Column: ‘Dubbel gevoel over Aalsmeerse voedselbank’

Permanente inzamelactie bij Jumbo (Foto Arjen Vos)

Door: Hermen de Graaf. Heb je hem weer, zullen sommige lezers denken, met z’n dubbele gevoel. Deze keer over de voedselbank Aalsmeer, m’n vorige column op Aalsmeer Vandaag ging over 4 en 5 mei.

Het gaat goed met de voedselbank van ons dorp. In de ‘toptijd’ tijdens corona waren er tegen de zestig afnemende klanten/gezinnen. Dat zijn er deze weken tien. Overigens een verdubbeling in korte tijd. Toen ik in april als vrijwilliger/bestuurslid bij de Voedselbank begon, waren het er vijf en kwam zelfs de vraag aan de orde of de Aalsmeerse afdeling kon worden opgeheven.

We hebben er niet helemaal de vinger achter, hoe die spectaculaire daling is ontstaan. De schuldhulpverlening van onze gemeente is heel actief en dat helpt. De verschillende toeslagen van de overheden hebben inkomens verbeterd, dat helpt ook. En de werkgelegenheid in Aalsmeer is goed. Allemaal positieve ontwikkelingen, die ook te zien zijn in buurgemeenten, al was de teruglopende trend in Aalsmeer veel forser.

Wat we wél weten is dat de stijging zomaar kan doorzetten. Dus gaan we door, met veel vrijwilligers, donateurs en sponsoren. En met uw hulp…

Het is landelijk bekend dat de voedselbanken meer dan de helft van de doelgroep níet bereiken. Dat komt door onwetendheid en onbekendheid. Doordat mensen zich schamen dat ze voor de voedselbank in aanmerking komen. Of ze schromen dat de overheid of de gemeente inzicht krijgt. De voedselbank Aalsmeer heeft geen binding met het gemeentelijk bestuur en die keuze voor zelfstandigheid houden we gestand.

En wellicht is het een combinatie van factoren, waardoor er nog steeds mensen, ouderen, volwassenen en kinderen honger hebben.

Dat gaat erger worden met een nieuw kabinet dat schoolmaaltijden niet meer wil vergoeden… Dat dubbele gevoel, dat het goed gaat doordat er minder nodig is, maar óók dat een voedselbank in zo’n rijk en welvarend land nog steeds nodig is, werd door dat voornemen van het aanstaande kabinet Schoof nog eens versterkt.

Gelukkig kunnen we in Aalsmeer doorgaan met de voedselbank, dertien jaar geleden opgericht op initiatief van de huidige voorzitter Koos Koelewijn vanuit de Raad van Kerken Aalsmeer. En met uw hulp en steun, al is het alleen al door ons te helpen met het verbeteren van onze bekendheid. Klik hier voedselbankaalsmeer.nl als u meer wilt weten of ook wil bijdragen cq afnemen.

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voormalig CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

7 reacties

 1. Beste Dirk, hier een leestip: https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Raming-Centraal-Economisch-Plan-CEP2024.pdf,
  en met daarbij in het achterhoofd wat het (CDA-loze) kabinet Schoof van plan is komt dat in heel ander daglicht, zoals in mijn column opgemerkt.
  En kijk ook eens wat minister Karin van Gennip (CDA) in haar korte periode heeft bereikt, voordat de VVD-dame met leugen op leugen in het nareisdossier de stekker uit het kabinet trok en de deur openzette voor de PVV. Met steun van NSC en BBB.
  Verwacht van mij geen verdere reactie. De column is bijna 7.000 keer aangeklikt, daar ben ik wel blij mee.

 2. Beste Hermen,

  Mijn reactie was erg fel en niet bedoeld om je persoonlijk in de hoek te zetten. Dat heb ik wel gedaan. En dat was te makkelijk. Het gesprek en de vorming van onze gedachten en politieke standpunten moet gaande blijven.
  Ik maak me erge zorgen. De tijd waarin we leven doet me denken aan 1933 toen Hitler democratisch aan de macht kwam. Straks als er weer verkiezingen komen wegens de onbestuurbaarheid van het land zullen de rattenvangers van de extreem rechtse partijen de kiezers steeds meer voeren met hun populistische oneliners. Dat boezemt mij angst in.

  Toch wil ik de boel ook wat verluchtigen, want zonder humor is het maar een saaie bedoening. Ik raad je aan te luisteren naar de vierde langspeelplaat van het Simplistisch Verbond getiteld: Op hun pik getrapt. Vooral de stelling aan het einde van kant een is visionair (1980). Mocht je nog een platenspeler hebben, mag je hem van mij komen lenen.

  Met vriendelijke groet,

  Dirk Stoker

 3. Beste Hermen,

  Ik kan me voorstellen dat je een dubbel gevoel hebt. Zelf heeft het CDA meegewerkt aan de armoede die al zeker 20 jaar bestaat. In de angst kiezers te verliezen maar achter de VVD aangelopen. Kan je me nog uitleggen waar de C van CDA voor staat?

  Eh oh ja nog een vraagje. Jullie stellen voor Illegale immigratie strafbaar te stellen. Wat is illegaal? Als je zonder papieren de grens over komt. Papieren die je niet hebt? Of je komt uit een land wat onterecht door de Europese als veilig wordt bestempeld? Iedereen heeft het recht om elders te proberen een beter bestaan op te bouwen. Kijk ook eens naar alle Oosteuropezen die met medewetenvan de overheid hier worden uitgebuit. Een toestand die al jaren bestaat. Allemaal met medewetenvan het CDA.
  Hermen, Ik zou zeggen, opheffen dat CDA en ga ’s nacht dekens en voedsel uitdelen aan de illegalen die hier als honden op straat moeten leven.

  Met vriendelijke groet,
  Dirk Stoker

 4. Velen zullen het zich niet herinneren maar toen Rutte aan de macht kwam riep hij luid er is geen armoede in Nederland maar de clown heeft hard gewerkt voedselbanken zijn meer nodig dan ooit tevoren LANG LEVE DE MARKTWERKING

 5. Voor ouderen bestaan in andere landen een seniorenpas (voor ingezetenen) waarmee ze verplichte korting krijgen bij bijv. Supermarkten, drogisterijen, apotheken en vervoer. Dat helpt de ouderen enorm.
  Waarom is dat niet mogelijk in Nederland ?

 6. Voedselbanken zijn bedoeld als tijdelijke hulp. Geindiceerd om.verkeerd gebruik te voorkomen. Helaas komt dat nog steeds voor. Niet de uitkeringen omhoog maar inzetten.op werk, ook vrijwilligers_

 7. Voedselbanken moeten weg. Daarvoor in de plaats de bijstand op niveau brengen en mensen naar werk jagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin