Aalsmeerderbrug door hitte bevangen

Gisteren liet de Aalsmeerderbrug over de Ringvaart weer eens verstek gaan. Vanaf circa 13:45 uur in de middag zat er geen beweging meer in. Gedurende een aantal uren weigerde het brugdek open te gaan voor de flinke stroom pleziervaartuigen. De afsluiting had echter ook consequenties voor het wegverkeer. Vanuit Hoofddorp kwam er, via de brug, geen auto meer binnen de gemeentegrenzen.

Zondag genoot zonminnend Nederland voor het eerst dit jaar van een tropisch warme dag. Op sommige plaatsen in het land werd zelfs de 32 raden aangetikt. Zo bont werd het in Aalsmeer niet, maar boven de 25 graden kwam het kwik toch wel uit. Een goede graadmeter daarvoor – vergeef ons de woordspeling – is het genoemde brugdek. Die staat er inmiddels om bekend dienst te weigeren boven een bepaalde temperatuur.

Kanaalwater
Bij hoge temperaturen zetten delen van de brug uit, waardoor het geheel hopeloos vast komt te zetten en er geen beweging meer in zit. De remedie tegen een dergelijke weigering is net zo simpel als doeltreffend: koelen. Een dompelpomp in de Ringvaart, wat slangen daarop aansluiten en het brugdek koelen met verkwikkend en onvervalst kanaalwater. 
 
Problemen rondom Amsterdam
Automobilisten die dachten de verkeersproblemen rondom Amsterdam te omzeilen, en een korte of in elk geval snellere route via de N196 naar Aalsmeer te nemen, kwamen flink bedrogen uit. Reeds vier weekenden is gewerkt aan een stuk A10 rondom Amsterdam, waardoor de aansluiting A4-A10 werd afgesloten. Flinke files op de A4, en op de omleidingswegen A5 en A9 waren het gevolg. Daar konden we gisteren sluiptoute N196 aan toevoegen. Voor eventueel gedupeerden: de afsluiting zal nog gedurende één weekend van kracht zijn, namelijk aankomend weekend van vrijdag 7 juni 22:00 uur tot dinsdag 11 juni 05:00 uur. Hopelijk werkt de temperatuur mee en blijft de Aalsmeerderbrug gewoon in bedrijf.

Tekst: Mariëlle Wegman; fotografie: Laurens Niezen.

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin