Column: ‘Bloemenwereld en een bruid’

Virtuele bollenvelden in Floriworld(Foto archief AV)

Door: Arjen Vos. “Aha,” denkt u nu misschien, “leuk! We hebben weer een column van Arjen. Eens lezen wat hij dit keer te vertellen heeft..” Of misschien: “Jammer, een column van Arjen ik had eigenlijk gehoopt op een column van Dick, die legt kwesties bloot. Of Joop, die gaat tenminste lekker de diepte in, Ilse die is zo leuk persoonlijk…”

U moet het deze keer dus met mij doen en of ik kwesties blootleg, de diepte inga of persoonlijk word, mag u zelf beoordelen. Goed voor u om te weten is dat in de pakweg drie minuten die het u kost om dit stukkie te lezen ongeveer een week of vijf voorbereiding zit, vier dagen denkwerk en een uur of drie schrijf/schaaftijd. Vanaf het moment dat ik in mijn functie als hoofdredacteur het columnistenteam de planning doormail, ben ik in gedachten al met de datum bezig die mijn naam draagt. Er zijn columnisten in ons team die aan een klein uurtje genoeg hebben voor dit hele proces. Daar behoor ik niet toe.

Voortdurend prakkiserend bij alles wat ik in het dagelijkse Aalsmeerse leven tegenkom en meemaak: zit hier misschien een column in? Ga ik het hebben over het aanstaande huwelijk van onze dochter? Welke vader mag er nou mee bij het uitzoeken van een trouwjurk? Een belevenis. Bij Trouw! in de Zijdstraat werden we koninklijk behandeld. Ik was ontroerd, elke keer als ze de paskamer uitkwam in weer een creatie werden mijn ogen waterig. Tranen met tuiten toen ik mocht afrekenen. Maar een column daarover? Nee, toch niet, ik vrees daarmee te veel te verklappen voor de grote dag die over twee weken plaatsvindt. Een column over sinterklaas dan misschien? Er is in het dorp zowel een roze als rode sint gesignaleerd en als we de verhalen moeten geloven zelfs een hardrock-sint en een Schotse rok-sint. Nee, sint krijgt al meer dan genoeg aandacht.

Met genoeg fantasie kun je elk onderwerp tot column maken. Groot of klein, het maakt niet uit. Groot nieuws van de laatste tijd was dat de directie van Floriworld de deuren van het experience center sloot omdat de exploitant ermee ophield. Het deed me wat denken aan opkomst en ondergang van Showbizzcity. Er rust kennelijk weinig zegen op dat soort grote projecten in Aalsmeer.

Op de graadmeter van de sociale media werd er tamelijk lauwtjes op gereageerd. Als uitje werd het best een aardige attractie gevonden. Minpuntjes waren de hoge entreeprijs en de schamele hoeveelheid echte bloemen die aanwezig was. Wie had gedacht een overdekte Keukenhof in te stappen, kwam teleurgesteld thuis. Toch heb ik van echt verdriet over de sluiting in mijn omgeving niks opgevangen. Meer een ‘jammer maar helaas’ of ‘dat verbaast ons niks’ dan dat er tranen geplengd werden. Ergens wel begrijpelijk omdat Floriworld ook niet voor de Aalsmeerders is bedacht en bedoeld en in de korte tijd van haar bestaan ook geen wortel heeft kunnen schieten in de lokale samenleving. Het moest een beleving worden die meehielp de internationale toeristen meer te spreiden over de regio. Nu die toeristenstroom door corona en oorlog is opgedroogd en het er niet naar uitziet dat deze weer snel op gang komt, is het logisch dat de deuren van de kleurrijke kubus voor bezoekers op slot gingen. Elke dag openblijven, zou de cijfers nog dieper het rood in trekken.

Floriworld directeur Floris Olthof, die zijn voornaam meehad maar de tijd tegen, zegt niet uit te sluiten dat er in de toekomst iets nieuws kan groeien uit het in de knop geknakte bloemen- en plantencircus. Experts onderzoeken daarvoor momenteel de mogelijkheden, zo liet hij AalsmeerVandaag onlangs weten. De drieledige doelstelling waarbij de sierteelt van Nederland gepromoot en getoond wordt, er kennis voor de sector uitgehaald wordt en er zakelijke evenementen kunnen worden georganiseerd, staat volgens hem nog altijd overeind maar boekingen worden niet meer gedaan. In januari hoopt de directeur meer duidelijkheid te hebben over de toekomst maar zolang er in het oosten met bommen gegooid wordt en corona in menig buitenland tussen de oren blijft zitten lijkt mij een doorstart ijdele hoop. Overigens twitterde marketingplatform VisitAalsmeer deze week nog vrolijk zout in de wonden met de vraag of “jij al eens in de fascinerende wereld van Floriworld bent gestapt…” Die hadden het persbericht van de sluiting kennelijk gemist.

Een van de hoogtepunten in Floriworld was de nagebouwde kerkzaal waarbij je als bezoeker deel uitmaakte van een virtuele huwelijksvoltrekking. In een grappig en mooi gemaakt filmpje werd een blonde Hollandse jongen gevolgd die (slim bedacht) een Aziatische ogende bruid trouwt. Deze surrogaat kerkzaal kon door potentiële bruidsparen worden gehuurd om officieel in de echt te worden verbonden. Originele vondst natuurlijk. Of deze ruimte daadwerkelijk een keer voor dat doel gebruikt is? U kunt het antwoord raden. Bij onze dochter en schoonzoon stond trouwen in deze kerk van spaanplaat en plastic bloemen ook niet op hun voorkeurslijstje. Zij gaan voor het echte werk naar een echte kerk waar dochterlief straks aan de hand van haar papa naar binnen zal schreiden.

Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

 

 

3 reacties

  1. Helaas, Arjen, maar ook ik zal geen traan schreien om het sluiten van Floriworld, dat een zwakke poging was om onze grootse bloemenpromoties uit het verleden te doen herleven.
    Schreien als dochterlief straks aan de hand van haar papa de kerk binnen schrijt, herken ik des te meer!
    Lekker stukkie, man!

  2. De Chinese bezoeker, werd er denk ik niet blij van om op een industrieterrein wat de veiling in feite nu is
    In een blokkendoos een virtuele bloembeleving te ondergaan.
    Industrie terreinen hebben ze zelf wel.
    De C.A.V bood wel die beleving vroeger een praam met planten die de veiling invoer.
    Ze vinden dat nu nog wel in het voorjaar in de Bollenstreek in de buitenlucht selfies maken, de hyacinten ruiken. Kortom inderdaad niet zo gek dat het niet liep.

  3. Ik ben er geweest heel jammer dat t gesloten wordt. Een mooi geheel mooi opgezet, zou als beleving van mensen met een verstandelijke beperking of dementie een grote snoezelruimte zijn. Misschien kan alles wat gebruikt is voor deze attractie hergebruikt kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel