Column: ‘Ik zit in de verkeerde kerk…’

Door: Maarten Alderden. Afgelopen winter had ik een kosterdienst in de Oosterkerk. Halverwege de dienst, al tijdens de preek, sloop er een dame op leeftijd de kerk in en ging op de achterste bank zitten. Na vijf minuten ging ze weer staan en wilde duidelijk iets. Tijd voor de koster om in aktie te komen. Ze moest naar het toilet. Ik nam haar aan m’n arm en ging buitenom naar het wijkgebouw. We praatten wat en zij vertelde dat ze Oekraïense was, getrouwd geweest met een Amsterdammer maar weduwe geworden. Ze had ergens gelezen dat er op de Oosteinderweg een speciale kerkdienst werd georganiseerd voor Oekraïense mensen. Ik vertelde dat dit niet bij ons was waarop ze zei: “Dan zit ik in de verkeerde kerk.”

Nadat ze op haar telefoon het adres had laten zien begreep ik dat ze in de Oud-Katholieke Kerk moest zijn. De taxi die ze had genomen had haar bij de Oosterkerk afgezet en was weer weggereden. Ik beloofde haar dat ze zo snel mogelijk na het amen van de preek naar de andere kerk gebracht zou worden. We namen nog even plaats in de dienst waarna een gemeentelid haar afzette bij de kerk ietsje verderop zodat zij daar nog op tijd kon zijn. Alles opgelost zou je denken. Toch bleef de opmerking ‘ik zit in de verkeerde kerk’ lang bij mij hangen. Ikzelf kom al 60 jaar in de Oosterkerk, sommige gemeenteleden zelfs al 80 jaar. Om dan te horen dat je in een verkeerde kerk zit…? Kun je eigenlijk wel in een verkeerde kerk zitten? Of…. zijn er wel verkeerde kerken? In iedere kerk wordt toch over dezelfde God en uit dezelfde Bijbel gepreekt. En waar je ook zit je krijgt toch iedere dienst iets goeds en de zegen mee naar huis. Ik geloof niet dat er verkeerde kerken zijn, maar die mevrouw was overtuigd van wel. Dus… wie heeft het mis, ik of die mevrouw?

Maarten Alderden is een veelzijdige Aalsmeerder. Niet alleen als kweker van seringen en sneeuwballen, ook timmert hij aan de weg met zelfgemaakte decoratieve uilen en draagt hij zijn steentje bij tijdens begrafenissen. Actief en betrokken lid van de Oosterkerk waar hij al zijn hele leven pal naast woont.  

Aalsmeer Over Hoop is een platform waarin zeven Aalsmeerse en Kudelstaartse kerken vertegenwoordigd zijn. Door het jaar heen worden evenementen georganiseerd waarmee de kerken hun liefde voor Jezus willen uitdragen. Met regelmaat verschijnen op zondag columns die tot nadenken stemmen.

3 reacties

  1. Daar de vrouw naar een speciale dienst voor Oekraïense mensen wilde gaan zat zij dus in de verkeerde kerk. Ik vind de vraag of je in de verkeerde kerk kunt zitten heel interessant, maar in deze context niet echt van toepassing.

  2. Mooi verhaal, Maarten. En een prikkelende vraag. Mooi dat er voor iedereen een ‘kerkelijk thuis’ is. Dat er iets te kiezen valt. Maar ik denk dat er daarboven Iemand meewarig met Zijn hoofd zit te schudden, omdat wij zo ingewikkeld en versnipperd doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel