Aalsmeerse vrouwen niet thuis met Vrouwendag

Hoewel het fenomeen Vrouwendag in Aalsmeer zelden uitbundig werd gevierd moet je wel onder een steen hebben geleefd als je niet op de hoogte zou zijn dat het afgelopen zaterdag 8 maart Vrouwendag was. In Aalsmeer waren het dit jaar voornamelijk de hier wonende en werkende uit Polen afkomstige vrouwen die, samen met Participe Amstelland in het Parochiehuis aandacht schonken aan Vrouwendag. Een impressie van een feest met een Oost-Europees tintje.

Vrijheid, zelfbeschikking, individuele rechten en andere verworvenheden, ze blijken wereldwijd nog niet overal te zijn weggelegd voor vrouwen. Aan verbetering en versterking van sociaal-maatschappelijke en economische posities voor vrouwen kan her en der nog wel wat worden verbeterd, zo vond een aantal vrouwen in New York ruim een eeuw geleden. Al op 8 maart 1908 verenigden zij zich.Zij deelden op die dag tijdens een staking brood en rozen uit en strooiden met poëtische woorden. Het werd de aanzet voor het sindsdien op 8 maart vieren van Vrouwendag. de Duitse Clara Zetkin introduceerde Vrouwendag in 1910 in Europa. De eerste vrouwendag in Nederland was in 1912, gebaseerd op socialistische grondslag.

Nieuwsgierig togen journaliste en fotograaf zondagmiddag naar het Parochiehuis waar zo’n 30 Poolse vrouwen, in samenwerking met Participe Amstelland, aandacht zouden schenken aan Vrouwendag die vooral in alle Oost-Europese landen uitbundig wordt gevierd.

Buurtverbinder Helma Keesom (r) en Agnieszka Zakrezewska

Eerste ontmoeting
“Het is een eerste kennismaking. Velen kennen elkaar wel, maar er zijn hier vanmiddag ook vrouwen die elkaar voor het eerst ontmoeten,” zo opende Agnieszka Zakrezewska, een zowel in haar eigen als in de Nederlandse taal welbespraakte dame. Bedoeling van de bijeenkomst bleek vooral de ‘verbinding’ te zijn tussen de vele Poolse ingezetenen in de ruimste zin van het woord. Wat opviel was de goede kennis van onze taal en niemand had dan ook moeite met de toespraak van de altijd enthousiaste buurtverbinder Helma Keesom.

Wij hadden min of meer verwacht deze middag een strijdbare groep aan te treffen die zich over politieke kwesties zou buigen, maar de gezelligheid viert deze middag hoogtij. De enkele aanwezige man is gedienstig bij het aanreiken van koffie en thee en assisteren bij het uitgebreide buffet met Poolse lekkernijen. Een andere taak wordt van hem vandaag niet verwacht.

Brulboeien
Wat de organisatie wel had verwacht: belangstelling van hun Aalsmeerse ‘zusters’, maar het aanbod van evenementen in Aalsmeer in het weekend is dermate groot dat wellicht de voorkeur was gegeven aan de Brulboeien in Kudelstaart.

Het doel van de middag, het intensiveren van de banden door middel van een Werkgroep en het uitwisselen van ervaringen waarbij met name Participe een belangrijke rol kan spelen, is echter geslaagd te noemen. Ongetwijfeld krijgt de bijeenkomst een goed vervolg.

Tekst Leni Paul, foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Sparnaaij Juweliers

 

Lees vorig bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘Dwars’

Lees volgend bericht

Coronavirus bereikt Aalsmeer


1 Reactie

  • Ook in het Dorpshuis was er een soort Vrouwendag bijeenkomst met drie koren ,twee koren met voornamelijk middelbare vrouwen en een als dissonant een mannenkoor met bejaarde heren. maar wel geslaagd te noemen. Van spanning tussen de koren was niets te merken.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *