‘Bekladden’ van graven was juist bedoeling

Verontruste plaatsgenoten plaatsten dit weekend berichtjes op Facebook vanwege het feit dat er grafstenen beklad zouden zijn op de Algemene Begraafplaats aan de Ophelialaan. Met een wandelingetje langs de graven vanmiddag, werd dit verhaal inderdaad bevestigd.
 
Gekalkt
Op verscheidene grafstenen bleek verf aangebracht te zijn. Grofweg over de bestaande letters heen gekalkt en bepaald niet binnen de lijntjes gekleurd. Verantwoordelijk voor het aanbrengen hiervan is de firma Kok uit Harderwijk. Een aantal mannen is vanaf vorige week bezig om verweerde stenen een opknapbeurt te geven.
 
Prima
“We gaan er eerst met de hogedrukspuit overheen om algaanslag en ander vuil te verwijderen. Daarna zorgen we ervoor dat de letters worden ingekleurd. Dat lijkt wat onhandig gedaan, maar als we het naderhand gladschuren, ziet het er weer prima uit,” aldus een van de medewerkers.
 
Het opknappen van de stenen valt onder de gebruikelijke onderhoudsbeurt waarvoor de rechthebbenden van de graven niets extra’s hoeven te betalen.
 
Foto: het lijkt wat onhandig gedaan maar na het gladschuren zien de grafstenen er weer prima uit. Foto Arjen Vos
 
(advertentie)
 

4 reacties

 1. Het gebruik van het woord hogedrukspuit kan tot misverstanden leiden:

  Op de Algemene begraafplaast van Aalsmeer wordt niet rechtstreeks op de stenen gespoten met hogedruk.

  Hogedruk kan zacht steen beschadigen en laat ook strepen achter op de stenen.

  Ook bij het behandelen van de stenen tegen algen wordt geen hoge druk gebruikt. Het anti-algen middel wordt dmv de water brushen techniek ( 10 Bar vernevelen) van de stenen gespoeld.

  Hoge druk op de stenen is ook onwenselijk omdat dan de tekst wordt aangetast en zodoende alle stenen jaarlijks zouden moeten worden gelakt. Dat wordt onbetaalbaar.

 2. @Rina: Dit soort onderhoud vindt regelmatig plaats. Op oude, broze stenen is met een penseeltje de tekst bijgewerkt. Het materiaal van de voorbewerking werd ten onrechte als bekladding gezien. Deze normale gang van zaken werd vervolgens op Facebook ontzettend opgeblazen. Onbegrijpelijk vind ik het dan ook dat zelfs gerespecteerde Aalsmeerders onder de correctie op Facebook door AV nog steeds ‘boos’ reageren. Ga eens kijken op de begraafplaats hoe fraai het geworden is.

 3. Ik hoop dat het de volgende keer word aangegeven in de krant als het niet te veel moeite is scheelt een hoop ergernis denk ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel