Door: Arjen Vos. “Gelukkig zijn er geen adressen gelegen aan het Csizikplantsoen want de naam is lastig te spellen,” zo verwoordde burgemeester Oude Kotte de gedachte die bij velen vast wel eens naar boven geborreld was. Gistermiddag werd met een dubbele handeling het plantsoen op de plek van het voormalige busstation officieel geopend.
De asgrauwe dag deed bepaald geen recht aan de kleurrijke persoon die de uit Hongarije afkomstige Andor Pàl Csizik moet zijn geweest. Zo onderscheidde hij zich onder meer als hoofdarrangeur van Aalsmeerse bloemen- en plantententoonstellingen, leverde een grote bijdrage aan Nederlandse inzendingen bij internationale tentoonstellingen en maakte zich verdienstelijk als publicist en botanicus. A.P. Csizik was huisgenoot van andere tuinbouwgrootheid J.C. Mensing. De twee woonden op loopafstand van waar nu het plantsoen is, namelijk op Stommeerweg 68.
Verdiensten
Het had wat voeten in de aarde gehad voordat het moment van onthulling plaats kon vinden en. De aanzet ervan dateert van ruim vier jaar geleden. Vanwege een schenking van een grote verzameling affiches door Bloemenbureau Holland aan het Flower Art Museum die aan Csizik toe hadden behoord, kwam de naam boven water en werd de nieuwsgierigheid geprikkeld van Hermen en Mariska de Graaf. Het echtpaar spande zich in 2020 in om van een selectie van de affiches een tentoonstelling in te richten waarbij de verdiensten van Csizik voor de Aalsmeerse sierteelt opnieuw op de kaart werden gezet. Het pleidooi om een plantsoen naar de man te vernoemen werd al vrij snel door de de gemeenteraad gehonoreerd, het naambordje vrijwel direct gefabriceerd maar plek kwam er pas toen het busstation aan het Hortensiaplein werd opgedoekt.
Papierboom
En daar, op de strak betegelde paden van het vers aangelegde plantsoen, verzamelde zich donderdag om drie uur een delegatie genodigden voor de officiële ingebruikname. Constantijn Hoffscholte van het Flower Art Museum en Marika Kerstens van KMTP Groei & Bloei schepten wat verse grond over de wortels van een geurige Japanse Papierboom (Edgeworthia Chrysantha Grandiflora) die door de KMTP geschonken was en besloten met de burgemeester de plechtigheid met de onthulling van het naambordje waarmee het tamelijk langdurige proces uiteindelijk zijn verdiende afronding kreeg. Samen met enkele buurtbewoners en betrokkenen werd het moment met een glaasje bezegeld bij Joseph aan de Poel. Bijna in de achtertuin waar Mensing en Csizik destijds woonachtig waren.
(Foto’s: Arjen Vos)
Eén reactie
Fraaie positieve en eervolle aanwinst voor aalsmeer. Blij mee 😃