Hij was twee jaar geleden ex-aequo winnaar en “vorig jaar slechts derde”. Donderdag wint hij opnieuw in zijn categorie, met 2 fouten.
Volgens specialist Jeroen van Heemskerck Düker, een jaar geleden gestart met een eigen dicteewebsite, was het dictee “uitstekend te doen”. “Het is niet te flauw, nét pittig genoeg. Al was de laatste zin vreselijk.” Hij schat zijn foutenaantal op 3 tot 6. Na de uitslag erkent hij ruiterlijk er niks van gebakken te hebben: 10 fouten. “Ik had mijn dag zeker niet. Ze moeten oppassen, want bij de volgende dictees neem ik revanche.”
Komst teams vondst
Nog een conclusie: het introduceren van teams (van drie leden) blijkt een vondst. Het verhoogt de aantrekkelijkheid van het taalevenement. Er namen zes teams deel. Winnaar van de wisselbeker wordt het CDA-team na een barrage met het PIE-team. Beide halen 59 punten (na optelling van de fouten van de individuele deelnemers).
Het eerste barragewoord, dwarslaesie, schrijven Dick Goedhart (CDA) en Ines van der Boon (PIE) goed, bij het tweede, falsificatie, gaat Van der Boon de mist in. CDA-teamlid Hermen de Graaf merkt op het dictee “erg waardevol” te vinden voor “de culturele beleving en het taalgebruik”. “Volgend jaar zijn er hopelijk 40 deelnemers.”
Bedrijven inspireren
Een van de deelnemende teams is Ed Kriek Optiek. “Ik las van het dictee in de nieuwsbrief van Het Boekhuis en het leek me weleens leuk om mee te doen. Het is een keer wat anders,” licht Ed Kriek toe, zelfverklaard “fan” van het Groot Dictee.
“Ik heb de beste mensen in taal uit de winkel erbij gehaald,” voegt hij eraan toe. Hij blijkt een fijne neus te hebben, want de beste liefhebber van de avond zit in zijn team, Marjolein Honcoop. “Voor volgend jaar ga ik andere bedrijven inspireren om ook mee te doen,” roept Kriek enthousiast.
Humor en seks
Opsteller Annemarie Braakman had een dictee geschreven over 'Nieuw leven in Aalsmeer'. Een ongekunstelde, vlotte tekst met genoeg humor en een toefje seks. Haar tekst werkt in de Brouwerzaal op de lachspieren, wanneer hij als opmaat een keer in zijn geheel wordt voorgedragen door oud-burgemeester Joost Hoffscholte, de Philip Freriks van Aalsmeer.
Natuurlijk is de nakijkploeg 'komische' slippers tegengekomen. IJcel in plaats van eicel, pubertijd in plaats van puberteit, niemandalletje in plaats van niemendalletje. Het enige “Aalsmeerse tintje” van Braakman is de 1e J.C. Mensinglaan, voor de specialist niet te doen. De grootste instinker, een berucht dicteewoord, is chihuaha's. Een gemenigheidje in de slotzin voor specialisten is Curaçaoënaar, hoewel de foeyonghai er ook mag wezen.
Lustrum in 2014
Volgend jaar zijn er nieuwe kansen. Want Constantijn Hoffscholte gaat door, zo laat hij doorschemeren. “We zijn begonnen in 2009 en hoopten dat het zou uitgroeien tot een traditie. We zijn op de goede weg, maar er kan altijd méér bij. Reden voor jullie om het verder te vertellen en er enthousiast over te zijn.” Aan de dicteevierders donderdag zal het niet liggen.
Uitslagen Groot Aalsmeers Dictee 2013
Liefhebbers: 1. Marjolein Honcoop, 12; 2. Dick Goedhart, 13; 3. Els Gerritsen, 14. Teams: 1. CDA (Hermen de Graaf, Annik van Berlo, Dick Goedhart), 59; 2. PIE (Paulien Walch, Ines van der Boon, Els Gerritsen), 59; 3. JOB (Marnel de Haan, Mariska de Graaf, Ageeth Vieveen), 63. Specialisten: 1. Pieter van Diepen, 2 fouten; 2. René Dijkgraaf, 3; 3. Leni Lagerberg en Bert Jansen, 5.
Dicteetekst
Nieuw leven in Aalsmeer
1. Nadat de X- en Y-chromosomen een rituele paringsdans hadden uitgevoerd, realiseerde het pasgetrouwde stel zich enigszins beduusd dat het ongelooflijke was gebeurd: haar eicel en zijn spermatozoïde waren samengesmolten tot een embryo. [ongelofelijke is ook goed] |