(Carbid)Schietend het jaar uit

Foto: Jaap Maars

Door: Mariëlle Wegman. Nu het afsteken van vuurwerk deze jaarwisseling aan stevige banden is gelegd, hebben liefhebbers van harde knallen het carbidschieten (her)ontdekt. Zo ook binnen onze eigen gemeentegrenzen. Onze fotograaf trof deze donderdagmiddag een groepje jongeren dat aan het carbidschieten was op een braakliggend industrieterrein achter De Bloemhof.

De bromsnorren stonden paraat maar grepen niet in, onder voorwaarden dat de jongelui tijdens hun activiteiten onderling afstand hielden en buiten de bebouwde kom zouden blijven. Daarmee toonden zij, aanwezig met maar liefst drie dienstvoertuigen, begrip voor de beperkingen waar jongelui momenteel sowieso al mee te maken hebben. De ‘zegsman’ van het clubje gaf overigens aan dat ze geen problemen zouden maken wanneer zij werden weggestuurd.

Gehoorbescherming
In deze contreien des lands is het overigens niet heel erg gebruikelijk om met carbid te schieten. Het noorden, oosten en zuiden van het land kennen wel plaatselijke tradities op dit gebied. Zo is carbidschieten gebruikelijk bij oud en nieuw, en in het zuiden ook op de avond voorafgaand aan ondertrouw. Bij het schieten zelf wordt calciumcarbide in een melkbus gelegd en wat vochtig gemaakt. Daarna sluit de schutter de bus goed af met een deksel of een bal. Binnenin de melkbus vormt zich ethyn dat door bijvoorbeeld een klein gat in de bus wordt ontstoken. Het ethyn ontploft met een harde knal en het deksel of de bal schiet soms wel enkele tientallen meters door de lucht. De knal kan echt oorverdovend zijn en om die reden kreeg onze fotograaf van de jongelui gehoorbescherming aangeboden, om maar vooral niet doof thuis te hoeven komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel