‘Bij reanimatie draait alles om snelheid’

Peter van den Nouland en Rowan de Bok met de AED bij de brandweersteiger

Door Leni Paul. In noodgevallen direct ter plaatse kunnen zijn en hulp bieden bij een reanimatiepatiënt. Als het aan Peter van den Nouland en Rowan de Bok ligt, bestuurders van Stichting Reanimatie Aalsmeer (SRA), staan en hangen er niet alleen op veel goed bereikbare plaatsen in de gemeente AED-apparaten maar groeit ook het aantal vrijwilligers dat kan worden ingezet bij reanimaties.

De Automatische Elektrische Defibrillator is een vernuftig apparaat dat in staat is bij hartfalen het hart te herstellen. Wat doet en beoogt de stichting en wat zijn de drijfveren van de mannen en vrouwen die zich in noodgevallen vrijwillig inzetten voor het redden van mensenlevens?

Sprekend over het menselijk hart: het moet je al ontbreken aan een warm kloppend hart om niet te worden geraakt door het enthousiasme Van den Nouland en De Bok als zij spreken over het ‘zegenrijke werk’ van de stichting.

Noodzaak
”Ik werkte al jaren bij de ambulancedienst en was bij veel reanimaties betrokken,” vertelt Van den Nouland, “maar een echte reanimatiedienst ontbrak sinds de oude in 2018 werd opgeheven. Ik zag de noodzaak van een vrijwilligersorganisatie met als doelstelling zo snel als mogelijk bij calamiteiten in te grijpen en de te reanimeren patiënt te helpen. Met enkele andere vrijwilligers hebben we een partnerovereenkomst gerealiseerd met HartslagNu en de Nederlandse Hartstichting.”

Circulatiestilstand
Van den Nouland kent dankzij zijn ervaring op de ambulance als geen ander het belang om bij acute medische problemen snel ter plekke te zijn en hulp te bieden. Hij legt uit hoe bij een zogenaamde ‘circulatiestilstand’ HartslagNu het reanimatie alarmeringssysteem van de ambulancediensten in Nederland belt via het bekende nummer 112. “Zodra de centrale verneemt dat het om een reanimatie gaat, worden direct de vrijwilligers en diverse AED’s gealarmeerd en opgeroepen zodat zo snel mogelijk met de reanimatie kan worden gestart. Alles draait daarbij om snelheid. De aanvoertijden van een ambulance zijn gemiddeld tien minuten en dat is voor de reanimatiepatiënt in feite te laat.”

Dringend beroep
Volgens Rowan de Bok is het belang van extra vrijwilligers bij de stichting daarom meer dan welkom want hoe meer vrijwilligers er zijn, hoe groter de kans dat er iemand in de buurt is wanneer zich ergens een noodsituatie voordoet. “Men meldt zich wel aan, maar uit de data blijkt dat veel vrijwilligers helaas een verlopen scholing hebben. Wanneer je niet je jaarlijkse herhalingscursus hebt gevolgd of je nieuwe certificaat hebt geactiveerd, word je niet opgeroepen bij een noodgeval. Daarom doen we een dringend beroep op de vroegere betrokkenen vrijwilligers.”

Herhalingsles
Zijn die vrijwilligers van destijds niet te benaderen met het verzoek zich weer te melden? “Nee, door de privacywetgeving mogen wij die vrijwilligers niet zelf benaderen. Maar via onder meer AalsmeerVandaag, sociale media en een advertentie doen we er echt alles aan om deze groep te bereiken zodat zij een herhalingsles bij ons kunnen volgen. Erkende instructeurs leren in een avond reanimatievaardigheden die levensreddend kunnen zijn bij mensen met een acute circulatietoestand.“

Levensreddende taak
Van den Nouland schetst een beeld van direct handelen zoals het uitvoeren van borstcompressies (hartmassages) en van het gebruik van een AED-apparaat. De twee toegewijde bestuursleden verzekeren me er die middag van dat je als vrijwilliger een levensreddende taak kunt hebben en het vooral van cruciaal belang is om de kans van overleven zo groot mogelijk te laten zijn. Zelf hebben zij al menig leven kunnen redden.

Mooi netwerk
Inmiddels is er volgens beiden een wat zij noemen ‘mooi netwerk’ van AED-apparaten verspreid door de gehele gemeente. Variërend van sportaccommodaties tot winkelcentra en jachthavens. Een meerjaren onderhoudsplan zorgt er voor dat dit netwerk de komende tien jaar gegarandeerd is. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Aalsmeer en Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

Voor meer informatie of aanmelden: tel. 06 39 67 13 74, of via de website reanimatieaalsmeerkudelstaart.nl 

Foto’s Arjen Vos

2 reacties

  1. Je hoort of leest wel eens over een reanimatie en dat er dan snel gestart moet worden met reanimeren, dat neem je dan ter info aan. Je beseft je pas echt wat het belang is om zo snel mogelijk te kunnen starten met reanimeren als je het zelf van dichtbij hebt meegemaakt. Mijn leuke vader kreeg op 9 oktober een hartstilstand. Doordat mijn moeder snel naar de buurman is gelopen (en hij god zij dank thuis was) kon buurman Ruud direct starten met reanimeren. Toen ik 15-20 minuten later arriveerde, stond de buurt vol ambulances, brandweer en politiewagens, een indrukwekkend en beladen beeld dat ik nooit meer zal vergeten. Eenmaal binnen zag ik mijn vader op de grond liggen en was Ruud nog keihard aan het werk. Elke minuut voelde je in stilte voorbij tikken. Ik zat ernaast en vol spanning, adrenaline en hoop keek ik naar mijn vader toen hij zelf weer hartslag kreeg. Het ambulancepersoneel nam het over en mijn vader heeft het uiteindelijk na een kritische periode gered. Ik heb ervaren dat elke seconde telt bij een hartstilstand. Doordat buurman Ruud snel kon starten met reanimeren heb ik afgelopen week gezellig een wijntje kunnen drinken samen met mijn vader en moeder. Ik hoop dat er veel vrijwilligers zich gaan aanmelden bij deze stichting.

  2. Ik zet mij al jaren in bij een reanimatie. De herhalingslessen kun je gemakkelijk plannen via de website. Wat een geweldige club!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel