AalsmeerVandaag verandert én blijft koers trouw

AalsmeerVandaag gaat veranderen. Arjen Vos wordt de nieuwe hoofdredacteur, Ilse Zethof is om persoonlijke redenen vertrokken als redacteur en ik doe een flinke stap terug.

Dat is nogal wat! Blijft AalsmeerVandaag daarmee nog zichzelf, als onafhankelijke leverancier van allerhande lokaal nieuws? “Ja zeker,” zegt Arjen daarover. Er is op zich ook geen enkele reden tot koerswijziging. We hebben sinds de start precies twee jaar geleden ruim driekwart miljoen sitebezoeken kunnen noteren. Vorig jaar hadden we 30% meer bezoek dan in 2014. Hoezo in de lift!

Feit blijft evenwel dat de redactie van drie personen een enorme klap oploopt. Daar staat tegenover dat we ons gesteund weten door diverse schrijvende, fotograferende en verkoopondersteunende medewerkers, inclusief de trouwe groep columnisten.

Nieuwe bron
Bovendien hebben we – en daar zijn we erg blij mee – een nieuwe bron aan kunnen boren. We werken sinds eind november naar wederzijdse tevredenheid samen met Heliomare, het activiteitencentrum aan de Zwarteweg voor mensen met een handicap. Twee van de cliënten, Danny Bos en Jan Stam, helpen ons met redactionele bijdragen.

Ze bewerken persberichten en vullen de agendarubriek mee in, volgens onze wensen. Wij begeleiden ze daarin. Doel is dat ze op niet al te lange termijn zo zelfstandig mogelijk kunnen werken, wat betekent dat we dan alleen nog hoeven 'in te grijpen' waar het nodig is.

Interviews
Zowel Jan als Danny zijn al langer actief op het gebied van communicatie, met het programma Halte Zwarteweg op Radio Aalsmeer. Danny verzorgt interviews met bekende en onbekende Aalsmeerders en mensen van buiten. Jan doet de montage van deze programma's. 

Beiden kunnen bovendien goed overweg met computers en ook met de software die we gebruiken bij het maken van AalsmeerVandaag. De nieuwe redactiemedewerkers maken deel uit van de Computerwerkplaats Aalsmeer, een onderdeel van Heliomare dat, in eigen tempo, werk voor derden op zich neemt.

Kudelstaart
Het vertrek van Ilse is een aderlating. Het is haar eigen besluit geweest, en geheel onverwacht kwam het niet voor ons. Een van haar vele kwaliteiten was het op de kaart zetten van Kudelstaart. Het werd ook hoog tijd dat het dorp, waar zij woont, gelijk behandeld werd.

Iedereen weet haar daar te vinden. Hopelijk richten diezelfde Kudelstaarters zich voortaan automatisch tot ons. U bent welkom! Ilse blijft aan  AalsmeerVandaag verbonden als adviseur en als bestuurslid van onze stichting.

Mooie jaren
Na twee jaar stop ik met het hoofdredacteurschap, eveneens om persoonlijke redenen. Net als Ilse kan ik zeggen dat het twee mooie jaren van samenwerking zijn geweest. Zonder fricties en ander gedoe. Met onderling gezonde, stevige en opbouwende kritiek.

We hebben ons steeds vol enthousiasme op een volwaardige, kwalitatief sterke nieuwswebsite gestort om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Gezien het aantal bezoekers en de reacties die we krijgen, is het niet voor niets geweest. En we gaan onverdroten door, dat u dat maar weet.

Knopen doorhakken
Het hoofdredacteurschap houdt overigens niet heel veel meer in dan geregeld knopen doorhakken, vooral onder tijdsdruk. Dat doet Arjen voortaan. Hij wordt het boegbeeld van AalsmeerVandaag. Verder vormen we een platte (overleg)organisatie en doen we ieder wat we 'leuk' vinden en waar we goed in zijn.

Wat ik hier vanaf heden precies ga doen, is nog niet uitgekristalliseerd. Ik ga daar eerst goed over nadenken. In elk geval steek ik er veel minder tijd in. Sinds de herfst van 2011 (vóór AalsmeerVandaag runde ik ruim twee jaar lang voorganger Nieuws over Aalsmeer) zijn het tropenjaren geweest. Helemaal niet erg, hoor; ik heb het met liefde en plezier gedaan.

Maar ik wil onderhand ook wel eens lekker fietsen in mooie, rustige streken in het oosten van het land (natuur!), naar de opera in Amsterdam (barok!), naar een museum in New York (Vermeer!) en op vakantie naar Cuba (cultuur!) – op momenten dat er in Aalsmeer verkiezingen zijn, een gemeenteraadsvergadering plaatsvindt of een burgemeester aftreedt.

Klop aan
Misschien is er iemand onder u die nu denkt: hé, ik zou best wat voor AalsmeerVandaag willen betekenen. Bijvoorbeeld verslagen van raadsvergaderingen schrijven. Of de agendarubriek (gek genoeg is er in Aalsmeer nog steeds geen goede activiteitenagenda, noch online noch op papier) samenstellen. Of de zorg (we doen helaas nog te weinig op sociaal-maatschappelijk vlak) meer gezicht geven. Ook kunnen we altijd mensen gebruiken die goed zijn in advertentieverkoop.

Schroom niet, klop gerust bij ons aan (mail, 06 5570 6261, 06 5576 0915). U vindt, welke boodschap u ook heeft, sowieso altijd een luisterend oor en misschien bloeit er iets moois op.

Han Carpay, vertrekkend hoofdredacteur

Foto's: Jan Stam op de computerwerkplaats in gezelschap van Han Carpay (links), Arjen Vos en vertrekkend redacteur Ilse Zethof, daaronder: Danny Bos en Jan Stam. (Foto's Arjen Vos)
 
– advertentie –
 
 

9 reacties

  1. Het einde van een tijdperk, maar hopelijk niet het tijdperk van het einde van de plaatselijke journalistiek… Dank Han en Ilse, de voortzetters succes toegewenst.

  2. Han en Ilse, dank voor jullie inzet voor Aalsmeer en Kudelstaart. We misten jullie vandaag al in de raadszaal! We zullen jullie missen!

  3. Han en Ilse, dank voor alle mooie stukken op de site, de afgelopen jaren. Daarnaast wil ik Arjen heel veel succes wensen met zijn nieuwe rol als hoofdredacteur. En uiteraard ook een succes voor Danny en Jan! AalsmeerVandaag blijft ongetwijfeld een geweldige en kritische nieuwssite!

  4. De actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelende wind staat zo gunstig op de zeilen van de media, dat ook AalsmeerVandaag nog steeds op de juiste koers is afgestemd en een belangrijke schakel zal blijven tussen alle havens in. Als de kapitein iets terugtreedt, vergaat het schip niet gelijk in de woeste zee. Er zijn genoeg bakens die de nieuwe schipper en zijn bemanning houvast geven, op een behouden vaart. Misschien moeten wij als lezers en gebruikers van AalsmeerVandaag, eens goed gaan nadenken op wat voor manier we het schip voor een lange lange zeereis kunnen behouden. Tolgeld als ondersteuning, als hij weer eens een moeilijke haven aandoet? Kapitein, behouden vaart, het schip AalsmeerVandaag ligt op koers!! De oude bemanning bedankt voor hun stuurkunst en navigatie tussen de moeilijke klippen door.

  5. Beste Ilse en Han, ja jammer, inderdaad, dat jullie een stapje terug doen. Maar wie zijn wij/ben ik om de keuze voor jezelf tegen te houden. De scherpe en heldere uiteenzetting zal zeker gemist worden (voor een deel). Want ik denk stiekem toch dat jullie beiden het niet kunnen laten om af en toe even de pen of in dit geval het toetsenbord te pakken. En Han, mocht je die verre reis maken, cultuur gaan opzoeken of wat dan ook. Je weet hier vast een leuk artikel van te maken waar de thuisblijvers met plezier over lezen 😉 Mag ik jullie bedanken voor de vele artikelen en de start van deze website. De nieuwkomers wens ik succes maar vooral veel plezier. Groet Luus

  6. Een aderlating voor de vrije nieuwsgaring en politieke meningsvorming. Ik ben verdrietig, ik zal de scherpe en heldere analyses over het groot menselijk tekort missen.

  7. Een stap opzij, gas terugnemen en eindelijk eens aan jezelf toekomen. Han, het is je van harte gegund. Wie de mediawereld een beetje kent weet hoe veeleisend een job daarin is. Je spreekt over tropenjaren, maar het zijn ook de jaren van Aalsmeerse bestuursperikelen geweest. Je hebt méér gedaan dan je daar handig doorheen manoeuvreren, je was niet bang om positie te kiezen en je nam de “fall-out” daarvan voor lief. Je draagt een AalsmeerVandaag over waar andere regionale digitale media een puntje aan kunnen zuigen. Een absolute top-webstek. Nog veel goede jaren in rustiger vaarwater toegewenst. En voor je opvolgers: veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel