Diamanten onderwijzersechtpaar

Door: Arjen Vos. Ze groeiden op in dezelfde straat in Bos en Lommer maar liepen elkaar voor het eerst tegen het lijf op de kweekschool. En hoewel de klik er wel was, sloeg de vonk pas echt over op de dansschool. Inmiddels zijn Erna en Johan Knoop-Beukenkamp 60 jaar getrouwd en werden gisteren verrast met een bezoek van de burgemeester.

Een ware bloemenzee in de woning van het diamanten bruidspaar en een duizelingwekkend aantal kaarten staat opgesteld rond de open haard. Een kaart namens de koning en koningin vormt het middelpunt.

Woningnood
Johan en Erna zijn voor veel Aalsmeerders en Kudelstaarters geen onbekenden. Het onderwijzersechtpaar heeft op diverse lagere en middelbare scholen les gegeven. Ze streken kort na hun trouwen in 1964 neer in Aalsmeer vanwege woningnood in Amsterdam waar het stel op twee kleine zolderkamers woonde. Johan kreeg een baan op de Immanuëlschool aan de Oosteinderweg en maakte korte tijd later de overstap naar Nijverheidsschool De Poort. Erna bleef in Amsterdam werken. Hun eerste huis in Aalsmeer was een flat in de Geraniumstraat. Een woning die ze toegewezen kregen van het schoolbestuur en waarvoor ze 150 gulden per maand aan huur kwijt waren. Via een woning in de Saturnusstraat belandden ze in de Fuutlaan, een echte onderwijzersbuurt, waar ze zo’n vijftig jaar met veel plezier wonen.

Herinneringen
Er kwamen twee zonen waardoor Erna enige tijd uit het onderwijs ‘moest’. Later pakte ze de draad weer op als leerkracht van De Brug en daarna De Graankorrel. Johan stapte van De Poort over naar mavo De Wiekslag die na de fusie met de openbare mavo opging in De Westplas. Beiden bewaren mooie herinneringen aan hun onderwijsperiode. In een hartelijk gesprek met de burgemeester komen er vele onderwerpen op tafel. Onder meer gaat het over hun tijd in Amsterdam, over de kweekschool waar ze elkaar ontmoetten en waarin nu het holocaustmuseum gevestigd is en over de teloorgang van de Aalsmeerse bloemenkwekers.

Boven de genoemde bloemenzee hangt een familiefoto waarop de gezinnen van hun zonen vrolijk de kamer inkijken. Met de hele club vertrekken ze dit weekend naar Brabant om de mijlpaal van hun 60-jarig huwelijk  extra te markeren.

(klik hier voor een interview dat we met het echtpaar hadden voor de rubriek ‘De juf en meester van toen’)

(Foto’s: Arjen Vos)

7 reacties

  1. Hartelijk gefeliciteerd Erna en Johan met jullie 60 jarig huwelijk jubileum. Nog vele gezonde en gelukkige jaren samen met jullie dierbaren!
    Gert&Willy Karssing

  2. Van harte gefeliciteerd
    Angelique en Jan Spring in t veld -v Leeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin