Belang van taal onderstreept

De organisatie had niks teveel gezegd. Alles was taal wat de klok sloeg afgelopen vrijdag in de Bovenzaal van De Oude Veiling. En dat was precies de bedoeling: de noodzaak van taal aan de orde stellen. Praten kunnen de meeste mensen wel. Sommige zelfs als Brugman. Maar als je niet allemaal dezelfde taal spreekt of niet kunt lezen of schrijven, dan gaat het mis.

Dat ondervond ook schrijver Mano Bouzamour, als bekende Nederlander zo'n beetje de hoofdgast van de middag. Gedurende zijn schooljaren was het moeilijk om zijn ouders naar ouderavonden te krijgen. “Uit pure schaamte omdat ze de taal niet beheersten. Mijn vader heeft zelfs een keer rechtsomkeert gemaakt terwijl hij al in de school was. Hij durfde het gewoon niet aan,” vertelt de schrijver van De Belofte van Pisa aan talkshowhost Frans Huissen.

Lezen en schrijven
Naast Bouzamour, die ondanks zijn eigen belofte toch niet kon blijven voor een 'meet and greet' waren wethouder Wilma Alink, Lydia de Jong van de stichting Lezen en Schrijven en taalambassadeur van Noord-Holland, Ab Spoor te gast. In een vlot lopende sessie vertelden zij allemaal wat ze met taal hebben en hoe nodig het is om te kunnen lezen en schrijven.

Dorpsdichter Bram Landzaat hield een lofdicht op het gebouw waarin de middag plaastsvond. Bijgestaan door de stadsdichter (verschil moet er zijn) van buurgemeente Amstelveen, Matthijs den Hollander die de zaalmicrofoon bediende en tevens als sidekick van Huissen fungeerde.

Moeilijk meetbaar
Met een rap geschreven column maakte Pierre Tuning een einde aan de talkshow. De pakweg 70 aanwezigen, waaronder tal van professionals in de zorg- en hulpverlening, splitsten na de plenaire sessie om het laatste uurtje in workshops door te brengen. In het doel van de middag om het belang taal onder de aandacht te brengen, was de organisatie prima geslaagd. Of het uiteindelijk zal bijdragen om het schrikbarend hoge (geschatte) aantal van 4000 laaggeletterden in Aalsmeer en Kudelstaart omlaag te brengen, is moeilijk meetbaar. Het streven is echter loffelijk en zeker de moeite waard.

Tekst en foto's Arjen Vos, zie ook de fotogallery onder de advertentie van de Businessclub van FC Aalsmeer

(advertentie)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin