Door: Arjen Vos. Het aantal bezoekers dat zaterdag besloot een kijkje te komen nemen in de keuken van Bakkerij Vooges overtrof alle verwachtingen. “Niet te tellen, we zijn overdonderd door de massale belangstelling,” zegt eigenaar Jasper Engel halverwege de open dag. De bakkers, eveneens in groten getale aanwezig, moesten dan ook alle zeilen bijzetten om te zorgen voor genoeg deeg en andere ingrediënten voor de workshops en demonstraties. En niet onbelangrijk: ook het normale bakproces moest natuurlijk zonder haperingen doorgaan.
Vooral ouders met kinderen hadden gehoor gegeven aan de open uitnodiging van de bakker. De aankondiging dat er zelf taarten konden worden gemaakt, oliebollen werden gebakken en met chocolade mocht worden gewerkt, was kennelijk te aantrekkelijk om te negeren. Mogelijk dat het onlangs weer begonnen seizoen van Heel Holland Bakt daar ook een steentje aan bijdroeg maar feit blijft dat het ambacht van het bakkersvak nog altijd tot de verbeelding spreekt.
‘Iedereen welkom’
“We willen laten zien wat we hier doen om de klant wat bewuster te maken. Dat er bijvoorbeeld veel handwerk komt kijken bij het maken van brood en taart,” aldus Jasper die hoopt dat de open dag de interesse prikkelt om het bakkersvak in te gaan, “jonge mensen of ouderen, het maakt niet uit. Iedereen die wil werken is welkom.”
Imposant
Wie nog nooit eerder bij Vooges in de Visserstraat over de vloer was geweest, heeft ongetwijfeld zijn of haar ogen uitgekeken in het enorme bakkersbedrijf. Eindeloos lange tafels waaraan de producten werden bereid, een straat vol rijskasten en ovens en een even imposant verdeelstation. Deze dag waren alle ruimtes goed benut en ontstonden er soms files op plaatsen waar iets te zien en te beleven viel. Er konden zelfs pepernoten, speculaas en chocoladeletters worden gemaakt. Een week voor de aankomst van sinterklaas was dat alvast mooi meegenomen.
Aan het einde van de dag bleek dat het bezoekersaantal toch wel te tellen was. Naar schatting bezochten zo’n 3000 mensen de bakkerij.
(Foto’s en film: Arjen Vos)
4 reacties
We hebben genoten van de hectiek, de taartjesmaken-workshop en vooral het gesprek met mijn achterneef Marco. Wat een passie voor het vak! Het bakkers-gen zit toch door de familie heen gestrengeld! Ik hoop van harte dat 1 van onze kleinkinderen dit prachtige vak gaat oppakken!
Er is geen lekkerder brood, dan ambachtelijk brood!
Hulde aan alle Vooges medewerkers en in het bijzonder aan Wim, Corine en Jasper voor de ontzettend leuke Open Dag!
Wat een super leuk live verslag van de Open Dag Arjen!!! Met plezier bekeken en een feest van herkenning! Dit allemaal ne een perfect georganiseerde dag! Complimenten aan iedereen!
Aangezien wij altijd het grof volkorenbrood van Vooges eten ( we rijden er speciaal voor om) wilden we wel eens zien hoe de fabriek draait. Wat een ongelofelijk mooi en goed georganiseerd bedrijf! We hebben meegedaan aan het taarten decoreren, gezien hoe verrukkelijke ham/croissants worden gemaakt, alle ovens, machines etc bekeken. Wat een indrukwekkende dag. Volgende keer zijn wij ook weer van de partij want het was gewoon een feestje. Bedankt voor de leuke dag, eet nu mijn brood 🍞 met nog meer smaak!
Het was zeker een geslaagde dag. Jasper samen met zijn familie en zijn geweldig gemotiveerde medewerkers hadden het super geregeld. Hopelijk hebben de bezoekers duidelijk kunnen zien wat er bij een ambachtelijke bakker nodig is om zo een mooi product te maken. En ook wat voor hoogwaardige ingrediënten worden gebruikt. Duurzaam en gezondleven staan hoog in het vaandel bij vooges. Zelfs de eigen gemaakte honing van uit zijn eigen bijenkasten worden verwerkt. En dan vanaf januari het dak vol met 300 zonnepanelen. Nogmaals duurzaam en gezond leven is de toekomst.