Column: ‘Zeven plagen’

Door: Paul Bras. We hebben het goed zeggen mijn vriendin en ik regelmatig tegen elkaar. We leven in een democratie, we hebben fijn werk, hebben geen geldzorgen en wij en onze geliefden zijn gezond. Maar de wereld met alles erop en eraan wordt momenteel behoorlijk bedreigd. Dat is behoorlijk zorgelijk. Het milieu (droogte, bosbranden, overstromingen, orkanen),  de coronacrisis (lockdown, mondkapjes, financiële schade, apenpokken), de oorlog in Oekraïne (tienduizenden doden, ontwrichte regio, kapitaalinjecties defensie)  inflatie (brandstofprijzen rijzen de pan uit, goederen worden duurder) de stikstofcrisis (bouw ligt stil, natuur ondervindt schade, boerenstand moet inkrimpen), het tekort aan arbeidskrachten (zorg/onderwijs onder druk) en de onbetrouwbare overheid (toeslagenschandaal, zwabberend beleid) om de zeven plagen maar te benoemen.

Je zou er depressief van worden. Ik ben vertrouwd met de begrippen ‘Cirkel van betrokkenheid’ en ‘Cirkel van invloed’ (Stephen Cofey). Ik ben betrokken op veel problemen in de wereld en ik weet dat ik maar marginaal mijn invloed kan uitoefenen. Je kunt natuurlijk altijd proberen om je invloed uit te breiden. Er is een groep mensen in onze samenleving die hun cirkel van invloed duidelijk aan het uitbreiden zijn en dat zijn onze boeren. Ze hebben een ludieke actie bedacht, ze hangen door heel Nederland de Nederlandse vlag ondersteboven aan lantaarnpalen, boerderijen en viaducten. Als je door Kudelstaart loopt kom je dat fenomeen niet tegen, wij zijn immers een dorp van kwekers. Maar zodra je richting de Kwakel, De Hoef, Nieuwkoop en Alphen a/d Rijn rijdt dan kom je duizenden en duizenden vlaggen tegen. Een indrukwekkend en zelfs intimiderend wapperend protest. Dat roept bij mij veel vragen op. Vanuit de media hoor je dat het een kleine kern is die bereid is tot flinke actie, veelal ondersteund door groepen die zich tijdens de corona pandemie al flink roerden. Die houden wel van een relletje. Maar dit protest krijgt veel steun als je ziet hoe ver verspreid de omgekeerde vlaggenepidemie zich manifesteert. De boeren komen massaal in beweging. Je zult maar boer wezen en je investeringen zien verdampen. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen.

Maar als je inzoomt op het probleem dan zit het zoals altijd complexer in elkaar. Dan zie je een samenspel van drie grote stinkend rijke ondernemersfamilies (familie Anker van Royal A-ware, familie de Heus van Royal de Heus en familie van Drie van de VanGroup) die de boerenprotesten steunen omdat een inkrimping van de veestapel direct effect heeft op hun omzet en op die wijze de boeren voor hun karretje spannen. Daarnaast heeft de Rabobank massaal de schaalvergroting in de veehouderij gefinancierd, ook toen ze wisten welke effecten dit had op het milieu. Daar betuigen ze nu spijt over. Echter zonder enige financiële compensatie. Vorig jaar boekte de Rabobank 3,7 miljard euro winst. En uiteraard heeft het liberale beleid van de overheid het pad altijd geëffend voor de schaalvergroting. Economische groei was altijd het toverwoord. Het was belangrijker om vergunningen voor uitbreiding van veehouderijen uit te geven dan de natuur te beschermen. Kortom, persoonlijke belangen en het grote geld zijn weer de grote gemene deler van deze ingewikkelde puzzel. De oplossing zal niet alleen van de boeren moeten komen denk ik. De zware industrie, het wegverkeer en de luchtvaart zullen ook een bijdrage moeten leveren. Ben benieuwd welke ludieke acties we dan kunnen verwachten.

Liever omgekeerde vlaggen langs de weg dan tractoren op de weg is mijn stelling. De laatste vraag die ik heb is hoe de boeren aan zoveel vlaggen komen. Ik ken werkelijk niet één sector die geen personeels- en leveringsproblemen hebben. De vlaggenindustrie heeft daar kennelijk geen last van. Hun omzet is dit jaar gegarandeerd.

Paul Bras is een geboren en getogen Amsterdammer die nooit gedacht had ooit een Kudelstaarter te worden. Totdat zijn woonplaats een café kreeg, toen was hij om. Zou zelfs van de daken kunnen schreeuwen dat hij daar ‘groos’ mee is. Muzikaal talent maar dat schreeuwt hij dan weer niet van de daken. Bescheiden en zachtmoedig.

Foto Jaap Maars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel