Bloemhof beschikbaar voor crisisnoodopvang vluchtelingen

De kans bestaat dat de gemeente sporthal de Bloemhof gaat gebruiken als “crisisnoodopvang”. In een raadsbrief schrijft B&W de gemeenteraadsleden dat dat werkelijkheid wordt zodra de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bij de gemeente een concreet verzoek daartoe indient. Crisisnoodopvang geldt voor maximaal drie dagen.

De veiligheidsregio, die noodopvang in de regio coördineert in overleg met het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA), wil zoveel mogelijk vluchtelingen in Amsterdam herbergen. Wordt dat aantal te groot, dan vraagt ze regiogemeentes om bijstand in de vorm van opvanglocaties. Aan zo'n oproep “zal het college gehoor geven”.

Verantwoordelijkheid
Omwonenden zijn dezer dagen per brief op de hoogte gesteld van de mogelijke komst van vluchtelingen. Als de gemeente de sporthal in Oost inzet, organiseert ze vooraf een inloopavond voor bewoners.

B&W staat op het standpunt dat “we als regiogemeenten een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om mensen in nood bij te staan”, zo is in de raadsbrief te lezen. Er komen immers steeds meer vluchtelingen Europa en ook Nederland binnen. Dat maakt dat er dringend behoefte is aan extra noodopvang.

Andere noodopvang
Bij het COA heeft B&W bovendien aangegeven dat de bereidheid er is “tijdelijke noodopvang in Aalsmeer mogelijk te maken”. Dat wordt opvang van enkele maanden tot maximaal een jaar.

De gemeente is nog aan het onderzoeken welke locaties daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen. Het COA geeft vervolgens aan of het van die aangewezen locaties gebruik wenst te maken.

VVD kritisch
De VVD heeft vanmiddag via een persbericht laten weten “kritisch” tegenover het B&W-plan te staan. De Bloemhof vindt de liberale fractie geen goede optie vanwege de vele sportactiviteiten daar.

Daarnaast wordt in de brief aan de omwonenden niet aangegeven om hoeveel vluchtelingen het maximaal gaat en hoe tijdelijk de situatie is. De VVD ziet meer heil in leegstaande kantoorpanden, waarop B&W in eerdere instantie mikte.

CDA en PACT
Begin deze maand kwamen diverse fracties in het geweer om mogelijkheden voor opvang van vluchtelingen te onderzoeken. Het CDA stelde er op 4 september schriftelijke vragen over aan B&W. PACT was bezig een motie daarover voor te bereiden gericht op de raadsvergadering van 10 september.

Inmiddels bleek dat B&W al 'bezig' was met het vluchtelingenvraagstuk. Op 8 september meldde de gemeente in een persbericht in regionaal verband contact te zoeken met het COA. Dat heeft geresulteerd in het aanwijzen van de sporthal als crisisnoodopvanglocatie.

– advertentie –

4 reacties

  1. Zet zo een grote feesttent in een weiland ipv een woonwijk tenten zijn er zat de feestweken zijn toch voorbij!!

  2. precies, eerlijkheid en openheid geeft de gemeente Aalsmeer niet, en daarom gaan we opstaan en onze stem laten horen.

  3. Crisisopvang prima, maar wel eerlijk blijven naar de mensen …. maximaal 3 dagen…. ik durf te zeggen dat dat ronduit een leugen is… minimaal 3 jaar durf ik te stellen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin