Absoluut Aalsmeer toch niet de grootste

Door: Klaas Leegwater. De voorlopige uitslag die gisteravond door de gemeente tijdens de uitslagenavond werd gepresenteerd is later in de nacht gecorrigeerd. Absoluut Aalsmeer blijkt niet de grootste partij met zeven zetels te worden, het aantal is gewijzigd naar zes zetels. GroenLinks blijft toch op twee zetels staan, woensdagavond was dat er één. Bij de andere partijen geen wijzigingen. CDA 6, VVD 5, D66 3 en PvdA 1. Maandag wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt.

Gisteravond werden de uitslagen vanaf de stemlocaties telefonisch doorgegeven. “De uitslag die daarna bekend werd gemaakt was een indicatie, een voorlopige. Dat hebben we steeds benadrukt,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “In de uren daarna zijn alle cijfers aan de hand van de rapporten van de
stembureaus extra gecontroleerd waaruit verandering in de aantallen naar voren kwam.”

De woordvoerder wil niet spreken van fouten in de telling. “Nee, zo zie ik het niet. Misschien is er telefonisch bij het doorgegeven iets misgegaan, of bij het opschrijven of invoeren in de computer. Tijdens zo’n avond gaat alles onder stoom en kokend water, dan kan zoiets gebeuren.”

“Zeer teleurgesteld”
Voor lijsttrekker Dick Kuin van Absoluut Aalsmeer, dat zeven stemmen kwijtraakte maar in absolute aantallen (3428 stemmen) de grootste blijft, is de correctie een domper. “Je gaat met een feestgevoel en zeven zetels naar bed, en je wordt wakker met zes zetels. Ik ben zeer teleurgesteld, heel vervelend.” Kuin overweegt nog om een hertelling aan te vragen. “Daarover wil ik eerst in overleg met mijn fractie.” De partij zal dat volgens regelgeving voor maandag moeten doen.

“Fijn wakker worden”
GroenLinks kreeg er in vergelijking met gisteravond 43 stemmen bij, precies genoeg om weer op twee zetels te komen. Lijsttrekker Ronald Fransen reageert opgetogen. “Voor mij was het vanochtend juist fijn wakker worden. Ik vond het gisteren heel erg dat we we een zetel verloren.” Fransen is ervan overtuigd dat aan de huidige uitslag niets meer zal veranderen. “Nee, mijn ervaring is dat er de uitslag die de gemeente een paar uur na de verkiezingsavond publiceert de juiste is. Partijen krijgen alleen nog een paar dagen de gelegenheid om protest tegen de uitslag aan te tekenen.”

Voorlopige uitslag: AA 6 (+2) CDA 6 (-2) VVD 5 (-1) D66 3 (+1) GL 2 (0) PvdA 1 (0).

Van de 23322 stemgerechtigden in Aalsmeer brachten 12812 mensen hun stem uit ( bijna 55 procent). 48 mensen stemden blanco en er werden 49 stemmen ongeldig verklaard.

Aantal stemmen: AA 3428 CDA 3054 VVD 2754 D66 1635 GL 1011 PvdA 833

Lees vorig bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘Transparantie’

Lees volgend bericht

Lasbedrijf Van Vliet, familiebedrijf met sterke kernwaarden


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *