Dictee viel in de smaak

De winnaars individueel met Annemarie Braakman, Dorry Omtzigt (2e), Ronald Ganzenboom (1e), Aad Hofland (3e) en Gido Oude Kotte

Door: Arjen Vos. Na twee dicteeloze jaren konden de liefhebbers hun geluk gisteren niet op. Het was om meerdere redenen smullen geblazen rodnom het Groot Aalsmeers Dictee (GAD) in de voormalige waterkelder waar thans het Flower Art Museum gevestigd is. Enerzijds was daar het met met spijzen en dranken doorspekte verhaal waar de pakweg 35 deelnemers op konden kauwen, anderzijds stond er na gedane arbeid een traktatie klaar in de vorm van een Chinees buffet.

Het werd een ouderwets onderonsfeestje. Anders dan voorgaande edities waren de ‘dicteenomaden’ zoals voorzitter Annemarie Braakman ze noemde, niet welkom geweest. Met een “Het is niet voor niks een Groot Aalsmeers Dictee,” hoefde ze geen verdere uitleg te geven. De aanwezigen misten de nomaden volstrekt niet en voelden hun winkansen groeien.

Instinkers
Sponsor Ben Schoenmaker bracht de zaal alvast in de stemming met wat taalgrapjes. De eer was vervolgens aan de Kudelstaartse tekstschrijfster Joke van der Zee geweest om het dictee te bedenken. Dat was een belofte die al in 2018 gedaan werd toen ze afscheid nam als bestuurslid van stichting GAD. De lange bedenktijd had geresulteerd in een tiental zinnen vol breinbrekers en instinkers. Bij het voorlezen sloeg de schrik menig deelnemer om het hart. “Dat wordt weer niks,” werd hier en daar gemompeld. Toen echter bleek dat niet alle gehoorde typische dicteewoorden hoefden te worden ingevuld, werden er zuchten van verlichting geslaakt.

Grap en grol
Burgemeester Gido Oude Kotte mocht vervolgens de officiële voordracht voor zijn rekening nemen, waarvoor hij alle tijd nam. Anders dan velen zich herinnerden uit hun schooltijd, was het beslist geen race tegen de klok. Met een grap en een grol tussendoor: “‘Vadsig’ is niet echt een leuk woord om vaak te herhalen”, “Ik ben toch blij dat ik hier sta en jullie daar zitten” en “‘Lijzige lanterfantende kakker’, die zin ga ik een keer gebruiken…” zorgde de burgervader voor de nodige ontspanning en vermaak.

Voordat de blaadjes moesten worden ingeleverd werd er nog een laatste controlerondje gedaan waarbij altijd de vraag oprijst en de twijfel de kop opsteekt of je woorden wel of niet moet verbeteren. Schrijf je cappuccino echt met twee p’s en twee c’s? Is orthodox-protestants met hoofdletters en tussenstreepje en wat is in hemelsnaam ‘njokki’? Ah: gnocchi!

Na verorbering van de verrukkelijke dis, volgde een interessante en geanimeerde uitleg van Constantijn Hoffscholte over de waterkelder en het Flower Art Museum. Er gingen bij de vraag wie van de aanwezigen voor de eerste maal in dit bouwwerk aanwezig was, toch nog behoorlijk wat vingers omhoog. Voor museumdirecteur Hoffscholte een teken dat er nog genoeg publiek te winnen valt voor de elke drie maanden wisselende collectie.

AalsmeerVandaag eerste bij de teams met vlnr dicteebedenker Joke van der Zee, Arjen Vos, Mariëlle Wegman, Gido Oude Kotte, Leni Paul en Joop Kok (Foto Constantijn Hoffscholte)

Winnaars!
En toen het moment waar iedereen vol spanning naar uitkeek: de bekendmaking van de winnaars. Bij de individualisten was Aad Hofland met 13 fouten derde, Dorry Omtzigt uit Vinkeveen met 12 fout tweede en werd Ronald Ganzenboom met 9 fout de winnaar. Dat was voor hem de tweede keer in elf dictee-edities. Ganzenboom, pensioenfondsbestuurder van professie en tevens uitkomend voor team CDA, had zelfs al twee maal een dictee voor de stichting geschreven. Bij de teams was het team Philippa dat derde werd, Team Hof tweede en team AalsmeerVandaag eerste. Die mededeling was voor de dagelijkse nieuwsbrengers Leni Paul, Joop Kok, Mariëlle Wegman en bovengetekende een volslagen verrassing. Na vier eerdere edities tamelijk kansloos naast het podium te zijn beland, waren de verwachtingen wederom niet al te hoog gespannen en het credo ‘dat meedoen belangrijker is dan winnen’ als een goed excuus achter de hand gehouden voor een educatief teamuitje. Achteraf was de conclusie dat het goede training was gebleken en dat de spreekwoordelijke aanhouder toch een keer wint. De taart en de beker, maar vooral de ‘eeuwige roem’ werden dan ook dankbaar in ontvangst genomen.

6 reacties

  1. Het was een zeer geslaagde avond, in meerdere opzichten. Deelnemers, bedankt en Aalsmeer Vandaag gefeliciteerd met jullie teamprijs! Jullie staan stralend op de foto: de beker krijgt vast een mooi plekje op de redactie. Bedankt ook voor het treffende verslag, Arjen.

  2. Gefeliciteerd team Aalsmeer Vandaag en wat een verrukkelijke woorden ook in dit verslag.

  3. Leuk artikel, dank! Waaruit ook blijkt dat mijn achternaam eveneens een moeilijk dicteewoord is … 😊

  4. Je hebt gelijk Geurt, ik was kennelijk nog wat beneveld door de vreugdedrank na afloop…
    Het is trouwens ArjEn 😊

  5. Arjen, proficiat met deze prachtige overwinning ! Wat een superteam zeg. 🥳🥳🥳🥳

  6. Arjan 2 fouten dus een 8
    In het eerste gedeelte van je artikel staat rodnom dit moet rondom zijn en iets verder staat twee keer met met..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin