Column: ‘Een fortdurende kwestie’

(Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Wilco Hoogeveen. Rondom de kwestie Fort Kudelstaart zou een goede dramaserie gemaakt kunnen worden. Twijfelachtige politieke beslissingen, boze buren, een excentrieke fortwachter, opstappende wethouders en al het moddergooien ertussenin. En ondertussen zijn er alleen maar verliezers, raakt het fort verder in verval en sleurde het het vertrouwen in de Aalsmeerse politiek met zich mee de afgrond in. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Ik heb het ‘voorrecht’ gehad om beide kanten van het verhaal gehoord te hebben. Anderhalf jaar lang mocht ik met een anti-kraak overeenkomst het fort zelf gebruiken voor een tijdelijke escape room, die inmiddels naar Fort de Kwakel is verhuisd. Vanuit mijn positie is het dan ook goed te doen een beschouwende column erover te schrijven, maar tegelijkertijd is dat erg lastig. Want binnen deze fortslepende discussie sta je al snel op iemands tenen. Wat mag je wel zeggen en wat niet? Wat is de waarheid en wat niet? Beide kanten zochten de grenzen op van wat binnen de wet kon en mocht, en leken er soms ook overheen te stappen. Beide kanten geloofden in de rechtvaardigheid van hun eigen idealen en doelen en beide kanten hielden daar stellig aan vast. En zo zat er vervolgens heel weinig fortgang in de ontwikkeling van ons mooie fort. Het blijft gesloten, verlaten en steeds meer vervallen. En nu gooit Zeilfort BV de handdoek in de ring(gracht) en lijken we terug bij af.

Als we de kwestie platslaan ging het om één punt: de directe buren van het fort vonden de plannen van Zeilfort BV te groots en niet passend in de omgeving. Dit is een hele lastige discussie, want waar ligt precies die grens? Bij de hoeveelste auto die langsrijdt op weg naar hotel/restaurant/spa/congresscenter het Zeilfort denk je als buurman; dit is er net eentje teveel? Er lijkt dan ook geen streefaantal genoemd te zijn, maar vooral dat het huidige plan niet passend is. Dat voelde voor mij in eerste instantie een beetje als een PVV standpunt; wel benoemen wat er mis is met alles, maar niet met een oplossing komen. Dat bleek te kort door de bocht te zijn; na Werkgroep Fort Kudelstaart gesproken te hebben bleek dat er bij de oorspronkelijke aanbesteding al een alternatief plan door de werkgroep was ingediend om het Fort te ontwikkelen dat veel minder ingrijpend was. Dat plan was alleen financieel helemaal niet houdbaar, beweerde vervolgens de andere kant. Want het fort vraagt om tonnen aan onderhoud per jaar, en met alleen een kleine jachthaven en café breng je dat geld nooit op. Maar ja; als je een miljoenen kostende ondergrondse parkeergarage wilt bouwen dan moet je nog veel meer omzet halen, toch?

Het heeft ook niet zoveel zin verder in te duiken op alle inhoudelijke argumenten en pijnpunten. Het grootste pijnpunt is wat mij betreft dat het fort al die tijd ongebruikt ligt te bestaan. Een prachtig historische monument direct aan de Westeinderplassen; wat een enorme potentie biedt dit als 2e trekpleister van Aalsmeer (naast de Watertoren). Met een grote fortgracht, een uitgestrekte plas en de Zeilschool als buurman schreeuwt fort Kudelstaart om als watersportbasis gebruikt te worden. Dat was Zeilfort BV ook van plan en de Werkgroep niet op tegen, maar moet er in een watersportbasis ook een hotel, congreszaal, wellnesscentrum en parkeergarage voor meer dan 300 auto’s komen? Ik denk dat eenieder in Aalsmeer en Kudelstaart hier een ander antwoord op zal geven. Want; waarom niet? De ruimte is er en het plan behield het Unesco erfgoed zo goed als het kon. Kijk ook eens naar fort Hoofddorp en Fort Beemster die op eenzelfde wijze zijn verbouwd en nu erg succesvol zijn. Hebben we liever een oud verlaten fort om naar te staren of een opgeknapt verbouwd fort met veel teveel bezoekers? Of is er een compromis mogelijk?

Na de soap in de gemeenteraad en de paginavullende propoganda van Zeilfort BV in de Nieuwe Meerbode afgelopen zomer was het een tijdje stil, tot op 22 december de gemeente naar buiten bracht dat de samenwerking met Zeilfort BV is beëindigd. En nu? Hoelang gaat het nu duren voordat een nieuwe ondernemer zijn/haar vingers aan dit fort durft te branden? Het is wachten op dat ene forttreffelijke plan dat zonder gedoe doorgang kan vinden bij gemeente, buren en inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart. Maar of dat er ooit gaat komen… Ik laat me graag verrassen

Wilco Hoogeveen is geboren en getogen Aalsmeerder en met geboortejaar 1990 de junior van de columnistenclub. Met zijn technisch inzicht en creatieve geest schonk hij Aalsmeer escaperooms als Gold Creek, De Torenwachter en andere interactieve spellen. ‘Out of the box’ denken kan hij ook met de pen.

 

6 reacties

  1. Wel gek als je hier een reactie op een reactie plaatst, en ze halen dan de eerste reactie weg. Dan wordt het een beetje acacadabra voor de overige lezers. Haal die van mij dan ook weg redactie!

  2. Niet alleen omwonenden maar ook de democratie wordt de maat genomen. De uitspraak van de RvS is heel duidelijk. De beide bestemmingsplannen zijn vernietigd. Bezie dit maar in de geest van Kgotla, de stamleider (In dit geval de RvS) heeft de “stam”, zijnde omwonenden, overheid en projectontwikkelaar, gehoord en een beslissing genomen. En als ik het goed heb begrepen kunnen de stamleden die het daar niet mee eens zijn hun biezen pakken…..

    Wel is het toch jammer dat er blijkbaar niets is vastgesteld in de “vaststellingsovereenkomst” tussen de Gemeente en Zeilfort BV over het niet met modder mogen gooien en op de valreep toch nog even mensen te willen beschadigen. Wellicht een suggestie voor een volgende keer misschien?
    En ik wens iedereen, voor-, tegen-, en medestanders ondanks alles fijne dagen en een geweldig en succesvol 2024. En laten we van Fort Kudelstaart de uiteindelijke winnaar maken!

  3. Goedenavond Gerard. Ik vind fort Hoofddorp een grappig voorbeeld, want die renovatie is door hetzelfde bureau ontworpen als Zeilfort BV had ingeschakeld 😉 Dan nog ben ik het met je eens hoor; het is zeker niet hoe groter hoe beter. Mijn belangrijkste punt is dat het super zonde is dat dat fort al zolang leeg staat, waar forten zoals in Hoofddorp en Uithoorn wel prachtig gerenoveerd zijn en volop gebruikt worden. Ik denk graag mee aan haalbare, kleinschalige ideeën om Fort Kudelstaart te behouden EN aantrekkelijk te maken om te bezoeken 🙂

  4. Beste Wilco,
    Persoonlijk ken ik je niet, maar ik bewonder altijd ondernemers die inventief en out the box durven te denken. Daar ontstaan de mooiste plannen uit.
    Maar de mooiste en grootste plannen, zijn niet altijd de beste.
    Zie een verborgen schat in het hart van de Haarlemmermeer: Het Fort van Hoofddorp.
    Meerdere keren heb ik het mogen bezoeken en wat mij het eerst opviel was de authentieke sfeer die er nog steeds hing, ook na de verbouwing.
    Ik hoop dat de komende eigenaar(s) ook deze sfeer willen behouden, bij onze eigen parel van Kudelstaart: Fort Kudelstaart !

  5. Goedemorgen Emile, dank voor je reactie! Zo blijkt maar weer hoe het nooit goed is (voornamelijk) van 1 kant geïnformeerd te worden, het werd mij verteld alszijnde een plan van jullie als werkgroep… Als de ontwikkeling inderdaad alsnog snel doorgang kan vinden, is het WEL een goede ontwikkeling. Ik moet het dus alleen eerst zien en dan geloven 😉 Verder denk ik heel graag mee: ik heb de afgelopen jaren zelf kort opgeschreven wat ik op het fort zou willen doen als het van mij was geweest (beetje dagdromen mag altijd toch?). Hoe/waar kan ik meepraten?

  6. Beste Wilco, in een column mag je schrijven wat je wil. En zoals je schrijft, ken jij inderdaad ook de kant van het verhaal van de buren die verenigd zijn in de Stichting Werkgroep Fort Kudelstaart. Toch lees ik in je column helaas een hardnekkig misverstand, waar ik graag open kaart over wil spelen. De werkgroep of overburen hebben namelijk nooit een plan voor herontwikkeling ingediend. Wel is het zo dat ik, als directe buurman van het fort, een inschrijver heb voorzien van ideeën en input heb gegeven. Maar nogmaals, dat is nooit een inzending geweest van werkgroep en/of buren. Daarnaast zijn er nog twee inzendingen geweest: nog een watersport-gerelateerd plan op bescheiden schaal en een grootschalig plan, het winnende plan van SebaldInvest, de financiële partner in Zeilfort Kudelstaart BV.
    Het ging en gaat ons erom dat er een goede en passende invulling voor het fort komt. Passend voor het fort en de omgeving. Dat was het plan van Zeilfort Kudelstaart BV niet. Feitelijk niet. Natuurlijk kan je de mening hebben: wat een mooi plan, wat een enthousiaste ondernemer, maar het gaat om de feiten: als je financiële partner al in 2020 is opgestapt en UNESCO je plan niet goedkeurt dan kan het simpelweg niet. Het besluit om deze ontwikkeling te stoppen, is dan ook de enige juiste. Volgens mij zijn er nu alleen maar winnaars: Zeilfort die gratis het fort 5 jaar lang mocht beheren, haveninkomsten heeft geïnd en nu nog eens 350.000 euro ex btw meekrijgt, de gemeente die een groter financieel fiasco voorkomt, de directe omgeving die niet onnodig zwaar wordt belast, en vooral het fort (werelderfgoed!) dat geen onherstelbare en permanente aantastingen zal ondergaan.
    Dan de toekomst: de gemeente heeft al geld gereserveerd en kan subsidie van het Rijk krijgen voor herstelwerkzaamheden, zoals reparatie van de dakbedekking, het beton en de vloeren. Daarmee blijft het fortgebouw behouden voor de toekomst. Na deze herstelwerkzaamheden vallen de jaarlijkse kosten enorm mee. Een invulling op gepaste schaal is dan heel goed mogelijk. Denk je ook met ons mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin