Brandweer deelt rookmelders uit

Echte kaarsjes in de boom? Gourmetten boven een spiritusvlam? Rondom de feestdagen genoeg mogelijkheden om ongewenst met brand te maken te krijgen. Wat dat betreft kunt u beter bezoek krijgen van brandweerman Theo de Kruijff die Aalsmeer en Kudelstaart afloopt om rookmelders te instaleren dan van zijn collega's die met gillende sirenes naar uw huis komen omdat uw kerstboom of kerstdis in lichterlaaie staat.

Theo de Kruijff doet zo'n vijftien huizen per dag aan. Hij informeert tijdens zijn rondes of mensen een rookmelder hebben en zo ja, of deze het nog doet. Indien nodig, installeert hij geheel kosteloos een of meerdere exemplaren op strategische plekken. “Meestal bevestig ik ze in het trapgat,” zo zegt hij tijdens een ronde door Zuid afgelopen donderdag.

Gootsteenontstopper
Om te illustreren hoe snel het gaat, pakt hij daarbij een gootsteenontstopper uit zijn tas en een tube kit. Een paar klodders op de onderkant van de melder, de ontstopper er aan de andere zijde tegenaan geplopt en huppekee, de melder tegen het plafond geduwd. In minder dan een minuut is de klus geklaard en zijn de bewoners veilig. En de batterij in de melder gaat maar liefst tien jaar mee.

Niet zo slim
Het aantal mensen met een goed werkende rookmelder is volgens Theo slechts zo'n 40 procent. Dat moet beduidend hoger om het aantal brandslachtoffers te reduceren.

Als hij toch over de vloer is bekijkt hij of gelijk er vluchtwegen in de woning zijn en geeft verder advies over brandveiligheid. Theo maakt van alles mee op zijn route. “Soms kom ik bij mensen die echte kaarsjes in de kerstboom hebben. En een emmer water onder de boom voor als het mis gaat. Dan wijs ik ze erop dat dat niet zo slim is. Alsof ze daar nog bij kunnen als de boom in brand vliegt….”

Wilt u ook graag dat Theo(of een collega) langs komt? Stuur een mail naar samenbrandveilig@brandweeraa.nl of bel met 020 5556000.

Foto's en tekst Arjen Vos

(advertentie)

 

3 reacties

  1. Behalve het feit dat Theo goed bezig is vind ik dat Jacques Kesting ook een compliment verdient met zijn vele bijdragen het afgelopen jaar. Wellicht een lintje de eerstkomende Koningsdag?

  2. Beroepshalve ben jij, heel goed bezig in het belang van onze bewoners Aalsmeer/Kudelstaart ik hoop dat heel veel mensen gebruik maken jou kundigheid als BRANDWEER MAN van de gemeente Aalsmeer. Theo TOP !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel