Bovenlanden maakt ruimte op Westeinder

Door: redactie. Bomen kappen om de natuur meer ruimte te geven. Dat is wat er de komende tijd staat te gebeuren op een perceel naast de doorvaart Grote Brug (foto). Op deze plek is in het verleden een groot aantal bomen aangeplant maar aan de zuidwestzijde is dit bos is zo dicht geworden dat er nauwelijks meer iets onder de bomen groeit. Tijd dus om in te grijpen.

Door het dichte bos is ook de oevervegetatie overschaduwd waardoor de groei gehinderd wordt. Daarom worden in een smalle strook langs de oever bomen verwijderd. Dit gaat volgens De Bovenlanden op een speciale manier. “Een deel bomen zagen we in en duwen we gedeeltelijk om, een deel wordt gekapt en blijft in het bos achter en een deel voeren af om te voorkomen dat de bodem teveel bedekt raakt. Dit is een methode die Landschap Noord-Holland ook hanteert,” aldus de stichting in een uitleg.

Spechten
Deze maatregel ziet er volgens De Bovenlanden rigoureus uit maar door de toename van zonlicht door de ruimte die ontstaat wordt de biodiversiteit gestimuleerd. In het water krijgen riet en lisdodden weer de kans om te groeien. Licht tussen de bomen zorgt voor een lage ondergroei van struiken en kruiden en het dode hout dat overeind blijft staan is waardevol voor insecten waar bijvoorbeeld weer spechten van profiteren. Ook zijn de maatregelen goed voor vissen, libellen en kleine zangvogels in het gebied.

Groene as
Momenteel zijn diverse aannemers op de eilanden aan het werk. Vooral in het gedeelte nabij de doorvaart naar het Koddespoeltje. De aanleg wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Holland en maakt deel uit van de ecologische verbindingszone ‘Groene As’. De aanleg van nieuwe poelen en oevers helpen mee aan het verbeteren van de waterkwaliteit en worden gesubsidieerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Foto: Bovenlanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin