Buurt op achterste benen om bouwplannen Heegstrapark

Martin Bolders en Mylou Burk overhandigen de handtekeningen onder de wapenspreuk 'Behoud wat ge hebt'

Door: Arjen Vos. In feite is het tussen Ophelialaan en 1e JC Mensinglaan gelegen Heegstrapark niet meer dan een postzegel aan groen. Maar desondanks toch het grootste stuk onbebouwde ruimte in dit deel van Aalsmeer-Zuid. Echter, vanwege het nijpend tekort aan woningen, meent de gemeente dat dit parkje best opgeofferd kan worden voor een drietal appartementencomplexen. En dat is tegen het zere been van omwonenden die in no-time een kleine 400 handtekeningen verzamelden. Vanmiddag werden deze door Cyclamenstraatbewoners Mylou Burk en Martin Boldersoverhandigd aan burgemeester Oude Kotte. Precies op tijd om nog een statement te maken voor de raadsvergadering van vanavond.

Voorlopig ontwerp voor bebouwing in het park

De omwonenden beroepen zich op afspraken die in 2013 in de gemeenteraad zijn gemaakt. Ook toen stond het park onder druk en is op voorspraak van de VVD na eveneens een handtekeningenactie besloten niet in het park te gaan bouwen maar slechts bewoning toe te staan op de flanken van het park. In het voorlopige ontwerp wat afgelopen week in een advertentie van de gemeente gepresenteerd werd, bleken er plots drie appartementen in het park ingetekend te zijn. Het is volgens Mylou Burk niet alleen de bebouwing die de bewoners angst aanjaagt: “We maken ons zorgen om onze eigen woningen. In de plannen wordt uitgegaan van parkeergarages onder de gebouwen. Omdat onze huizen niet onderheid zijn, vrezen we schade. De winst die de gemeente maakt met de verkoop van de grond kon weleens teniet gedaan worden door het vergoeden van schade aan onze huizen.”

Het Heegstrapark zoals het er nu bijligt vanwege de herinrichting van de oude N196

Zorgen
Liever zien de omwonenden dat er helemaal niet gebouwd wordt in het park dat vernoemd is naar zijn ontwerper. Ook niet op de flanken. Al begrijpen ze ook dat de woningnood groot is. “We maken ons zorgen om wat er straks overblijft van het park,” vervolgt Mylou, “waarschijnlijk moeten alle bomen worden gekapt. We maken vooral in het voorjaar en de zomer veel gebruik van het park. Afgelopen jaar hebben we hier voor de kinderen de Koningsspelen georganiseerd, ouderen maken wandelingetjes, mensen laten hun honden hier uit en we houden het schoon met elkaar.”

De bewoners hopen dat de gemeenteraad net als in 2013 vanavond voorkomt dat het park bebouwd gaat worden.

Foto’s Arjen Vos

 

3 reacties

  1. Dag bomen, dag vogels, dag bloemen. Aalsmeer houdt nu eenmaal niet van groen en zeker niet van mooie oude bomen. Groen staat alleen maar in de weg. Was er een tijdje geleden niet het plan ‘bomen planten in plaats van kappen’? Bomen weg bij de Zuiderkerk en het oude postkantoor.
    In het parkje worden ze zeker niet gespaard!

  2. Als de politiek in Aalsmeer geloofwaardig wil zijn dan houden ze vast aan het standpunt van 2013. Er is niets veranderd om nu wel bebouwing in het park toe te staan. Bebouwing aan de flanken was toen het uitgangspunt en toen wisten we ook al dat de exploitatie negatief was!

  3. Laten we dit parkje, deze groene postzegel in ere houden. In deze tijd van veel thuiswerken is het belangrijk om ook even buiten te kunnen zijn, even de zinnen te verzetten, even wat rustgevend groen te beleven. Laten we ook goed voor elkaar zorgen door de bomen en de begroeiing te handhaven. Een groen parkje zoals dit is onbetaalbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel