Aanleg busbaan vertraagd door vondst schadelijke stoffen

De aanleg van de busbaan HOV Aalsmeer – Schiphol-Zuid en de reconstructie van de N196 en de Burgemeester Kasteleinweg, lopen vertraging op. Dat meldt de Provincie Noord-Holland in een persbericht. De vertraging komt door de vondst van lage concentraties PFOS en PFOA verontreiniging in de bodem van het hele werkgebied. Voordat de provincie Noord-Holland het project kan aanbesteden moet er eerst een oplossing komen voor de grond die vrijkomt in het werk. De provincie kan niet zeggen hoeveel vertraging het project oploopt.

De stoffen PFOS en PFOA zijn sinds de jaren zestig wereldwijd op grote schaal gebruikt, bijvoorbeeld in blusschuim en brandvertragers. De aangetroffen concentraties zijn laag. Volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn deze lage concentraties niet schadelijk voor de omgeving.

Planning
Het is volgens de Provincie op dit moment niet te zeggen wat de gevolgen zijn voor de planning. Omdat er geen landelijk beleid bestaat voor het verwerken van met PFOS/PFOA verontreinigde grond, is kort geleden provinciaal saneringsbeleid vastgesteld. De betrokken gemeenten maken nu beleid waarin zij aangegeven onder welke voorwaarden de grond binnen hun gemeente mag worden hergebruikt. Inmiddels heeft de gemeente Haarlemmermeer dit beleid vastgesteld, Aalsmeer en Uithoorn zijn hier nog mee bezig. Op basis van deze nieuwe beleidsregels kan worden gewerkt aan een oplossing voor de grond die vrijkomt bij de aanleg van de busbaan en de reconstructie van de N196/Burgemeester Kasteleinweg. Verschillende scenario’s worden op dit moment verkend en onderzocht.

Foto: het is nog even wachten op de vrije busbaan op de Burgemeester Kastelijnweg. (Foto archief AV)

(advertentie)

 

Eén reactie

  1. Ik begrijp het niet helemaal, er ligt toch al een rijbaan? Het is toch een kwestie van nieuwe lijnen trekken en her en der wat extra asfalt aanbrengen? het wordt toch geen tunnel of zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel