Column: ‘Over Aalsmeer’

Stommeermolen (Foto Arjen Vos)

Door: Rinus Zuidervaart. De deadline voor een nieuwe column kwam in zicht. De tijd gaat net zo snel als vroeger.. maar soms..
Ik besloot stiekem mijn kunstmatige intelligentie app op de proef te stellen: ‘Schrijf in minimaal vierhonderd woorden een positieve column over Aalsmeer?’

Het resultaat bezorgde me spontaan de gaten in mijn charmante steunkousen. ‘Dat kan beter’ dacht ik arrogant. Angst voor AI lijkt mij overdreven. Ik kan u geruststellen, laat oorlog maar aan mensen over. Die maken aantoonbaar de puinhoop nog veel groter. De info voor Kunstmatige Intelligentie hebben we er zelf ooit ingestopt en lijkt nu een database gemaakt door mensen met aangeboren domheid.

Maar goed, wat betreft mijn vraag aan het superbrein hieronder míjn relaas over de plaats waar ik zoveel tijd doorbreng maar geen nacht slaap.

Hoog bovenop een lantaarnpaal zie ik een aalscholver doodstil vleugels wijd als zonnepanelen om op een efficiënte manier zijn body te laten opdrogen. Een plukje mensen stapt niet ver van de watertoren de plas in. Trots leggen ze alles zelf per smartphone vast. Een slechtvalk  in de toren bekijkt het tafereel met haviksogen. Te nat en te vroeg denkt hij. Geen reden voor een snoekduik.

Ik heb kruisingen zien veranderen in rotondes. En de oud-Hollandse molen draait fier op de dijk. Een anderstalige chauffeur kijkt lachend naar een grote grijze blokkendoos: “Aha ik ben ook waterdrinker, maar schrijf het niet zo groot op de muur.”

Het was verder niet echt onderwerp voor gesprek.
In de ochtend is het vaak stil, een enkeling rommelt wat op de smartphone.

Opstarten kost de passagiers energie genoeg. Niet in ‘het busje’ graag. Maar personenvervoer voor mensen met een uitdaging, ‘busje komt zo’ heeft lang geleden weken nummer 1 in de top 40 gestaan en is opgeslagen in collectief geheugen. Vraag maar aan professor Scherder waar dat zit in het brein. Satirisch nummer over twee verslaafden die uitkeken naar de methadonbus, een alternatief voor hun heroïneverslaving. Goeie ouwe tijd.

Bewijs voor het ronddwalen van de waterwolf in deze regio heb ik niet kunnen achterhalen.

En pas recent weet ik, via redacteur AV bij ‘bestemming bereikt’ dat er ook een Witteweg bestaat…

(Klik hier voor de voorgelezen versie van deze column op YouTube)

Rinus Zuidervaart is parttime ‘bewoner’ van de gemeente Aalsmeer. Vermaakt zich als cliënt op de dagbesteding van Ons Tweede Thuis, locatie Mendel, met onder meer schaken en computerzaken. Heeft een neus voor taal en laat zich inspireren door Godfried Bomans. Verzamelt op zijn eigen tijd en in zijn eigen tempo columns van gebeurtenissen uit zijn leven.

3 reacties

  1. Mooi stukkie tekst Rinus, over het rustieke Aalsmeer, de plek waar jij doordeweeks veelvuldig vertoeft. Over Aalscholvers en meer van dies die de weilanden van dit landelijke dorp bevolken. Verder leg je een subtiele verbinding, of hoop ik die te lezen, met een schromelijk gebrek aan artificial intellicence bij sommige van de individuen, die zich in het AC van OTT onledig houden.
    Het is natuurlijk makkelijk voor mij als cliënt om in Rinus` tekst voor mij als mede-cliënt herkenbare dingen te lezen, maar misschien had de schrijver dezes het gebruikelijke busvervoer in het oog, wat zich doorgaans op straat afspeelt?
    Bernard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin