Buxussen leggen massaal ’t loodje

Er is momenteel veel te doen over de buxusmot. De rupsen van deze uit Azië overgewaaide insecten doen zich op grote schaal tegoed aan de frisgroene blaadjes van de sierhaag. Het resultaat is dat in menig tuin kale en verdorde buxussen te zien zijn. Volgens Cees van Dam en Dick Maarsen van De Historische Tuin rest er in die gevallen weinig anders dan ze te vervangen. In geen geval chemisch bestrijden. Door gifste spuiten zijn al heel wat mezenfamilies de dupe geworden.

“Het is duidelijk een resultaat van de klimaatverandering,” stellen de deskundigen, “door de zachte winter kon het diertje eenvoudig overleven en heeft het zich in korte tijd snel vermenigvuldigd.” 

Uit liefde voor de struik wordt er al snel naar de chemische gifspuit gegrepen. Met desastreuse gevolgen voor mezenfamilies. De rupsen uit de bespoten buxus bevatten zoveel gif dat de jonge mezen die maaltijd niet overleven.  

Andere maatregelen
De buxushaag op De Historische Tuin ziet er nog uit zoals het hoort. Frisgroene blaadjes, volle takken. Van aantasting door welke plaaggeest dan ook lijkt hier geen enkele sprake. 
Van Dam en Maarsen pleiten voor andere maatregelen om de mot te bestrijden. “Er zijn biologische middelen die effectief zijn. Als men bij gerenommeerde tuincentra informeert, dan is daar wel aan te komen. Het beste voor het milieu en de mees is nog om de hogedrukspuit op de buxus te zetten en dat een aantal malen herhalen. Wanneer de mot tijdig gesignaleerd wordt, is er nog wel wat aan te doen. Als de takken en bladeren bruin zijn, wordt het dit seizoen niks meer met de buxus,” aldus Maarsen.

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

3 reacties

  1. Met twee jaar biologisch bestrijden heb ik het alsnog verloren. Inderdaad heb je in de omgeving genoeg buxus waar de mot zijn gang kan gaan. Dus ook bij mij. Helaas weg ermee!

  2. Super!! Dat deze heren zich zo inzetten om de buxus te behouden. Niks met kortzichtig : weg ermee… Aanpakken!! Petje af voor hun kennis en geduld!!

  3. Ja en dan? Cyclus van 3 x rupsen per seizoen (voorjaar, zomer en september. Dus de rest van je leven minstens 3 x per jaar met de hogedrukspuit in de weer.? Gewoon weg met die buxus en zeker geen gif gebruiken! Niet alleen de vogels gaan daar dood van. En heb je je heg schoon, die motten van de buurman weten jouw heg echt wel te vinden. Buxus eruit,, iets anders erin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin