Ambitieus AB mikt hoog met plannen Raadhuisplein

De plannen zijn ambitieus: Aalsmeerse Belangen (AB) wil het Raadhuisplein en de naaste omgeving weer de centrumfunctie geven die het volgens de partij verdient. Het moet een authentieke ontmoetingsplek worden waar heel Aalsmeer elkaar treft.

Van grijs naar groen
Dus eerst weg met alleen blik. Dan veel groen ervoor terug, bomen, bloemen, zitjes, terrassen. Het beeld van Flora lager en zichtbaarder, en op een mooiere plek aan de overzijde van het plein, kijkend richting raadhuis.

De Stationswegzijde van het plein afsluiten voor inrijdende auto's. Alleen parkeerplaatsen aan beide zijkanten. Nieuwe verkeersrouting rond het plein en het nabijgelegen Driekolommenplein. Verbinding met de Zijdstraat en het Driekolommenplein, waar het vergane postkantoor plaatsmaakt voor flats van drie hoog en ook voor groen. Ook ondergrondse parkeerplaatsen staan ingetekend.

Volle bak
De plannen voor een Raadhuisplein, waarvoor al diverse ontwerpen zijn gemaakt die nooit aan realisering toekwamen, zijn maandagavond gepresenteerd op een bijeenkomst van AB in de veilingzaal van de Historische Tuin. (Rechts hieronder is te het AB-filmpje te zien, waarin de plannen in vogelvlucht uit de doeken worden gedaan en dat in de veilingzaal vertoond is.)

Volle bak was het daar, wat erop wijst dat het onderwerp leeft in Aalsmeer. De andere politieke partijen lieten zich er zien, maar bijvoorbeeld ook architect Jaap Tromp, die zelf jaren geleden ontwerpen voor een mooier Raadhuisplein maakte. Tromp was het niet eens met alle facetten van de AB-plannen, maar hij was wel blij dat er “eindelijk iets gaat gebeuren”.

Positieve geluiden
Natuurlijk waren er in de zaal criticasters die onmiddellijk met hun kritiek klaar stonden. Maar nadat die stoom afgeblazen hadden, werd het een debat waarin allerlei ideeën en suggesties over tafel gingen. Zoals over verkeersafwikkeling, parkeerplaatsen en de aansluiting van het Raadhuisplein met het winkelgebied in de Zijdstraat.

Meerdere ondernemers lieten zich positief uit over de plannen, al had een ieder ook zijn vragen en opmerkingen.

Laatste kans
Maar de huidige plannen zijn nog geen eindstation, zo liet AB die avond weten. Een door de partij gevormde denktank, met daarin Debby Albers, Henk Bader, Beatrice Mantel en de AB'ers Leo van Erp en Luc de Horde, heeft de tot maandag opgedane ideeën in een eerste blauwdruk verwerkt. De maandag geventileerde suggesties zullen er de komende tijd naast gelegd worden.

Bovendien kunnen Aalsmeerders die dat wensen, hun eigen ideeën nog inbrengen. Er is een deadline vastgesteld: komende zondag 20 september is daarvoor de laatste kans. Reageren bij AB kan per mail.

Ten voeten uit
Het volgende tussenstation is het formuleren van een initiatiefvoorstel, waarvoor de AB-fractie straks de gemeenteraad en B&W hoopt warm te krijgen. Dat inclusief een financiële vertaling van de plannen. Het voorstel komt op het goede moment, want later dit jaar staat de renovatie en herinrichting van het Radhuisplein op de agenda van de gemeenteraad.

Als het aan AB ligt, wordt het nieuwe Raadhuisplein “Aalsmeer ten voeten uit”. Met die woorden zet de partij in het filmpje tenminste haar ambities kracht bij.

Beelden, van boven naar beneden: impressie ontwerp Raadhuisplein, volle veilingzaal Historische Tuin, filmpje van AB, napraten maandag. (bron: AB)
 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel