Beroepsvisser Theo Rekelhof nooit uitgepraat over Westeinder

Het is Pinksteren. Traditioneel hoort daar paling bij. Na het teren van de bruggen werd er paling gegeten. Met stroop. Daarom vandaag een verhaal over onze 'eigen' beroepsvisser Theo Rekelhof. Binnenkort is de visser op televisie te zien bij het kook- en foodzender '24Kitchen'. Paling is en blijft populair.  

Vanuit zijn boven de viswinkel gesitueerde huiskamer heeft de Kudelstaartse visser Theo Rekelhof een uitzonderlijk uitzicht over de Westeinderplassen. Terwijl zijn vissersboot in de haven dobbert en de netten te drogen hangen neemt de visser ruim de tijd om over zijn geliefde vak te praten. 

Palingvisser lijkt een eenzaam beroep. In je eentje de plas op om de fuiken te legen, in je eentje de vis sorteren, slachten en roken en in je eentje de handel aan de man brengen. Slechts in die laatste schakel komt de visser onder de mensen.

Beroemdste visser
Schijn bedriegt in het geval van Theo Rekelhof. De beroemdste visser van de Westeinderplassen en omstreken leidt een allesbehalve eenzaam bestaan. Naast de concrete visserij heeft Rekelhof een scala aan visgerelateerde nevenactiviteiten.

Voor lezingen trekt hij het hele land door, zijn ‘Palingexperience’ in samenwerking met de Westeinderrondvaart is een doorslaand succes en hij onderhoudt nauwe contacten met talloze organisaties op gebied van water, natuur en visserij. Ook houdt Rekelhof in het seizoen regelmatig open dagen waarbij hij iedereen een kijkje gunt in de wondere wereld onder het Westeinder wateroppervlak.

Veelvraten
Want wonderlijk is het zeker wat de Westeinderplassen met enige regelmaat prijs geven. Een uitpuilende vitrinekast in de viswinkel vertelt wat dat betreft zijn eigen verhaal. De immense verzameling potjes, pannen, brillen en andere snuisterijen is vooral afkomstig van de eilandjes.

“Er komt van alles tevoorschijn als er weer iets omgeploegd is of nieuwe bagger is verspreid,” vertelt vierdegeneratie-visser Rekelhof die graag mag speuren naar verloren voorwerpen uit het verleden.

Monsters
Maar de mooiste vangst blijft wat er in zijn netten zwemt of wat hij aan de haak slaat. Er zijn volgens Rekelhof mensen die het water van de Westeinder niet meer in durven sinds ze weten dat er monsters zwemmen. Dan gaat het met name om de meerval. De beschermde vissoort tiert welig in Aalsmeer en gaat in sommige gevallen qua afmetingen ver boven de anderhalve meter.
 
“Het zijn enorme veelvraten en ze zijn oersterk. Je moet er met een vrachtwagen overheen rijden en dan is ie nog niet dood. Als ik weer eens een spreekbeurt of rondvaart heb, adviseer ik mannen om vooral niet naakt in de Westeinder te gaan zwemmen. Of het moeten goede rugzwemmers zijn. Je weet maar nooit…”

Luie vis
Rekelhof heeft diverse voorbeelden die de eetlust van de meerval illustreren. Zo ving hij eens een meerval met een snoek van 85 centimeter in de bek. En toen hij in een ander geval een flinke meerval in zijn bun had laten glijden, dreef er enkele ogenblikken later een dode meeuw tussen de vissen. Uitgespuugd.

De Kudelstaartse visser is nauw betrokken bij diverse onderzoeken op het gebied van de visstand. Jarenlang werd elke gevangen meerval in samenwerking met Sportvisserij Nederland en Hoogheemraadschap Rijnland ‘gechipt’ en ‘gezenderd’ zodat men meer te weten kwam omtrent het leefpatroon van de uitzonderlijke vis. “De grootste ontdekking was dat de vis enorme afstanden aflegt terwijl we altijd dachten dat het een luie vis is die altijd op dezelfde plek ligt te wachten op een prooi.”

Natuurliefhebber
Ook wat betreft de paling valt er nog veel te onderzoeken en te verbeteren. Rekelhof werkt er graag aan mee. Niet alleen om zijn eigen broodwinning veilig te stellen. Ook als natuurliefhebber staat hij op de bres voor een gezonde visstand. “Jaarlijks zet ik samen met hengelsportvereniging Vislust ongeveer 80.000 glasaaltjes uit. Via natuurlijke weg komt de paling nauwelijks meer het binnenland in. Daarom moeten we een handje helpen. Hoewel de aanleg van visvriendelijke gemalen ook een goede ontwikkeling is. ”

Het regelmatig uitzetten van glasaal lijkt effect te hebben. Voor het eerst sinds jaren heeft Rekelhof weer een stijgende lijn te pakken wat palingvangst betreft. Eenmaal gevangen ontkomt de paling niet aan zijn lot om geslacht en gerookt te worden. Dat gebeurt sinds dit jaar op een diervriendelijker manier. In plaats van een zoutbad krijgt de paling een stroomstoot waarna de bewusteloze paling geen weet meer heeft van wat hem verder boven het hoofd hangt.

Waterkwaliteit
Na de zorg om de palingstand is het nu echter de snoekbaars waar de visser zich zorgen over maakt. De voor hem commercieel gezien aantrekkelijke vis doet het minder vanwege de dynamiek van het water.

“Alles valt of staat met de waterkwaliteit. Die is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Al ligt het eraan hoe je het bekijkt. De Westeinder wordt steeds helderder. Dat is goed voor de waterplanten en goed voor vissen die zich daar tussen verschuilen. Maar de snoekbaars gedijt nu eenmaal het best in troebel water.”

Verandering
Volgens de visser staat de Westeinder aan de vooravond van een grote verandering. “De laatste twee jaar neemt het aantal waterplanten in de Westeinderplassen enorm toe. Mede door het uitblijven van strenge winters. Als dat tempo zich doorzet zijn er binnenkort zoveel waterplanten dat de waterrecreatie er last van gaat krijgen. Datzelfde zien we gebeuren op de Kaag en Braassem waar zich ook een explosie van waterplanten voordoet. Op de Gouwzee bij Monnikendam worden de waterplanten al onder water gemaaid. Misschien gaat dat hier straks ook gebeuren.”

Dan gaat de winkelbel en meldt zich een klant aan de voordeur. De voormalige pastoor van Kudelstaart heeft een flink stuk gereden om bij zijn vertrouwde adres wat paling te halen. Allerhartelijkst wordt de emeritus geholpen. Visser een eenzaam beroep? Niks hoor.

Dit verhaal is eerder verschenen in het watersportmagazine '(Aals)Meer; Zomer' van Stichting Aalsmeer Westeinder Promotie

Foto's: Rekelhof zet glasaaltjes uit, de visser vertelt over de snoekbaars tijdens een 'paling experience', bij het roken van de paling. Foto's Arjen Vos   

2 reacties

  1. Beste Theo Rekelhof.
    Is het ook mogelijk om die Amerikaanse rivier kreeftjes te vangen?
    En verkoopt u die ook?

    Gr Jos Castelijn

  2. Goedendag,

    Verkoopt u verse voorn voor gebruik als doodaas voor de hengelsport.
    Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.

    Met vriendelijke groet,

    Mario Davis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin