Boswachter trok stekker uit poelfeestje

Poelparty in coronatijd (Foto Ton de Langen)

Door: Klaas Leegwater. Een ambtenaar van de boswachterboot uit Amsterdam beëindigde zaterdagavond op hardhandige wijze de drukbezochte Poelparty op de Westeinderplassen. Omstreeks 19.30 uur trok de boswachter met een harde ruk stekkers en kabels uit de geluidsapparatuur en nam een stroomaggregaat in beslag. Dat vertellen organisator Ton de Langen en enkele getuigen tegen AalsmeerVandaag. De Langen zal mogelijk een aanklacht indienen wegens vernieling.

“De sfeer was super, tropische temperaturen… ideale omstandigheden voor een feestje op het water,” zegt De Langen die een soortgelijk initiatief in juli op de Westeinderplassen organiseerde en wegens succes een volgende party plande. Onder meer via Facebook-account FuikAalsmeer, afgeleid van de Fuikdagen op Curacao, werd het waterfeestje voor zaterdag aangekondigd. Locatie: ter hoogte van de Herenweg dicht tegen Leimuiden aan. 

Geen evenement
De aankondiging trok de aandacht van de ambtenaar afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Aalsmeer. Deze drong woensdag bij De Langen aan een vergunning aan te vragen voor ‘dit evenement’. “Maar dit is helemaal geen evenement, gewoon een gezellige middag op het water met lekkere muziek, bakkie erbij en iedereen in een eigen boot. En natuurlijk met inachtneming van de RIVM-maatregelen,” was de repliek van de organisator die weigerde tegemoet te komen aan de eis van de gemeente.

Volgens De Langen gooide de ambtenaar het daarom over een andere boeg door te reppen over een aanstaande toevoeging aan de noodverordening van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland met betrekking tot  het verbod van geluidsapparatuur. Hiervoor moeten bepaalde gebieden worden aangewezen, de Westeinderplassen vielen hier nog niet onder. Zodra dit zogenaamde aanwijzingsbesluit ging gelden, zou De Langen daar direct bericht over krijgen of kunnen lezen in de lokale pers, al binnen enkele dagen.

Verordening vertraagd
De Langen zag op basis van de verordening zijn gezellige middag al letterlijk en figuurlijk in het water vallen. “Maar op zaterdag had ik nog steeds geen bericht binnen of iets gelezen. Dat was best wel een opluchting, nu konden we gewoon los gaan op de Poel.” De organisator installeerde de nodige apparatuur op zijn boot en vanaf omstreeks twee uur in de middag ging de volumeknop open. Ongeveer 150 personen verdeeld over zo’n 50 boten genoten van de opzwepende beats.

Aan het eind van de middag kwamen de bemanning van een politieboot en enkele handhavers poolshoogte nemen. Ook een politiehelikopter cirkelde enige tijd boven de feestvierders. De Langen: “Zij vroegen wat informatie en controleerde de anderhalvemetermaatregel. Niets aan de hand verder, we mochten gewoon verder gaan. Geen woord over een eventuele verordening wat betreft geluidsapparatuur op de Westeinderplassen.”

Stekker eruit
Aan het begin van de avond ging bij deze tweede editie van FuikAalsmeer alsnog letterlijk de stekker eruit. Een ambtenaar van een boswachterboot, opgetrommeld uit Amsterdam, ging niet in discussie maar handelde door na een bevel tot stopzetting van de muziek, zelf de kabels en stekkers uit de apparatuur te trekken. De Langen: “Die man maakte nogal een opgewonden indruk en kon ook niet uitleggen op basis waarvan hij dit deed. Jammer dat het zo moest aflopen. Het was een geweldige dag. Alles verliep netjes, de muziek stond niet te hard en we hielden zoveel mogelijk in de gaten dat iedereen in zijn eigen boot bleef. Ik heb zondag de vele reacties gelezen van voorstanders en tegenstanders op internet. Dat vind ik prima, iedereen zijn mening,” aldus De Langen die hoopt deze week zijn stroomaggregaat terug te krijgen.

Belangrijkste vraag blijft waarom de gemeente of de veiligheidsregio pas laat op zaterdag de extra verordening over geluidsapparatuur op de Westeinderplassen publiceerde, terwijl begin van week al duidelijk was dat de Poelparty op het programma stond. De Langen: “Als die verordening er eerder was geweest had ik deze party niet georganiseerd.”

De ordeambtenaar wil deze en andere vragen niet beantwoorden. Hij verwijst naar een persbericht dat de gemeente later zal versturen.

Foto’s Ton de Langen

 

2 reacties

  1. Belachelijke reactie van die bos kabouter laat hem lekker in bosland zijn streken uithalen en niet in Aalsmeer wat een pannenkoek dat mannetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel