Volgens de feestweektraditie is de eerste activiteit in de tent de gezamenlijke kerkdienst op zondagmorgen. Deze 25ste editie was dat niet anders. De zes organiserende kerken (Oosterkerk, Aalsmeerse CAMA Gemeente, Lijnbaankerk, Dorpskerk, Levend Evangelie Gemeente en de Alphakerk) sloegen wederom de handen ineen voor een dienst van allerlei gezindten, zochten zo de verbondenheid en waren 'connected'.
Connected was niet alleen wat men was tijdens de dienst, het was ook het thema van de dienst. Niet alleen met God en het geloof, maar ook met elkaar.
Verschil in visie
Hoewel de Aalsmeerse kerken steeds meer de samenwerking zoeken, zijn ze nog niet allemaal 'connected'. Dat blijkt uit het feit dat 'slechts' zes van de in totaal vijftien plaatselijke kerkgenootschappen die Aalsmeer en Kudelstaart rijk is, deelnemen aan dit evenement. De Doopsgezinde gemeente, geen kleintje binnen Aalsmeer en bovendien op loopafstand van de feesttent, maakt bijvoorbeeld geen deel uit van de Tentdienst. Voorzitter van Tentdienst Aalsmeer, Bastiaan Hulsbos zegt hierover: “Dat zou natuurlijk fantastisch zijn maar met meer deelnemende kerken zou je de dienst in tweeën moeten splitsen, en dat neemt dan juist het gevoel van verbondenheid weg. We zijn met zes kerken niet alleen uit praktische overwegingen, maar ook vanwege een verschil in visie. Maar zeg nooit nooit, wie weet kruisen onze paden zich nog weleens.”
Vol bereik
De woorden 'connected' en 'verbinding' roepen bij veel mensen vooral de associatie met smartphones, apps en sociale media op. De meer dan 1400 aanwezigen werden verzocht de smartphone er even bij te pakken voor een interactieve peiling. Er kwamen vragen voorbij over sociaal media-gebruik, vriendschap en verbondenheid met God. De meeste aanwezigen maakten gebruik van Whatsapp als sociaal media-platform en maar liefst 54 procent van de bezoekers gaf aan een verbinding met God van 'twee streepjes' te hebben, 21 procent had maar liefst 'vol bereik' en twee procent voelde zich totaal niet verbonden, hebben als het ware geen bereik.
Het bereik in de van talloze technische hoogstandjes voorziene Tentdienst was minder dan waarop was gehoopt. Van de meer dan 1400 aanwezigen deden er grofweg 300 mee aan het online vragenlijstje. Degenen zonder smartphone daargelaten, lukte het veel mensen niet mee te doen aan het menti-testje, daar het 4G netwerk plaatselijk overbelast raakte.
Ask Me
Voor de mensen 'zonder bereik' of voor hen die daar behoefte aan hadden, stonden na afloop van de dienst vrijwilligers klaar om hen te woord te staan voor vragen over het geloof, over God, of om samen te bidden. Zij waren te herkennen aan shirts met de tekst 'Ask Me'. Daar zijn volgens Hulsbos inderdaad mensen op af gekomen: “Niet alleen voor 'koetjes en kalfjes' maar ook voor diepere gesprekken en serieuze onderwerpen.”
Lawaaihout
Het thema van de dienst werd door dominee Menno Zandbergen (Oosterkerk) vorm gegeven door een vergelijking te maken met druivenranken. De plant heeft als doel trossen met druiven voort te brengen. Is de tak echter niet meer verbonden met de stam, dan verdort deze en sterft. Naast takken met druiven, zijn er ook takken zonder vrucht. Deze kun je ook wel 'lawaaihout' noemen. Ze hebben geen functie, maar zoeken wel houvast. Ze zoeken echter de verkeerde houvast, namelijk niet aan de stam. Lawaaihout leeft alleen voor zichzelf, het kan geen liefde ontvangen en/of doorgeven. Deze zinloze takken kun je volgens Zandbergen beter snoeien: “Wát in jouw leven moet God weghalen zodat je weer vrucht kunt dragen zodat je weer liefde kunt ontvangen én doorgeven?”
Pindarotsjes
De Tentdienst werd naast Zandbergen geleid door Martijn Piet van de LEG en de zangleiding door Bart Visser en Emma Verkerk, hierin bijgestaan door een band met een kwartet aan koperblazers.
Voorafgaand aan de dienst werd René Martijn, voorzitter van Stichting Feestweek Aalsmeer, het podium op geroepen. Als dank voor het organiseren van de feestweek en het mogelijk maken van de Tentdienst kreeg hij van Martijn Piet
een pot vol pindarotsjes. Het snoepen daarvan is traditie tijdens de vele vergaderingen, zo kwamen de kerkgangers te weten.
De dienst werd opgenomen en kon rechtstreeks gevolgd worden via tentdienstaalsmeer.nl, via de stream van Radio Aalsmeer en dit jaar ook voor het eerst (beeld én geluid) via het televisiekanaal van het radiostation. Vele vrijwilligers – waaronder wethouder Robbert-Jan van Duijn in actie als cameraman – maakten dit mogelijk. Als er op de tot in de puntjes verzorgde Tentdienst iets aan te merken was dan was het de kleinigheid van het missen van een spotlight op de spreker.
Voor herhaling vatbaar
Na afloop van de dienst, in de rij voor de koffie, troffen wij onze kersverse burgervader. Gido Oude Kotte – zelf een apostolische achtergrond – vond het mooi om te zien dat er zo'n grote opkomst was en dat het geloof leeft in zijn gemeente. Het is zijn eerste Aalsmeerse feestweek, maar de Tentdienst was alvast voor herhaling vatbaar, zo liet hij desgevraagd weten.
Tekst: Mariëlle Wegman
Foto's: Arjen Vos (meer foto's in de gallery onder de advertentie van Waning Tweewielers)
(advertentie)
58