‘Aalsmeer kan echt veel groener…’

Wim van Vliet, voorzitter van de KMTP, staat al jaren op de bres voor de vergroening van Aalsmeer. Tijdens het laatste Flower Festival ondervond hij dat veel inwoners van Aalsmeer diezelfde mening zijn toegedaan. “Het fleurig ingerichte Molenplein was voor iedereen een openbaring,” zegt de voorzitter van de plaatselijke afdeling van de KMTP.
 
Ooit was Aalsmeer hét bloemengebied van Nederland. Eindeloze rijen kassen en de veiling was voor de kwekers  hét vertrouwde aanspreekpunt. Maar privé werd eigenlijk in Aalsmeer nooit zo veel aan groen gedaan. Zelfs de kleinste stukjes tuin, op de Uiterweg bonnetjes genoemd, werden nog nuttig besteed. “Sinds wij als afdeling Aalsmeer van de landelijke Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde ons gingen inzetten voor het openbaar groen en de privétuinen hebben we geprobeerd Aalsmeer fleuriger te maken.”
 
Geen fleurige gemeente
Wim van Vliet( 75) is al meer dan twintig jaar voorzitter van de KMTP en al vele jaren hét aanspreekpunt over het groen in Aalsmeer. In deze dagen is hij ook druk bezig buiten de eigen woonplaats, want van 30 juni tot 3 juli is hij als voorzitter van de Nederlandse Lathyrus Vereniging de spil in de tentoonstelling in de Tuinen van Appeltern.
“Groei en Bloei is 123 jaar oud en de Aalsmeerse afdeling waarvan ik voorzitter ben is een onderdeel van deze landelijke vereniging. Als afdeling zijn wij daar een onderdeel van. Maar ik moet bekennen dat we ondanks het jarenlang op de bres staan voor beter en meer openbaar groen Aalsmeer nog steeds geen voorbeeld is van een fleurige gemeente.”
Groei&Bloei had tijdens het Flower Festival een voorlichtingsstand die veel belangstelling trok op het Molenplein. Daar vertelde Van Vliet's dat ”Aalsmeer moet vergroenen.”
 
Onderscheiding
Van Vliet trekt de vergelijking met andere Nederlandse plaatsen en ook met gemeenten in andere Europese landen. “Neem Wenen, één grote bloementuin. De vele kleine en grote Franse gemeenten. Jaren geleden is de Entente Florale opgericht, een internationale organisatie die zich wereldwijd inzet om dorpen en steden een fleuriger aanzien te geven. Nee, Aalsmeer heeft zich daar nooit voor aangemeld, men zag en ziet het nut daar niet van in. Diverse Nederlandse gemeenten mogen zich tooien met die onderscheiding, zelfs Amstelveen. Maar hier vindt en vond men zich voor de Ente Florale inschrijven nooit belangrijk.”
 
Druk
“In de nieuwe wijken hebben wij ons als Groei&Bloei ook bekend gemaakt. Bij hen heerst niet de mentaliteit van de oudere Aalsmeerders, waar elke vierkante meter voor de handel werd benut. Een voorbeeld van bezig zijn voor de bewoners is de Seringenstaat in het oude dorp, waar we de bewoner, in samenwerking met de gemeente, de bewonersvereniging en Eigen Haard, hebben betrokken bij de geveltuintjes en ze ingeschakeld de betonblokken fleurig te maken. Maar het is toch allemaal weer niet lang doorgegaan. Op de zaterdagmorgen meldde zich dan slechts één bewoner om te helpen, mensen hebben het druk, moeten op zaterdag boodschappen doen. De betrokkenheid was snel weg.”
 
Rotondes adopteren
 “Het groenbeleid gaat over zo veel schijven, is uitbesteed aan de Meerlanden, loopt via gemeente, etc. Aalsmeer zelf is niet meer verantwoordelijk voor het groen. Vroeger had je een ploeg met eergevoel, hart voor de zaak, mensen met groenkennis. Dat is allemaal weg.”
 
Verheugd is Van Vliet wel over het door Groei&Bloei genomen besluit rotondes in Aalsmeer op te fleuren.“We hebben in overleg met de gemeente enkele ondernemers kunnen overtuigen om een rotonde te adopteren en zo hebben we nu bij de Hornweg/Machineweg, bij het politiebureau en in Kudelstaart mooie groene rotondes kunnen  realiseren. En ook hebben we enkele jaren geleden contact gezocht met de gemeente waardoor er nu een mooie groene bak met Buxus en Pauwlonia voor de Oude Veiling staat. Ook hebben we een rol gespeeld bij de in overleg met de winkeliers opgehangen hanggeraniums in de Zijdstraat.”
 
Verdroogd gras
Maar nu de verdere vergroening van het dorp, de aanleiding voor dit gesprek. Wat wil Groei&Bloei? “Het Molenplein kan veel mooier dat hebben we van tientallen Aalsmeerders gehoord tijdens het laatste Flower Festival. En ook hebben we goeie ideetjes voor het Praamplein., Daar staan zes lompe plantenbakken met wat verdroogd gras er in. Het kan veel vrolijker en wij denken bijvoorbeeld aan het adopteren door ondernemers van die bakken. Hun naam kan er bij, er komt fleurige beplanting, want van dat beetje gras op dat plein wordt een mens ook niet vrolijk. Ik begreep dat AB wel iets in ons idee ziet.”
 
Tegels eruit
Groei&Bloei haakt graag in op de landelijke trend van het weren van tegels in tuinen.
Jeu Verstraaten, wethouder van Boxmeer meldde deze week in de Volkskrant: “Beter één tegel in de hand dan tien in de tuin. Wij stimuleren hier in Boxmeer bewoners om hun tuinen te vergroenen.”
 
Van Vliet: ”Ben ik het mee eens. Tegel er uit, plant er in, roepen we . Het kan allemaal veel  beter, Aalsmeer moet bloemrijker worden. Zo zien we graag nog meer rotondes die ondernemers adopteren. Wij houden als Groei&Bloei voortuinkeuringen, we organiseren de Geraniummarkt waar men tegen redelijke prijzen de beste kwaliteit vindt, er zijn de Consumententoetsen. We waren betrokken bij de manifestatie 100 jaar veilingen. We roepen al jaren, maak het leuk in je eigen omgeving, zorg voor kleur. Als het aan ons ligt wordt Aalsmeer echt groener en kleurrijker.'
 
Foto’s: de Fuutlaan is een mooi voorbeeld van burgers die een stuk gemeenteplantsoen zelf onderhouden. Dat voorbeeld verdient volgens Van Vliet navolging.
 
Tekst Leni Paul, foto’s Arjen Vos

 

Eén reactie

  1. Beste heer van Vliet. Ongeveer drie weken geleden, heb ik vier dagen in Wenen doorgebracht. Het was werkelijk een feest. Niet alleen al die schitterende paleizen, maar inderdaad ook die fantastische bloemenzee om je heen.
    Toch overkwam mij het zelfde euforisch gevoel, toen ik vanaf het fietspad langs de molen zo neer keek op het seringenpark.
    Wenen was mooi, maar in Aalsmeer zit ook best groenen muziek in. Succes met uw organisatie, het resultaat is te zien!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel