AB-wethouder gered door vakantie VVD-raadslid

De soap is voorbij. Net na middernacht donderdag was de kogel door de kerk. Er komen tóch passantenvoorzieningen op de Historische Tuin. En, als een duveltje uit een doosje, komt er een horeca-dagzaak. Vers ijs, kop koffie, taartje, biertje, glas wijn, een uitsmijter, het kan allemaal, maar tot hooguit tien uur 's avonds. En dat door een amendement van Aalsmeerse Belangen op de raadsvergadering, ver in blessuretijd.

Een soap wás het. Met een happy end voor wethouder Gertjan van der Hoeven. Die ziet zijn de mooie plannetjes die hij gesmeed had met de Historische Tuin, alsnog in vervulling gaan. Met een smetje, dat dan weer wel. Want een heus theehuis verrijst er niet. Zo'n gelegenheid zou het openluchtmuseum volgens de deskundigen een betere kans geven op financieel rendement.

Onenigheid gesust
De wethouder maalde er niet om. Hij was allang blij dat Wim Spaargaren van oppositiepartij VVD op de vorige raadsvergadering afwezig was. Daardoor staakten de stemmen, met tien voor- en tien tegenstanders. Als Spaargaren toen mee had gestemd, was dat de doodsklap voor de passantenvoorziening op de Historische Tuin geweest. De vakantie van Spaargaren was de redding voor Van der Hoeven.

Dat niet alleen. Ook de onenigheid in AB-kringen werd afgelopen donderdag gesust. Twee raadsvergaderingen lang waren de AB-fractieleden en de AB-wethouder elkaars tegenstander. Dick Kuin was tegen de plannen van Van der Hoeven, en gebruikte daarbij stevige woorden.

Fractieprobleem
En dan opeens, vorige week, de ommezwaai. Willem Kikkert (PACT) vroeg Dick Kuin na de indiening van het amendement om een verklaring. De PACT'er snapte er geen hout van. Eerst per se geen passantenvoorzieningen op de tuin. Toen, bij de stemming, een stemverklaring van fractielid René Martijn, dat hij “niet tegen horeca” daar was. Maar een openbaar toilet, een heet hangijzer, dat kon volgens Martijn niet op de tuin. En, zei Kikkert, in het amendement geen spoor van de passantenfaciliteiten, en wél opeens “beperkte horeca”.

Dick Kuin ging gedwee met de billen bloot. “Er is verbazing alom,” merkte de fractievoorzitter rondkijkend op. Hij zou een “heel verhaal” kunnen ophangen, maar liet dat wijselijk achterwege. “Soms is er een fractieprobleem. Ik zeg het zoals het is. Er waren verschillende meningen. Het staken van de stemmen was een geluk bij een ongeluk. We hebben er daarna uitgebreid over gesproken. We zitten nu op één lijn. Dat is de simpele verklaring, mooier kan ik het niet maken.”

Ongewenste beperking
Geen van de andere fracties vroeg door. Wel hadden ze zo hun opvattingen over. Eppo Buskermolen van het CDA, toch al voor de plannen, kon er “goed mee leven”. Berry Nijmeijer (VVD) noemde Kuin “steeds ongeloofwaardiger”. Kikkert, die het een “gekunsteld” amendement vond, viel vooral over de sluitingstijd van 22.00 uur. “Ontheffing is niet mogelijk,” wist de PACT'er. “Het is een ongewenste beperking.”

In een reactie zei de wethouder het amendement acceptabel te vinden. “In alle eerlijkheid” gaf hij aan het al besproken te hebben met het Historische Tuin-bestuur. Dat zal  gaan onderzoeken “in hoeverre ze hun plannen kunnen verwezenlijken” na aannemen van het geamendeerde voorstel. Lukt dat niet, dan gaat de wethouder terug naar de gemeenteraad, met een alternatief plan. Maar Van der Hoeven toonde zich optimistisch.

Perspectief bieden
Vanwege het staken van de stemmen zou er op 31 oktober alleen opnieuw gestemd worden. Kikkert vroeg echter om behandeling van het agendapunt, iets waar de VVD als enige tegen was. Nijmeijer vroeg na de korte discussie en een schorsing om hoofdelijke stemmingen, maar dat was voor de vorm.

PACT stemde tegen het amendement (12 stemmen vóór van CDA en AB, 9 tegen van PACT en VVD), maar was wel vóór het totaalplan. “We willen graag de Historische Tuin kans en perspectief bieden,” was het argument van Kikkert. AB voegde zich ditmaal bij de voorstanders van de passantenvoorzieningen. Alleen de liberalen bleven over als dwarsliggers.

Volgend jaar kan de Historische Tuin in en om de schuur tegenover het Praamplein aan de slag met een toilet, een douche en wasgelegenheden voor watersportliefhebbers. Ook komt iets 'dagcaféachtigs' met buitenterras en een aanlegsteiger aan de Brandewijnsloot. Voorjaar 2015 kunnen waterrecreanten en anderen er terecht. Tot 22.00 uur.

Lees ook de eerste twee delen van de soap: AB-wethouder en -fractie botsen, Stemmen staken bij passantenhaven


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin