Commotie over herinrichtingsplan fietsroute Baanvak-Wissel

Baanvak: fietsers en auto's straks altijd op dezelfde rijbaan?

Door: Arjen Vos. Het voornemen van de gemeente om de fietsroute tussen Baanvak en Wissel opnieuw in te richten, stuit diverse omwonenden tegen de borst. In plaats van het huidige vrijliggende fietspad moet de route een fietsstraat worden waarop auto’s ’te gast’ zijn. De angst bestaat dat het er met name voor schoolgaande kinderen juist onveiliger op wordt.

Plattegrond met het nieuwe inrichtingsplan. Klik om te vergroten (bron: gemeente)

In een brief aan de bewoners van de bijna 40 jaar oude wijk schrijft de gemeente dat er onderhoud nodig is aan de belangrijke hoofdfietsroute tussen Spoorlijnpad en Ketelhuis. Daarbij is de route vanaf het Spoorlijnpad via Wissel niet goed herkenbaar als doorgaande fietsroute en verkeert de aftakking naar het fietspad langs de busbaan in slechte staat. Reden dus voor een opknapbeurt waarbij tevens de gelegenheid wordt aangegrepen tot een vergroening van dit gebied. Door het huidige fietspad te integreren in de weg ontstaat er op de vrijgekomen strook ruimte voor meer groen.

Misser
Hoewel iedere belanghebbende en geïnteresseerde woensdagmiddag 25 januari van 16:00 tot 18:00 uur welkom is in het raadhuis om met de plannenmakers in gesprek te gaan, zijn er diverse bewoners die nu al tegen het idee ageren. Jan Noordam noemt de uitwerking van de plannen in een brief aan de gemeente ‘dramatisch’. De ‘grootste misser’ van het plan is volgens hem het ontbreken van een veilige doorgaande route voor voetgangers en kinderfietsen. “Waarom zou je een veilige methode vervangen door een minder veilige.” zo vraagt hij zich af. Meer groen is wat hem betreft een te zwak argument om de nadelen te compenseren.

Onduidelijke hoofdfietsroute vanaf Spoorlijnpad

Dieuwke Nijland-Zekveld is op Facebook een petitie gestart om medestanders te mobiliseren voor de in haar ogen ‘zeer gevaarlijke situatie in de wijk’ die in het verschiet ligt. Deze is inmiddels een kleine 200 keer ondertekend.

Spoorlijnpad onaangeroerd
Overigens ligt de onderbroken fietsroute van het Spoorlijnpad naar Stommeerkade er nog altijd onaangeroerd bij. Ondanks de belofte dat het fietspad in de zomer van 2022 hersteld zou worden is er nog niets mee gebeurd. Het wachten is op het doortrekken van de Hoffscholteweg die de nieuwe wijk Parkmeer ontsluit met de Kasteleinweg.

Foto’s Arjen Vos

 

Eén reactie

  1. Ach, waarom is dit niet verbazingwekkend.

    Zeker gezien de ‘reputatie’ van Aalsmeer op het vlak van verkeersonveilige situaties creëeren en fietsers het ondergeschoven ‘kindje’ laten zijn.

    Hier moet eerst kennelijk een kalf gaan verdrinken voordat er eens begrepen gaat worden dat iets wat op een tekentafel (pc) een goed werkend iets lijkt, in de praktijk heel anders kan uitpakken. Maar dat….. Dat muntje is nog niet gevallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin