Actie wethouder tegen losgeraakte dakpannen

Hoe kan schade door luchtturbulentie van dalende vliegtuigen (in vaktermen vortexschade) aan woningen worden voorkomen? Die vraag heeft wethouder Tom Verlaan van Schipholzaken voor de zoveelste keer bij Schiphol en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) neergelegd.

Aanleiding waren afgewaaide dakpannen eind juni van een huis aan de Aalsmeerdeerweg. Opmerkelijk daarbij is dat de dakpannen drie maanden geleden zijn vastgezet door de Stichting Leefomgeving Schiphol.

De gemeente wil dat luchthaven en LVNL “op korte termijn” met een oplossing komen hoe dergelijke onveilige situaties te voorkomen zijn. Ze wendde zich ook tot de rijksinspectiedienst Leefomgeving en Transport (ITL) met de vragen hoe zo'n incident kon gebeuren en of een vliegtuig zo laag over woniungen mag vliegen dat de pannen eraf vliegen.

2 reacties

  1. Ik denk niet dat deze situaties op te lossen zijn. Of de huizen of de landingsbaan zal moeten verhuizen.

  2. Dakpannen waaien niet af van huizen maar worden eraf gezogen door een ter plaatse lagere luchtdruk die door laag overvliegende vliegtuigen in de landingsmanoeuvre wordt veroorzaakt. De piloot geeft relatief veel gas in de daling om nog voldoende liftvermogen op de (voor de daling vergrote) vleugels te hebben. Dat wekt dus veel luchtverplaatsing op en daardoor een zuigende werking op dakvlakken. Stevig vastschroeven van de dakpannen is meestal de juiste remedie. Of dakpannen plaatsen die meer eigen gewicht hebben en die vastschroeven. Schiphol weet dit maar al te goed en behoort m.i. de daarbij betrokken kosten te vergoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst