Column: ‘Toekomst winkels? Kom maar met suggesties’

Werkzaamheden in de Punterstraat (Foto Arjen Vos)

Door: Ilse Zethof. De Zijdstraat in Aalsmeer Centrum, velen hebben er een mening over. Op Facebook liegen de opmerkingen over deze winkelstraat er niet om. Altijd hetzelfde liedje;  jammer. ‘Vroeger was het nog gezellig’ is zo’n nikszeggende zin. Al geloof ik best dat dat ook zo was. Toen was er minder afleiding,  streaming diensten, sociale media en meer. Ik kom hier niet vandaan, dus weet niet hoe het toen was. Maar ook in mijn voormalige Brabantse woonplaats gingen we vaak vrijdagavond met vriendinnen naar ‘de stad’. Vaak om wat te snuffelen, een frietje te scoren en de drukte op te zoeken.

Die drukte is er nu helaas niet meer. Winkelgebieden worden kleiner, er komen meer andere soorten ondernemers en er staan veel panden leeg. Hier kun je over mopperen, maar we hebben het met elkaar gedaan. Al die online bestellingen of, in het geval van Aalsmeer, naar Hoofddorp of Amstelveen gaan. Natuurlijk is daar meer aanbod, maar we vinden het toch ook gezellig om in je eigen dorp een leuk winkelcentrum te hebben waar je evenementen hebt waaronder braderieën, bandjesavonden en kinderevenementen. Nou dan, koop lokaal! Laat fijne winkels zoals Het Boekhuis niet stoppen, wat nu dus wel gaat gebeuren. Zo zonde.

De lokale ondernemers blijven er nog steeds vertrouwen in houden. Ze hebben in de Zijdstraat heel wat overlast gehad van de werkzaamheden die al anderhalf jaar aan de gang zijn en sommigen zijn de coronaperiode nog steeds niet te boven. Het einde van de herinrichtingswerkzaamheden is nu toch echt in zicht en iedereen is vooral blij dat de straat weer recht is. Vooral diegenen die met een rollator of kinderwagen lopen of in een rolstoel zitten. Veel verhogingen zijn er ook uitgehaald, wat best nog een uitdaging was. Hier en daar ‘schommelt’ de bestrating als je goed kijkt. Op sommige plekken ligt is het aan de ene kant wat hoger en aan de andere kant liggen de steentjes wat lager. Dat heeft weer met de afwatering te maken en de hoogteverschillen. Knap staaltje vakmanschap.

Maar terug naar dat gemopper over het centrum. Wanneer stopt dat? Wanneer zou jij dan wel je lokale ondernemer steunen die je persoonlijk kent en waar dat sociale praatje belangrijk is? Wat moet er veranderen volgens jou? Welke winkels mis je? De straat is straks opgeknapt en er zijn echt wel leuke evenementen en win- en spaaracties. Wat zou het mooi zijn als er weer meer in de fysieke winkels gekocht wordt. De Westeinderpas is een mooi initiatief om aankopen in je eigen dorp te blijven doen. Geen algemene cadeaukaart, maar lekker lokaal. Een topcadeau om weg te geven.

Een verzoekje… niet lopen zeuren over wat niet meer is, maar denk nou eens mee. Kijk vooruit en  reageer met positiviteit en optimisme. De winkeliers uit Aalsmeer en Kudelstaart zijn blij met je opbouwende kritiek en suggesties. Samen zijn we toch Aalsmeer en daar horen ook winkels bij. Dus kom maar op!

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland. Actief op velerlei sociaal-maatschappelijk gebied waaronder Dag van je Leven, Radio Aalsmeer en de ondernemers in Aalsmeer-Centrum.

10 reacties

 1. Online kopen is niet mijn ding.
  Trouw blijven aan de lokale ondernemers in het dorp lastig.
  Openbaar vervoer terug in het dorp misschien een opsteker?

 2. De uitstraling zit wel snor in de Zijdstraat, nu de invulling nog! (Dag)horeca op het Molenplein, meer ruimte voor livemuziek en/of bandjesavond, een visboer erbij met terras en een attractie: iets om te doen. Mensen weer fysiek aan het shoppen krijgen is denk ik niet heel erg haalbaar meer. En als je meerdere dingen nodig hebt, bijvoorbeeld voor Sinterklaas inkopen, dan is er gewoon te weinig aanbod. Ik denk niet dat er in de Zijdstraat teveel moet worden ingezet op winkelen, maar meer op beleving.

  Als ik kijk naar bijvoorbeeld de Dorpsstraat van Zoetermeer, dan zijn daar bijna wekelijks allerlei events, georganiseerd door de lokale ondernemers. Daardoor leeft en bruist dat oude straatje en ik zou niet weten waarom dat niet ook in de Zijdstraat (meer) zou kunnen. Een tropische braderie, een silent disco op het plein, een wintermarkt, de straat vol zangers en zangeressen en/of koren; mensen houden van evenementen, zeker Aalsmeerders! Dat werkt wel alleen als je als bezoeker ook je inhoudelijke mens goed kunt verzorgen. Een broodje hier, een sapje daar. Wellicht een Bubble Tea of Churros tussendoor. Ook dat aanbod is nu te beperkt om langer dan een uur zoet te kunnen zijn in de Zijdstraat… Maar als er geen mensen komen, willen er geen ondernemers zitten. En als er geen ondernemers zitten, komen er geen mensen. Wie doorbreekt die cirkel eventjes?

 3. Tis toch heel simpel allemaal, ik denk dat 90% van Nederland zo nodig alles maar online moet kopen, dan verkloten we toch zelf onze winkels!! Oh ik moet dat jurkje of broek wel vrijdagavond voor 2200 uur bestellen anders heb ik hem morgen niet…. En dan over de zeik zijn als het niet binnen is nou nou watergang, dan bedenk je dat toch eerder!!!Wat een vreselijke gedoe maar eigenlijk is het gemakzucht, luiheid, pak je fiets en rij naar de kledingzaak of de winkel in de buurt. Daarom moet dat gratis terug sturen gewoon veel duurder worden. En mensen denken nog steeds dat het allemaal korting is omdat ze een bepaalde brutoprijs zien bij de internet dozenschuivers… de brutoprijs bestaat allang niet meer die worden door de internet goeroes zelf netjes slim neergezet…… en het feit is ook dat onze onroerend boeren, de huurprijzen zo hoog maken dat de hardwerkende winkelier zoveel moet omzetten om eind van de periode genoeg over te houden om de huur te kunnen betalen. Als de gemeente hierbij gebaad zou zijn hadden ze allang de Lidl en die andere grootgrutters op het Greenpark neer gegooid, of misschien kunnen ze wat leuke winkeltjes in het Resoort Buitenveen erbij zetten voor betaalbare huur, maar dat zal de ontwikkelaar wel niks vinden. En bandjesavond terug in de winkelstraten, gaat nooit meer gebeuren de voorwaarden zijn belachelijk hoog voor de horeca-ondernemers, een stukje muziek op het plantje bij Vleghaar op Koningsdag nee sorry hoor zet hem maar in het straatje rechts ernaast…. En zo kan ik nog wel ff doorgaan, geen zin in…drukke dag gehad… truste

 4. Ja een goede groenteboer ipv supermarkt.een lekkere kippenboer of iets.verder gezellige winkeltjes altijd leuk en een zaak waar je een broodje kan eten en wat kan drinken zomers met een leuk terras.ook een goede visboer zou niet misstaan hoef je niet steeds naar uithoorn.eigenlijk de gewone winkels terug in de straat al dat makkelijke on persoonlijke online kopen ik haar het echt ok soms doe ik het ook wel eens omdat je er bijna niet onderuit komt tegenwoordig.maar het kan zo veel gezelliger dan alleen op je bank en als je mazzel hebt contact met de bezorger.zo blijft je dorp ook leven.mvg mevr wouterson.

 5. Je hebt helemaal gelijk Ilse niet zeuren maar lokaal winkelen helaas heeft de gemeente de zijstraat helemaal verkracht met de vorige opknapbeurt en nu zijn ze al 16 maanden bezig om dat te trachten te herstellen met bergen verkeersregelaars veel stratenmakers maar opschieten doet dat helaas nog niet dan zijn er mensen zoals de opticien met meerdere leegstaande panden daar wordt door de gemeente niets aan gedaan ik ga tegenwoordig liever naar de ophelialaan Zuidstraat is voor mij passé

 6. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt! Niet zo mopperen…
  Over de zijdstraat ben ik juist heel positief: ik loop met een rollator en het is misschien niet perfect, maar toch: een enorme verbetering…Mijn complimented!
  En ja, een leuk restaurantje/ terrasje op het molenplein, dat zou érg leuk zijn!!

 7. Je hebt helemaal gelijk Ilse. Met al die vormen van verheerlijking van vroeger kom je geen stap verder. Ik ben bang dat de voorgaande reacties dat nou net onderstrepen….

 8. Beste Ilse,

  Bijzonder om een artikel te lezen in de aansprekende vorm.

  Mijn indruk is dat met getuttel en gepamper de burger de ondergang in wordt geleid.
  De strekking van de verhalen in dit artikel volgend is het ophemelend ten aanzien van resultaten, en minachtend naar mensen met enige kritiek.

  In Osdorp is het sociale buurtleven mede in het gedrang gekomen door de exorbitante huurverhogingen. Nu nog de schuldenlast door de onrechtmatige sluitingen etc.. De politiek koos voor vrije marktwerking en het opleggen van ondraaglijke lasten… Het lijkt ook steeds rustiger te worden in het algemeen, misschien zijn er ook andere fijne plekken waar anderen het leven vervullen.

  De verzakte panden in de zijdstraat met het dronkenmanspad ertussen vind ik uiteindelijk wel een leuk gezicht. Misschien een voorbode van bijvoorbeeld Amsterdam in de toekomst? De haven zit heerlijk, over het centrum niets te mopperen hier. Hoop wel dat de bankjes teruggeplaatst worden bij het molenplein.

 9. Een klein horeca zaakje op het Molenplein
  Kopje koffie broodje pannenkoekje (pannekoeken meel van de molen ,)

 10. De oude bieb met mama om de 14 dagen er heen.
  Toen ik ouder werd plaatjes luisteren bij otto.
  Poos terug kon je een kanon afschieten geen mens te zien.jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin