Bruggenfestival van de baan

Na drie edities lijkt het doek voor het Bruggenfestival in Aalsmeer-Oost te zijn gevallen. Het zomerse evenement dat jong en oud met elkaar verbond, was drie jaar achtereen een feestelijk gebeuren op het Poldermeesterplein. Gisteren maakte de organisatie op haar facebookpagina bekend dat het deze zomer geen ‘vier-op-een-rij’ wordt. De jongerenorganisatie en winkeliers lijken het niet helemaal met elkaar eens als het gaat om de reden voor het afblazen van het festival.
 
Een groot overdekt podium met live muziek en tal van spectaculaire demonstraties en andere optredens, marktkramen met originele producten, workshops voor kinderen en volwassenen en meer gezellige en feestelijke ingrediënten. Het Bruggenfestival trok de laatste jaren veel mensen naar het centrum in Oosteinde. Deze zomer blijft Oost ervan verstoken.
 
“Na een uitgebreide inventarisatie bij de diverse partners is gebleken dat er dit jaar onvoldoende draagkracht is om een evenement van deze grootte te organiseren. De toekomst zal uitwijzen of dit mooie bruisende evenement nieuw leven ingeblazen kan worden.” Zo luidt de mededeling op internet.
 
Volgens jongerenwerker Marco de Haan zijn er meerdere factoren die op de achtergrond spelen, die tot het besluit geleid hebben.
 
Weinig ervaring
“Op de eerste plaats is daar de groep jongeren die het festival de laatste jaren organiseerde. Zij zijn allemaal iets ouder geworden en zitten in een periode van afstuderen waardoor het moeilijk wordt om er tijd in te steken. De groep die eronder zit heeft te weinig ervaring en zou eigenlijk ingewerkt moeten worden voordat ze zo’n klus aankunnen. Er zijn gewoon te weinig jongeren over die de kar kunnen trekken.”
 
Ondernemers
Daarnaast speelt het volgens De Haan ook een rol dat de winkeliers niet allemaal op dezelfde lijn zaten. Er was naar zijn interpretatie wat verdeeldheid over hoe het festival ingevuld moet worden.  “Sommige ondernemers vonden het te groot en te divers worden,” aldus De Haan. Dat de overgang van het jeugdwerk van Click F1 naar DOCK een rol heeft gespeeld is wat De Haan, niet van doorslaggevende betekenis geweest. “Hooguit dat daardoor wat vertraging in het proces is ontstaan, maar dan hadden we het festival alsnog naar augustus kunnen verplaatsen.”
 
Knowhow kwijt
Namens de winkeliers van het Poldermeersterplein is Dion van Tol van Duoplant het aanspreekpunt. Hij is allesbehalve te spreken over de gang van zaken. “Als de vorige jongerenwerkers er nog geweest waren, was het zeker doorgegaan,” zegt hij “Met de switch naar DOCK is er veel knowhow kwijt geraakt. De mensen van DOCK hebben de jeugd die het organiseerde, niet kunnen motiveren. Het was hún plein, alles werd door de jongeren gedaan. Wij hoefden als winkeliers niet of nauwelijks te assisteren. Dat zijn we nu kwijt en het is de vraag of het nog terug komt. Ik heb daar zelf geen vertrouwen in,” aldus de winkelier die nu met zijn collega’s inzet op een event in de winter.
 
“Het sponsorgeld voor het Bruggenfestival was al grotendeels bij elkaar. Van Eigen Haard hadden we 5000 euro gekregen en van de Rabobank ligt er 2500 euro. Zelf hadden we er ook 2500 euro voor gereserveerd.”
 
Van verdeeldheid bij zijn collega’s is volgens Van Tol weinig sprake. “Natuurlijk zijn er verschillende ideeën over de aanpak of de grootte maar als het op een stemming zou uitkomen, zou er niet één van de winkeliers tegen gestemd hebben.”
 
Foto’s: bruggenfestival in 2014 (archief AV)

 

2 reacties

  1. Ik ben het hier met Michael eens we hebben het gezegd tegen de gemeente dat wanneer er andere jongeren werkers kwamen wij met z’n alle niet mee zouden doen daarbij hebben een hoop jongeren nu eindexamens maar dat had ons niks uigemaakt als we de oude jongerenwerkers nog hadden.

  2. Wat een bullshit dit is niet eens de echte reden waarom we het niet meer WILLEN doen. Tuurlijk hebben we het druk met school maar we hebben gezegd als er nieuwe jongeren werkers komen in dit geval dus DOCK. Doen wij geen bruggenfestival dus het is niet dat we het te druk hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel