Column: ‘Bericht aan de bevolking’

Door: Paul Bras. De kop van deze column is de titel van een flyer die ik een aantal weken geleden in mijn brievenbus aantrof. Dat was op zich al bijzonder omdat ik daar een NEE/NEE sticker op heb aangebracht. Ik heb geen behoefte aan ongeadresseerd reclamemateriaal en flyers. Toch ben ik gaan lezen omdat de titel me intrigeerde.

De flyer waarschuwt de bevolking voor een levensgevaarlijke situatie. Het is niet het klimaatprobleem, het is niet de immigratiegolf waar tegen wordt gewaarschuwd, het is niet de urgente woningnood of de toeslagenaffaire, ook niet de stikstofcrisis, nee, het gaat om het World Economic Forum. Als je ze googelt dan kom je uit bij een organisatie die zich zorgen maakt om het klimaat, de verspreiding van ziektes als aids en het bestrijden ervan, dat soort zaken. Ze informeren over de verandering van het klimaat, ze pleiten voor groene energie. Kortom een club die het beste voor heeft met de wereld en de mensen die daarop leven. En het is niet alleen het World Economic Forum die in een kwaad daglicht wordt gezet, hetzelfde geldt voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit is een organisatie die wereldwijd een sterke gezondheidssector stimuleert gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Wie zit er achter deze verdachtmakingen? Een organisatie die zich ‘Stop World Control’ noemt. De ondertitel luidt: ‘De stem van de vrijheid’.

De toon van de flyer is angstaanjagend. Ze beweren dat er een wereldwijd complot aan de gang is, ze noemen namen van (gewezen) wereldleiders die erbij betrokken zouden zijn en ze beweren dat er een selecte groep rijke mensen uit is op de wereldheerschappij. Dat laatste kan ik me wel een beetje voorstellen als ik denk aan Trump, Poetin en Xi Jinping. Maar juist deze mensen worden door het ‘Stop World Control’ aangehaald als weldoeners van deze planeet. Op hun site staan zogenaamde bewijzen voor hun claims. Het gaat werkelijk nergens over. Ze trekken teksten volledig uit het verband, pakken hier en daar wat termen uit de context en laten dat doorgaan als bewijs. Alles wordt vooral op een schreeuwerige manier gebracht, dikgedrukt, rood omcirkeld. Overal wordt geschermd met enorme aantallen van hoog opgeleide mensen zoals wetenschappers, juristen, politieke organisaties die de mensheid tegen dit enorme gevaar waarschuwen. Onder die mensen ook Thierry Baudet. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

Nu ben ik goed in staat om een eigen mening te vormen en om deze kolder en complottheorieën te doorzien. Maar waar ik me zorgen om maak is dat goedgelovige mensen zouden kunnen denken dat het de waarheid is. Dat ze bang worden gemaakt zonder enige reden. Je bent toch wel heel erg in de war als je gelooft dat Trump door God is verkozen om de wereld te redden. Op hun site staat dat de financiële elite belangrijke verkiezingen stelen om politici te installeren die de agenda van de wereldheerschappij te dienen. Nu begrijp ik ineens hoe de PVV de grootste is geworden.

Natuurlijk kan ik denken dat de mensen die deze klinkklare nonsens verspreiden zijn misleid of in ergens een afslag hebben gemist. Ik moet er niet aan denken dat het weldenkende mensen zijn die mensen willens en wetens met deze belachelijke flyer angst willen aanjagen. Wat willen ze bereiken? Het kan bijna niet anders dan dat ze er werkelijk in geloven. Nu mag iedereen van mij geloven wat hij wil, we leven in een vrij land. Ik mag ook schrijven wat ik wil. Maar er zijn wel regels waar organisaties zich aan te houden hebben als het gaat om het verspreiden van ongeadresseerd reclamemateriaal of flyers. Ik wens verschoond te blijven van dit soort onzin.

Voor een beetje antigif, kijk vooral naar het filmpje wat is gemaakt van een uitzending van Spijkers met Koppen waarin wordt gelachen om theorieën als dat wij geregeerd zouden worden door reptielen, het pedofielennetwerk van de Clintons en Jaap van Dissel die misbruikte kinderen in Bodegraven zou hebben begraven. Het heet Complottheorie, of niet: ‘Wij worden geregeerd door reptielachtige wezens van het Alpha Draconisch-sterrenstelsel’. Als het niet zo triest was zou je slap liggen van het lachen

Paul Bras is een geboren en getogen Amsterdammer die nooit gedacht had ooit een Kudelstaarter te worden. Totdat zijn woonplaats een café kreeg, toen was hij om. Zou zelfs van de daken kunnen schreeuwen dat hij daar ‘groos’ mee is. Muzikaal talent maar dat schreeuwt hij dan weer niet van de daken. Bescheiden en zachtmoedig.

4 reacties

 1. Met instemming las ik het stuk van Paul Bras. Hoewel het “bericht aan de bevolking” aan mij voorbij is gegaan -Bovenkerk blijft veel bespaard- komen ik bij tijd en wijle dergelijke uitingen tegen. Bloedserieuze complottheoretici, die de meest waanzinnige ideeën aanhangen.
  Ik zit op LinkedIn, maar doe er niets mee. Tien jaar geleden ben ik met het vreselijke Facebook gestopt. Instagram en meer van die dingen – mij niet gezien. Dat scheelt een hoop aan ongefilterde onzin, denk ik.
  Is bangmakerij in bepaalde kringen statusverhogend? Complotdenkers drijven op angst en worden complotapostelen dóór hun angst; de hoogste opdracht is anderen -de bevolking- net zo bang te maken als zijzelf zijn. Waar dan ook voor. Hun angst is zo groot, dat iedereen erin mag delen.
  Complotwaarheid bestaat niet, waarheid evenmin. Waarheid is altijd een kwestie van smaak, van persoonlijke voorkeur. Het hoogst haalbare waarheid is hooguit die van overeenkomstige meningen, oftewel intersubjectiviteit. Daarom is elke complottheorie waar. Maar het gaat fout wanneer er gradaties in waarschijnlijkheid worden aangebracht, zoals de oude Grieken al deden, en dan kom je toch bij wetenschap uit.
  Het is geen kwestie van het al dan niet ontbreken van een opleiding. Onder de mensen die ik goed ken, zitten akelig slimme en sommigen praten ook met de dansleraar en Ezeltje Dirk mee. Andere hele slimme mensen moeten helemaal niets hebben van de complottheoretici en hun denkbeelden. Maar op zondag zitten ze in de kerk en geloven heilig dat Jezus werd geboren uit een maagd.
  Ben ik toch nog actueel.

 2. https://www.bol.com/nl/nl/f/niet-de-kiezer-is-gek/9200000059825326/

  Democratie prima, maar het mot ook weer niet te democratisch worden zo (b)lijkt het wel…
  DE wetenschap bestaat overigens niet. Door velen wordt selectief geshopt in publicaties van wetenschappers. Ook als wetenschapper ben je zo maar ineens een wappie.

  Wetenschappers hebben ook de idiotie van biomassaverbranding (troetelkindje van kabouter Plop) groen-heilig verklaard. Ja maar … hoe zit het dan met de giga-CO2- uitstoot van de biomassaverbranding? De ‘wetenschap’ heeft hiervoor een simpele oplossing bedacht; Deze uitstoot meten wij niet.
  Gefeliciteerd met dit soort wetenschap!

 3. Graag wl ik hierbij inhaken op de column van Paul Bras.
  Beroepshalve ben ik veel aanwezig tijdens oraties, afscheidsredes en symposia bij de Vrije Universiteit. Ook daar wordt door de hoogleraren veel over dit onderwerp gesproken en ook zij vinden het een angstaanjagende ontwikkeling. Onlangs een afscheidsrede van een professor journalistiek die het probleem aankaartte en zich ernstig zorgen maakte dat vele groeperingen zich van de gedegen journalistiek afkeren. Bij een andere afscheidsrede sprak ik Jaap van Dissel van het RIVM. Ook hij uitte zijn zorgen over het feit dat door velen de wetenschap niet meer serieus genomen wordt. Het woord “wappies” werd nog niet in de mond genomen maar een goede verstaander heeft maar een half woord nodig. Misschien is dit alles tot stand gekomen tijdens de coronaperiode maar het is een angstige ontwikkeling.

 4. De columnist plaatst het inderdaad niet vrolijk stemmende schrijven in zijn brievenbus gelijk met de pvv stemmer, het “gepeupel” wat hier op stemde.
  In zijn ogen.
  Haast me te zeggen dat ik niet op de pvv gestemd hebt.
  Maar kan me wel voorstellen dat mensen dat wel doen.
  Zoals Henri Bontenbal het zegt, de kiezer wilde een signaal afgeven, laten we dat serieus nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin