CDA haalt kinderburgemeester en jongerenlintje binnen

In mei vorig jaar haalden ze het coalitieakkoord van CDA en AB, in juni dit jaar zijn ze er daadwerkelijk. Tijdens de juniorpramenrace wordt de eerste kinderburgemeester van Aalsmeer beëdigd. En een week later worden de eerste jongerenlintjes uitgereikt op het Bruggenfestival.

Eergisteren besloot B&W tot de aanstelling van een jonge tegenhanger van Jobke Vonk en de introductie van lintjes in twee categorieën: jongeren van 12 tot en met 17 jaar en van 18 tot en met 23 jaar.

Zelf solliciteren
De kinderburgemeester is hooguit twaalf jaar oud en zit op een van de plaatselijke basisscholen. Scholieren kunnen zichzelf er kandidaat voor stellen via een sollicitatieformulier.

Voor de lintjes kunnen jongeren zichzelf daarentegen niet aanbieden. Dat doen ouders, docenten en jongerenwerkers. Volgens B&W moet het gaan om jongeren die een “uitzonderlijke maatschappelijke inzet” tonen. Dat is precies het criterium dat ook geldt voor de bekende lintjes die op Koningsdag worden uitgereikt.

Op campagne
De potentiële burgemeestertjes moeten bij hun sollicitaties aangeven wat ze graag in Aalsmeer willen verbeteren. Op een nader te bepalen woensdagmiddag worden ze met hun ouders op het gemeentehuis bij elkaar geroepen om hun voorstel toe te lichten voor de jury. Die jury, bestaande uit wethouder Gertjan van der Hoeven (AB) van jeugdzaken en onderwijs, een schooldirecteur en een jeugdwerker van de Binding, selecteert daarna enkele kandidaten.

De genomineerden gaan vervolgens op campagne tot de verkiezingen. Die vinden plaats in een speciaal stemhokje in de Zijdstraat, waar alle zevende- en achtstegroepers een stem op hun favoriet kunnen uitbrengen. De installatie van de uit eigen gelederen gekozen kinderburgemeester is op zaterdag 13 juni, tijdens de juniorpramenrace. Burgemeester Vonk zal die taak op zich nemen.

Een van de taken van de kinderburgemeester is aandacht vragen voor de thema's waarmee hij (of zij) de verkiezingen inging. Verder zal hij af en toe met de burgemeester en wethouders mee op werkbezoek gaan. Hij krijgt ook een rol bij de ontvangst van Sinterklaas en andere bijzondere gelegenheden.

Selectie lintjes
Welke jongeren komen in aanmerking voor een lintje? De selectie is best pittig, zo valt uit een gemeentelijk persbericht op te maken. Kanshebbers zijn bijvoorbeeld jongeren die langere tijd een oudere of zieke helpen, die activiteiten organiseren om de onderlinge saamhorigheid in een buurt te bevorderen of die een mens of dier in nood helpen.

Voor de toekenning van de lintjes is eveneens een jury in het leven geroepen. Naast de wethouder en een jongerenwerker van de Binding maken daarvan een docent, een vrijwilliger en een “actieve jongere” deel uit. De uitreiking, ook door de burgemeester, is in Nieuw Oosteinde op zaterdag 20 juni tijdens het Bruggenfestival, een initiatief van en georganiseerd door jongeren in Oost.

Meer betrokkenheid
Volgens Van der Hoeven is de komst van de kinderburgemeester en het jongerenlintje ingegeven door het streven van B&W naar “nog grotere betrokkenheid van kinderen en jongeren” bij het gemeentelijk beleid en de lokale samenleving.

In totaal 163 jongeren hebben door het invullen van een enquête mee kunnen denken over de invulling van beide fenomenen. “Over het algemeen waren ze erg positief en kwamen ze met goede suggesties, die we grotendeels hebben overgenomen,” meldt de wethouder.

CDA aan wieg
B&W strijkt nu met de eer, maar het is het CDA dat aan de wieg staat van de kinderburgemeester en het jongerenlintje. In het verkiezingsprogramma voor de periode 2014-2018 werden beide voor het eerst omarmd. De CDA-ambitie om ze in te voeren werd in het coalitieakkoord expliciet als doel bestempeld.

Tijdens de algemene beschouwingen in de gemeenteraad op 30 oktober 2014 merkte fractievoorzitter Robbert-Jan van Duijn op dat “het overgrote deel van onze jongeren het uitstekend doet”. Maar, zei hij erbij, “toch is de beeldvorming rondom jongeren vaak negatief”. Hij was dan ook “blij” dat B&W van plan was de invoering van de kinderburgemeester en het jongerenlintje door te zetten.

Een halfjaar later is het zover. De uitvoering van de plannen vergt € 4.500 aan opstartkosten en een jaarlijks budget van € 18.500.

● Klik hier voor persbericht gemeente
● Klik hier voor toezending van meer informatie

Foto's: kinderen tijdens de pramenrace en opgaand in hun eigen spel. Actieve kids maken kans op een lintje of het kinderburgemeesterschap. (foto's archief AV)

 

Eén reactie

  1. De kinderburgemeester is hooguit twaalf jaar oud en zit op een van de plaatselijke basisscholen. Dus als mijn kind in Aalsmeer woont en in Uithoorn naar de basisschool gaat, mag hij niet meedoen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin