Bijzonder graf blijft behouden

Door: redactie. Grote schrik bij Hans Trommel toen hij bij zijn regelmatige wandeling
over de Algemene Begraafplaats een bordje bij een in zijn ogen bijzondere grafsteen
aantrof met de melding dat het graf op de nominatie stond geruimd te gaan worden.
Samen met anderen verdiepte hij zich in de namen van de drie mensen die hier begraven liggen en haalde een bijzonder verhaal naar boven, hieronder weergegeven. Dusdanig
dat hij aan de alarmbellen trok bij begraafplaatsbeheerder Zorgvlied die snel met een verlossend antwoord kwam: het graf wordt niet geruimd.

Een eenvoudige, maar intrigerende steen op de Algemene begraafplaats in Aalsmeer. Drie totaal verschillende namen die niet aan elkaar gerelateerd lijken. Lang geleden overleden, in 1945 voordat de oorlog afgelopen was, eind 1946 en 1965. Voor het graf staat een klein bordje in de grond geplant met het verzoek of bezoekers van het graf contact op willen nemen met de administratie van de begraafplaats.

MM de Famars Testas (links) met vrienden (maker onbekend)

Hier liggen drie bijzondere mensen.

Marie Madeleine de Famars-Testas (geboren in Brussel, 1885) was de dochter van de beroemde kunstschilder Willem de Famars Testas. Net als haar vader was zij kunstschilder, maar daarnaast had zij ook een bio-dynamische kwekerij aan Hornweg (destijds 119, sinds 1963 205) in Aalsmeer. De groente, bloemen en eieren werden veelal gekocht door klanten die net als zij van bovengemiddelde komaf waren. Door bombardementen op Schiphol tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het huis en vooral het dak niet onbeschadigd, maar dat was geen reden om te vertrekken.
 
Zij woonde er samen met haar levensgezellin Maria Lucia Louise Geradts (geboren in 1891) die eerder als huishoudster in dienst was gekomen bij de moeder van Marie Madeleine in Den Haag. ‘Luus’ bleef tot de dood van de moeder van Marie Madeleine daar werken waarna (of wie weet al eerder) de twee dames een relatie kregen. Na de dood van Marie Madeleine heeft zij de kwekerij voortgezet, maar uiteindelijk kwam zij steeds verder in geldnood, waardoor zij zich gedwongen zag schilderijen van Marie Madeleine en diens vader te verkopen.
 
Fé (officieel Fabian) van Genderingen (1879) was een homoseksuele Joodse man geboren in Kampen in een welgestelde familie. Hij stond te boek als sigarenfabrikant en als koopman, maar ook als levensgenieter. Tijdens de oorlog is hij ondergedoken geweest bij de broer van Maria Lucia Louise Geradts in Loosduinen. Na de oorlog overleefd te hebben zou hij vanwege de gevolgen van de oorlog in november 1946 zelfmoord hebben gepleegd. Met vertraging alsnog slachtoffer van de oorlog. Zijn naam zal nooit op het Holocaustmonument te lezen zijn, alleen op deze grafsteen.
 
Alle drie de overledenen zijn kinderloos gestorven, dus nazaten hebben zich niet gemeld.
 
Oude graven vormen het hart van een begraafplaats. Achter veel graven zitten onbekende bijzondere verhalen. Het zou iets toe kunnen voegen aan een bezoek aan de begraafplaats als er oude graven met daarbij een bordje met het verhaal erachter zouden zijn (natuurlijk alleen met toestemming van eventuele nabestaanden). Misschien een mooi project voor Oud Aalsmeer. Het ruimen van graven maakt de begraafplaats niet mooier, maar vooral leger. Een trieste kaalslag soms.
 
Beeldbepalend
Tot zover het schrijven van Hans Trommel wat hij niet alleen naar de pers maar ook naar begraafplaatsbeheerder Zorgvlied stuurde. De administratie van laatstgenoemde liet vanmiddag weten begrip te hebben voor de achtergrond en het verzoek om het graf niet te ruimen. Het bordje bij het graf waarmee rechthebbenden wordt verzocht zich te melden, is weggehaald en Zorgvlied schreef Hans Trommel het volgende: “Een graf dient in principe te allen tijde een levende rechthebbende te hebben. Echter voor dit graf heeft zich hiervoor niemand gemeld. Gezien het verhaal achter het monument heb ik het graf nu overgeschreven op naam van de Gemeente Aalsmeer en de status beeldbepalend gegeven.”
 
Bijzondere verhalen delen
Zorgvlied gaat ook mee met de gedachte dat oude graven het hart van de begraafplaats vormen en er achter elk monument een verhaal schuilt. Omdat deze verhalen niet altijd bekend zijn bij de beheerders, doet Zorgvlied een beroep op inwoners om bijzondere verhalen achter graven te delen en doet de belofte in de toekomst alerter te zijn voordat er tot ruiming wordt overgegaan.
 
(Foto’s Arjen Vos)
 
 

16 reacties

  1. Bedankt, Johanna voor de tip.
    Wat een toeval dat nu de tentoonstelling komt van Willem.
    Maar wat is toeval?

  2. Voor de kunstliefhebbers :
    In Teylers Museum Haarlem wordt vanaf 18 oktober 2024 t/m 2 febr 2025 een
    expositie gehouden met werken van Willem de Famars Testas (1834-1896).
    “In de voetsporen van Willem de Famars Testas (…)”

  3. Bijzonder stuk Hans. Wat een verhaal.
    Ook in combinatie met de naam Zorgvlied !! Dat verzin je niet.

  4. Recentelijk werd o.a. de tekst op deze grafsteen gerenoveerd (geschilderd). Door of via wie werd deze dienst uitgevoerd?

  5. Uit ervaring, Zorgvlied ruimt graag grafstenen op. En is de ruimte meteen nodig??.

  6. Wellicht een idee voor Zorgvliet om een QR code bij het graf te plaatsen met een verwijzing naar het mooie verhaal achter deze
    mensen.

  7. Dank je wel Hans!
    Bijzonder verhaal! Leuk ook dat je het hebt kunnen achterhalen !
    wat triest eigenlijk “ de huishoudster” van haar moeder. Hoe verborgen moest je liefde blijven in die tijd.
    gr

  8. Wat mooi, dat het gelukt is om dit graf te behouden,.
    Misschien een idee om in het kort, het verhaal erbij te plaatsen? Op een mooi, weerbestendig bordje?

  9. Wat een mooie ontwikkeling en wat een prachtig slot. De hele dag gedubd over dit verhaal opgetekend door Hans. Sommige zaken gaat gewoon goed!!

  10. Maakt de steen,plek echt interessant.
    Mooi verhaal!
    Maar ook een mooi idee om achter een(oude)steen verder te kijken wat voor verhaal er achter zit.

  11. Mooi Hans!
    Prachtig geschreven en wat goed dat je dit onderneemt. Zijn er veel bordjes geplaatst de laatste maand?

  12. Mooi Hans
    Zo gaan de gestorven mensen nooit echt dood, met het verhaal wat blijft boort leven
    Chapeau dat je d it ondernomen hebt
    De hemel maakt een diepe buiging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *