Computerinloop helpt mensen digitaal op weg

Door Leni Paul. Ze wordt aangeduid met de neutrale naam Computerclub. Officieel kan worden gesproken van Computerinloop Aalsmeer Participe. Als wij een naam voor ze hadden mogen kiezen hadden we teruggegrepen op de aanduiding: Nut en Genoegen. De laatste was ooit de naam van een plaatselijke spaarbank. Die naam zou beter passen bij de nu al weer meer dan twintig jaar bestaande groep plaatsgenoten die zich twee keer per week inzet voor ons, de digibeten die zich willen laten inwijden in de wereld van de computers, telefoons en andere eigentijdse hulpmiddelen waar een mens niet meer buiten schijnt te kunnen.

En toch willen we er bij horen, bij de digitale wereld die ons, onwetenden, anders buitensluit en dat willen we niet. Dus in de hoop dat we straks alles weten van Word, WhatsApp en Facebook, hoe we filmpjes kunnen bekijken en wachtwoorden moeten veranderen, laten we de deskundigen ons uitleg geven.

Geen geheimen
We kunnen daarvoor dinsdagmiddag of donderdagmorgen in respectievelijk Dorpshuis Kudelstaart of De Oude Veiling terecht waar een groepje mannen van middelbare leeftijd voor iedereen met digitale vragen en problemen een oplossing hebben. Voor hen hebben de eigentijdse apparaten geen geheimen meer en daarom is al onze hoop op hen gevestigd en zoals uit dit verslag zal blijken worden we niet teleurgesteld en lopen we al na de eerste sessie ‘op rozen’ De Oude Veiling uit.

Hardleers
De vijf mannen mogen verschillend zijn van elkaar, de gemeenschappelijke eigenschap van hen is…. geduld en dat blijkt al direct nodig te zijn. Want wij, de twee middelbare vriendinnen die de stoute schoenen hebben aangetrokken en zich bij hen hebben gemeld, kunnen worden gerangschikt onder het kopje ‘hardleers’. Onze vier leraren kunnen terugzien op een werkzaam leven in diverse sectoren.

Daar is Wim Kea, destijds zelfstandig ondernemer rozenkweker en actief als bestuurder in vakorganisaties en in oud-leerlingenvereniging de VOLTA (Vereniging Oud Leerlingen Tuinbouwschool Aalsmeer), de Floriade 2002 en de vaktentoontstelling. Deze ochtend leidt hij ons door het voor ons donkere digitale woud.

“Informatiebijeenkomsten als deze voor ouderen is een uitstekend initiatief van Participe dat duidelijk in een behoefte voorziet,” aldus Kea.

Toegewijd
De oprichters van de computerclub waren Ruud Guldemond en Bert Heideman. Het het was de Stichting Welzijn Ouderen Aalsmeer die het initiatief destijds nam. Enkele ‘die hards’ maken nog steeds deel uit van ‘de club’. Inmiddels ressorteert de club onder Participe Amstelland, afdeling Aalsmeer. Met name Ania Bugala en Frans Huijbregts zetten zich hiervoor in.

En wie zijn, naast genoemde Wim Kea, de vrijwilligers die twee keer per week hun kennis beschikbaar stellen aan wie het maar wil? Een toegewijd lid is Nico de Ron wiens werkzaam leven begon bij de Rotterdamse Bank waarna een stage volgde bij de huisdrukkerij van Het Parool overstapte naar Randstad Publicaties in Aalsmeer om na wederom met het bedrijf in Amsterdam te hebben gewerkt in 1997 met pensioen te gaan. De Ron was welkom bij de SWOA, gevold door VITA en thans al weer veel jaren ressorterend onder Participe.

Daar is Jan Meys die in zijn werkzaam leven onder andere op het Pius X college als leraar Duits zijn leerlingen inwijdde in de Duitse taal. Ongetwijfeld ‘doorkneed’ in de werken van Goethe en Schiller is hij nu de allesweter op de eigentijdse computers, mobiele telefoon en vooral de i-pad.

En dan is er Ben Schrader uit Leimuiden die vele jaren werkte bij de KLM waar hij als technicus de wereld overvloog om technische problemen aan de KLM-toestellen te verhelpen. Zijn kennis op gebied van computers en mobiele telefoons wordt hogelijk gewaardeerd.

Vrijwel alle vier docenten bij de Computerclub draaien hun vaardige hand niet oom voor welk technisch probleem dan ook en dat Participe in de roos heeft geschoten is duidelijk. Sinds vorige week kan men elke dinsdagmorgen ook terecht in Kudelstaart. Klik hier voor meer informatie.

(Foto’s Jaap Maars)

Eén reactie

  1. Wat een leuk artikel van deze mooie vrijwilligersactiviteit. Even voor de volledigheid: de officiele 😉 naam is Digitaal Café Aalsmeer, en nu dus ook in kudelstaart, maar dat zou een te lange naam worden. Alle mensen die hulp nodig hebben met tablet, laptop, telefoon of andere digitale spulletjes: loop gerust bij deze mannen binnen want er zit daar een schat aan kennis en informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin