Aandacht voor de gehandicapte mens

In optocht langs het Waterfront

Door: Leni Paul. Recht van lijf en leden, nog huppelend de winkels en supermarkten bezoeken en moeiteloos een trap beklimmen, voor de meeste bewoners van Aalsmeer is dat tot op hoge leeftijd mogelijk. Echter, er komen soms gebreken, je wilt toch zoveel mogelijk zelfstandig blijven functioneren en op divers gebied het ‘normale’ leven voortzetten. En hoe zit dat dan met de voorzieningen in de gemeente Aalsmeer en zijn er verbeteringen mogelijk? De Werkgroep Inclusief en Toegankelijk Aalsmeer had raadsleden, college en overige geïnteresseerden in het Flower Art Museum uitgenodigd om over toegankelijkheid te spreken en zelf te ervaren hoe toegankelijk Aalsmeer eigenlijk is.

De samenkomst begon met een film in FAM

Er kwam in en om het FAM veel duidelijkheid naar voren en discussie op gang. Middels een ritje in de rolstoel kon er daarna zelf worden ontdekt welke moeilijkheden er zoal onderweg opdoemen. Voor wie nooit met de wereld van de mindervaliden had kennisgemaakt ging er vrijdagmiddag een wereld open.

Struikelpunten
Hoe is het gesteld met de openbare voorzieningen in onze gemeente, waar zijn de letterlijke en figuurlijke struikelpunten op wandelpaden en in de winkelstraten in Aalsmeer en Kudelstaart? Frits Streijl gaf als ervaringsdeskundige inzicht in deze materie. Daarna was het wethouder Kikkert die wat vertelde en gaf na de vertoning van een filmpje het woord aan Stefanie van Vliet, oud-Tweede Kamerlid en oud-raadslid voor D66. Centraal stond ook het VN-Verdrag Handicap en op heldere en deskundige wijze leidde Van Vliet het gezelschap figuurlijk rond in de achtergronden van dit verdrag. Gemeenten zijn verplicht zich hieraan te houden en iedereen de kans bieden om mee te doen in de maatschappij. Het was duidelijk geen dagelijks leesvoer voor de meeste aanwezigen maar Van Vliet gaf in een glasheldere toelichting inzicht in de betekenis ervan voor gemeenten.

Winderig Waterfront
Ze sprak ernstige en duidelijke woorden en om het gezelschap daadwerkelijk ‘onder te dompelen’ in de materie was er door de organisatie gezorgd voor een kleine vloot van rolstoelen. En daar gingen we dus: de steile helling vanuit het museum op richting het winderige Waterfront, zoals de wandelroute langs de Westeinderplassen genoemd wordt. Beurtelings als ‘slachtoffer’ min of meer gerieflijk zittend in de rolstoel, vervolgens als ‘duwer’. Allemaal achter Frits Streijl aan. We mochten van geluk spreken dat deze bijeenkomst niet een dag later was gepland, want toen vlogen hier en daar de golven van een woeste grote Poel over de Kudelstaartseweg.

Obstakels
En vielen er struikelblokken en voor de rolstoelers te ontdekken? Inderdaad waren er langs de route wel wat verbeterpunten te noteren. De helling richting de waterkant bleek voor sommigen een te steile hindernis en ook waren er hier en daar wat stenen die voor obstakels zorgden. De leverancier van de rolstoelen, eveneens deze bijeenkomst aanwezig, kon aantekeningen maken om zijn product op een aantal details te verbeteren. Duidelijk is, althans dat mag worden gehoopt, dat de Werkgroep Inclusief en Toegankelijk Aalsmeer actief de vinger aan de pols zal blijven houden.

Bewustwording
Het doel van de werkgroep, waarvan ook ‘ervaringsmoeders’ Liesbeth Dun en Ilse Zethof en Lisette Schraag van de gemeente aanwezig waren, is vooral bewustwording creëren. Vanaf het begin bij ieder project of nieuw te bouwen gebouw nadenken of het ook geschikt is voor mensen in een rolstoel of met een rollator. En vooral ook de mensen met andere beperkingen niet vergeten, zoals de verstandelijk, visueel of auditief beperkten, bij onder meer onderwijs, sport, vrije tijd en werk. Maar liefst 20 procent van de bevolking in Nederland heeft een zichtbare of onzichtbare beperking. Die groep mag zeker niet vergeten worden volgens de werkgroep. En waar het even deze doelgroep erbij betrekken. ‘Niets over ons, zonder ons’. De aanwezigen in het FAM konden zich hier zeker in vinden en waren enthousiast over deze themamiddag.

De werkgroep is te bereiken via mail toegankelijk@aalsmeer.nl voor suggesties, maar ook onhandige situaties in de openbare ruimte kunnen hier gemeld worden. Zie je een losse stoeptegel of bijvoorbeeld een omgewaaide boom dan kan het gemeld worden via fixi.nl.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Fietsplezierwinkel Waning

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel