Bevrijdingsvuur eindigt zondag in Kudelstaart

Traditiegetrouw heeft Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer op 5 mei weer een aantal feestelijke activiteiten in petto. Vaste prik is de Bevrijdingsvuurestafette met dit jaar een feestelijke intocht in Kudelstaart. In de Graaf Willemlaan zullen de lopers komende zondag samen met burgemeester Gido Oude Kotte het Aalsmeerse Bevrijdingsvuur ontsteken. Nieuw element is de Vrijheidsmaaltijd die aansluitend in Jongerencentrum Place2Bieb zal plaatsvinden. 

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette (BVE) is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de start zaterdagavond plaats vindt in Wageningen. Ieder jaar verspreiden meer dan tweeduizend sporters het Bevrijdingsvuur in estafettevorm als een lopend vuur door heel Nederland. Zo geven zij vrijheid door.

De feestelijke intocht van de Bevrijdingsvuurestafette is zondag om 13:00 uur in de Graaf Willemlaan, waar na een welkomstwoord van burgemeester Guido Oude Kotte het Bevrijdingsvuur zal worden ontstoken. Daarna is er een optreden van het Drum & Mallet Corps Ophelia.

Vrijheidsmaaltijd
Aansluitend organiseert Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer voor het eerst een Vrijheidsmaaltijd. Dit gebeurt in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jongerencentrum Place2Bieb, Bewonerscommissie Mijnsheerlyckheid en Participe Buurtverbinding. De lunch wordt bereid door jongeren van Place2Bieb en vrijwilligers van de stichting. 

Ontmoeting aan tafel
Zo’n 120 genodigden schuiven om 13.30 uur aan in Place2Bieb. De kern van de maaltijd is een ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten met elkaar over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken. Tijdens de lunch is er een toespraak van de burgemeester, een lezing over het jaarthema 'In vrijheid kiezen' door Jaap Overbeek, voorzitter van de Dorpsraad Kudelstaart en de presentatie van het boek 'Kudelstaart in oorlogstijd'. Dat alles wordt afgewisseld met live muziek van levensliedzanger Richard van Twiller.  

De Bevrijdingsvuurceremonie is al een traditie in Aalsmeer. Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer hoopt dat ook de Vrijheidsmaaltijden in de gehele gemeente een blijvend evenement worden van de vieringen op 5 mei. Volgend jaar, bij de viering van 75 jaar bevrijding, is de stichting van plan een groots Bevrijdingsfestival in Aalsmeer te organiseren.

Foto's: vorig jaar werd het vuur in Aalsmeer-Oost ontstoken, het Aalsmeerse team dat vanuit Wageningen vertrok (Foto's archief AV)

(advertentie)

 

 

 

2 reacties

  1. Na deze wijze woorden zal het voor de deelnemers een nog grotere stimulans zijn de tocht te volbrengen.

  2. Deelnemers aan de Nationale Bevrijdingsvuur estafette .
    Ben het eens met het doel te bereiken VRIJHEID geef je door !
    Heel veel succes !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin