De Bolletjes Zudde en Matjes Bos en nog veel meer om te behouden

Door Leni Paul. Drie jaar waren de donateurs van Stichting De Bovenlanden vanwege de coronaperiode verstoken geweest van de jaarlijkse vaartocht door het plassengebied. Afgelopen vrijdag wist het bestuur van De Bovenlanden ons weer te trakteren op een zeer geslaagde jaarvergadering en werd het gezelschap verrast met een onvergetelijke boottocht door het plassengebied.

De belangstelling was dit jaar groot en in twee groepen kon schipper Henk van Leeuwen ons meevoeren door het bijzondere gebied waarvoor de dertig jaar geleden opgerichte Stichting De Bovenlanden zich onvermoeibaar inzet. Donateurs steunen de Stichting die in de loop van de afgelopen jaren al veel moois en nuttigs in het Aalsmeerse plassengebied en de aangrenzende akkers en bedrijven wist te verwerven, ‘op te knappen’en ze te behouden. “Opknappen” is een eufemisme. Na de uitleg later door waterbouwkundige en bestuurslid Cor Hermans gaat het bij de werkzaamheden van de Stichting, om veel denkwerk, intensieve werkzaamheden en dit alles met het doel: behoud van ons unieke plassengebied.

Meld u als donateur
Donateurs steunen al dertig jaar de Stichting en gelukkig meldden zich afgelopen vrijdag ook weer enkele enthousiast geworden ‘meevarenden’. En wie zou er ook ook niet warm lopen voor al dat natuurschoon dat ons tijdens de vaartocht werd voorgeschoteld?

Oude banden van bussen
Nu is schipper Henk van Leeuwen ook de man bij uitstek om mensen te enthousiasmeren. Geen plekje in Aalsmeer en dan met name op het water en de daar liggende akkers zijn Van Leeuwen onbekend. De geboren en getogen Aalsmeerders die die avond meevoeren op zijn boot mochten dan min of meer bekend zijn met de namen en bijnamen van de plekken op de vaarroute, zelfs voor velen van hen ging er een wereld open. Wie kende de Bolletjes Zudde, het Matjes Bos, de akker die de intrigerende naam droeg van De Hond zijn Ziel bij de Topsvoort Hoek? En wie wist dat er daar in het bos nog tientallen oude banden van de bussen van de legendarische busonderneming Maarse en Kroon waren begraven? Van Leeuwen wist het en bij het varen langs de Nico Borgmanakker, vernoemd naar de voormalige voorzitter van De Bovenlanden beseften we weer eens dat deze vereniging nu geleid door de enthousiaste voorzitter Piet Harting, onze steun verdient.

Onze AV-fotograaf Jaap Maars wist zoals gebruikelijk de vaartocht, gemaakt onder ideale zomeravond-omstandigheden, weer schitterend en gevoelig vast te leggen.

Dorado
Na het varen was er in het clubgebouw van Watersportvereniging De Westeinder nog uitleg van bestuurslid Cor Hermans, waarbij de kijkers inzicht kregen in de veel omvattende werkzaamheden van de afgelopen jaren en de plannen voor de komende perioden. Een deze avond voor het eerst vertoonde film bevestigde weer eens: de Westeinderplassen, een dorado voor watersporters, maar ook voor de flora en de fauna moeten behouden blijven!

Meer foto´s van Jaap Maars in de gallery onder de advertentie

 

Eén reactie

  1. Een prachtig gebied waar je gratis door heen vaart met sup plank Kano of motorboot
    Een bijdrage leveren aan dit gebied?
    Wordt dan donateur om dit gebied nog mooier te maken.
    Doen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin