Buurt zet ontwikkelaar in zijn hemd

Het moet een bescheiden huisje voor zijn dochter worden. Geen megalomaan project dat de omgeving wegdrukt. Maandagavond zou de projectontwikkelaar zijn bouwplan op de hoek van de Berkenlaan en Jac.P. Thijsselaan voor de uitgenodigde omwonenden toelichten in een zaaltje van de Open Hof Kerk. Hij wilde “duidelijkheid verschaffen” en “knelpunten bespreken”. Ook wethouder Gertjan van der Hoeven zat er klaar voor.

Om acht uur, het tijdstip waarop de bijeenkomst zou beginnen, was er geen enkele buurtbewoner aanwezig. Er was buiten de initiatiefnemer en diens gasten welgeteld één (zijdelings) betrokkene op afgekomen, maar die woont er niet en vertegenwoordigde zijn 93-jarige moeder uit de Berkenlaan.

Dreigende taal
Op het allerlaatste moment hadden omwonenden een brief in de zaal laten bezorgen waarin ze meldden niet van de uitnodiging gebruik te zullen maken. Ze voelden zich in het ootje genomen door de ontwikkelaar, die druk op de buurt zou hebben uitgeoefend en tegen enkelen van hen dreigende taal zou hebben gebezigd.

Er was eerder al de nodige commotie ontstaan over de plannen. Van draagvlak in de buurt voor een huis op die plek is niet of nauwelijks sprake geweest. In een vergadering van de raadscommissie Ruimte & Economie in maart had Rik Rolleman van de PACT-fractie een brief van buurtbewoners ter sprake gebracht waarin die hun zorg uitspraken over de komst van een woning. Hun bezorgdheid klonk ook door in de inspraakreactie die avond van twee bewoners.

Niet-bestaand voorstel
AB'er Dick Kuin merkte toen op dat de discussie in de raadzaal nogal voorbarig was. “We praten nu over een voorstel dat er niet is,” zei hij droog. Misschien, zo opperde hij, kómt er niet eens een bouwplan na alle ophef. AB-wethouder Van der Hoeven bevestigde dat de “procedure nog niet eens gestart” was.

De week daarop zat de wethouder met de omwonenden om de tafel. Maar de zorgen bij de buurtbewoners bleven. Dat werd er niet minder op toen de ontwikkelaar in de vroege zomer hoge hekken om het terrein, dat hij vorig jaar had gekocht, liet plaatsen. Dit om de aanleg van een vijver mogelijk te maken. Het bleek iets te voortvarend.

Hoge bouwsteiger
Een tijdje later verscheen er een bouwsteiger die tot boven de omliggende daken reikte. Maar na een paar dagen liet de ontwikkelaar de steiger weghalen, in het besef dat hij de buurt er niet mee zou paaien.

Eergisteravond was de voorlopige slotakte van een soap waarin miscommunicatie de onbetwiste hoofdrolspeler is. De bijeenkomst zonder directbetrokkenen werd afgeblazen.

Foto's: het bouwperceel op de hoek van Berkenlaan en Jac.P. Thijsselaan. (foto's AV-archief)

– advertentie – 
 
 

 

3 reacties

  1. Tsja, “onafhankelijke internetkrant”. Zo te lezen geen wederhoor toegepast. Blijkt journalistiek toch echt een vak te zijn.

  2. Tja, projectontwikkelaars… als je ooit met ze te maken hebt gehad dan brengt dit stukje een glimlach op je gezicht.

  3. Snap de commotie niet helemaal.. Meneer koopt een perceel en wilt hier een huis opzetten, dit gebeurt toch overal in Aalsmeer? Maar dit honden uitlaatveldje is opeens heilig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel