‘Aalsmeer-Oost is achtergesteld gebied’

“Aalsmeer-Oost is een achtergesteld gebied.” Dat was de pittige stelling die Ger Loogman lanceerde op het wijkoverleg van Oost maandag. Loogman hield er een presentatie over het 'Wijkplatform Aalsmeer-Oost', dat Harry Doornbos, Hans Zandvliet en hij een week eerder in het leven hadden geroepen. Uit “ongenoegen” over de wijze waarop Aalsmeer het landelijk gebied in de wijk aandacht geeft.

Aandacht? Er is juist géén aandacht voor, stelde Loogman vast. Was het gebied vijftig, zestig jaar geleden “groot in tuinbouw”, daarna “veranderde er iets”. Alles moest groter en kwekers trokken naar elders.

Oude zooi
“We zijn niet blij met wat er overbleef,” zei hij. Dat is vooral “verrommeling”, achter de lintbebouwing. “Oude auto's, troep, oude zooi.” Dat illustreerde hij op een scherm aan de hand van een hele serie foto's.

Volgens het driemanschap heeft de gemeente geen visie op de toekomst van Oost. “Er is geen beleid, maar niemand durft dat te zeggen. Oost ligt te ver weg van wat in Aalsmeer gebeurt,” verzuchtte Loogman. “We nemen het de politiek kwalijk dat het zover is gekomen.”

Brede groep
Hun ergernis wilden ze een positieve draai geven door het platform op te richten, om zo “iets te doen in het belang van Oost”. Ze grepen het wijkoverleg aan om naar buiten te treden, in de hoop op herkenning en mogelijke versterking door mede-wijkbewoners. “Want we willen een brede groep zijn.”

Een groep die graag “als volwaardige partner wil meepraten met de gemeente” over ontwikkelingen in het gebied, waaronder de herstructurering van de Aalsmeerderweg. “We denken in kansen en oplossingen,” liep Loogman op eventuele gesprekken vooruit. “Niet dat wij het beter weten,” voegde hij eraan toe.

Betere leefkwaliteit
Op enkele vragen uit de zaal wat precies de ideeën zijn, reageerde Loogman met de opmerking dat het de groep vooral om meepraten gaat. Met eigen plannen kwamen Loogman, Doornbos en Zandvliet maandag niet.

Loogman, die “55 jaar” in Oost woont, vertelde verder dat hij energie in de groep steekt om iets moois voor zijn “kinderen en kleinkinderen” te kunnen achterlaten. “Nu schaam ik me, het is niet meer zoals vroeger. Ik streef naar een iets betere leefkwaliteit.”

Compliment
Aan het eind van de presentatie meldde Harry Doornbos zijn “brok frustratie” over het vorig jaar vastgestelde bestemmingsplan Landelijk Gebied Oost inmiddels deels kwijt te zijn. In dat plan ontbrak het aan een toekomstvisie, maar toen hij dezer dagen de net gepubliceerde nota van uitgangspunten voor een gemeentelijke structuurvisie op het gebied onder ogen kreeg, klaarde hij op.

“Het zijn heel positieve ontwikkelingen zoals de gemeente die aanpakt. De visie is sneller gekomen dan we dachten,” zei Doornbos, in mildere bewoordingen dan Loogman vóór hem. “Dat is een compliment waard.”

Herenpraat
Een dag later, dinsdag, sprak de raadscommissie Ruimte & Economie over die uitgangspuntennota. Namens het wijkplatform sprak Loogman er in. Hij zei “blij” te zijn dat er “eindelijk iets ligt” in de vorm van een visie op Aalsmeer-Oost. “Maak gebruik van ons aanbod om mee te praten,” luidde zijn oproep aan de raadsleden.

Hij hoopte verder dat de groep zou kunnen fungeren als “doorgeefluik” voor burgers en bedrijven, waarvoor vaak de gemeentedrempel te hoog is. Loogman meldde dat zich maandagavond al drie belangstellenden hadden aangemeld bij de groep. Gelukkig ook “twee dames”, zodat het niet bij “herenpraat” zou blijven.

Goed instapmoment
Wethouder Tom Verlaan, als portefeuillehouder wijkgericht werken aanwezig op het wijkoverleg, noemde het maandagavond “plezierig” dat er mensen zijn die willen meedenken. “En dit is een goed instapmoment,” vond hij. “We pakken heel graag de handschoen op en we zullen kijken hoe we een mooi Oosteinde kunnen maken.”

Op de commissievergadering daags daarna juichten de raadsleden het eveneens toe dat er een wijkplatform is dat zijn betrokkenheid bij de toekomst van Oost wil tonen.

Foto's: gebiedsimpressie uit de gemeentelijke 'Nota van uitgangspunten Landelijk Gebied Oost'; het wijkoverleg trok zo'n veertig man, buurtbewoners en, opvallend veel, politici (foto Frans Huijbregts).

 

Eén reactie

  1. Wat een goed plan om dit op te pakken van deze heren, het is inderdaad in Aalsmeer-Oost vergane glorie en daar hoort de Oosteinderweg/Hogedijk ook bij. Een soort achtergebleven gebied, oude kassen, auto’s en woningen die steeds meer in handen komen van verhuurders/opkopers met alle gevolgen van dien. Waar het vroeger een buurt/weg was om trots op te zijn krijg je nu bij een rondje Aalsmeer-Oost de tranen in de ogen en denk je met weemoed terug aan de bussen met toeristen die vroeger stopten om foto’s te nemen van geraniumtuinen bij bepaalde woningen aan de Oosteinderweg. We zien uit naar de aanstaande historische filmavond en dan zal weer goed duidelijk worden: er is niets dat blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin