Aalsmeer in top drie meest groene gemeenten

Bijdrage aan de eerste ronde NK Tegelwippen (foto Mariëlle Wegman)

Door: Mariëlle Wegman. Hoewel het onkruid op gemeentegrond welig tiert, bevindt Aalsmeer zich in de top drie van meest groene gemeenten van Nederland, dat wil zeggen: onder aan de lijst. Met een schamele 22% oppervlakte aan groen prijkt Aalsmeer op de op twee na laatste plaats.

Buurgemeenten Amstelveen en Uithoorn doen het met respectievelijk  36,6% en 25,9% iets beter dan Aalsmeer, maar staan daarmee nog lang niet in de top 10 bovenaan de lijst. Deze karige positie hebben we overigens niet alleen maar te danken aan een ‘kap-grage’ gemeente. Ook de hoeveelheid groen op privé-grond stemt niet tot juichen. Met een aandeel van slechts 7,8% lijken Aalsmeerders niet meer ‘met de klauwen in de aarde te willen wroeten’, en heeft de verstening ook hier zijn intrede gedaan.

Verstening
Grofweg komt verstening neer op het vervangen van natuur en groen door harde materialen zoals asfalt en steensoorten. De impact van het verstenen van een klein tuintje is niet zo groot. Anders wordt het wanneer in complete wijken het private groen plaats heeft moeten maken voor zogenaamde ‘onderhoudsvriendelijke’ tegeltuinen, met hier en daar een palm of andere boom in pot als ‘groen’ aandeel. De gevolgen van deze verstening zijn groot. De temperatuur gaat omhoog, steen houdt warmte immers langer vast. Maar ook regenwater wordt niet via natuurlijke wijze afgevoerd. Het komt minder makkelijk in de bodem terecht, maar wordt sneller afgevoerd via het rioleringsstelsel. Daardoor daalt het niveau van het grondwater, met alle gevolgen van dien voor het groen dat zijn best doet om groen te blijven. Tenslotte hebben ook verschillende insectensoorten en andere diertjes baat bij meer groen.

Tegel wippen
De eerste ronde is achter de rug, maar voor inwoners die in eigen tuin iets tegen de verstening willen doen, komt nog een tweede kans om steen en tegels, afkomstig uit de tuin, kosteloos af te laten voeren. Een voorwaarde is dan wel dat het steen plaatsmaakt voor groen. Meer informatie over het ‘NK Tegelwippen’, zoals deze landelijke actie is genoemd, vindt u hier.

13 reacties

 1. Bij ons in de buurt zijn alle bomen en planten weg gehaald voor de dijkverbetering waarvan ook een hele oude reuzenboom zoals wij hem noemde bij de N201 tunnel !
  Nu een kale vlakte ,echt zonde want we kunnen hier echt wel wat groen gebruiken .
  Maar hebben nog steeds het idee dat hij ook weg moest voor de nu al bestaande en toekomstige bedrijven die er gaan komen want op andere plekken dijk zijn sommige wel blijven staan ?
  En met zo een project kan natuurlijk niet alles blijven staan ,maar als er maar wat terug komt ?
  Waar we wel heel veel groen hebben is in de sloten ,als je het nog sloten kan noemen het is dat wij het weten maar je ziet ze amper maar ook niet ongevaarlijk met kinderen die het niet weten en kunnen verdwijnen in het riet als ze daar toevallig spelen op een dijk ?
  Maar wij hopen op een verbetering na de vakanties en dat niet al het groen zomaar omgehaald wordt op welke locatie dan ook in Aalsmeer en Kudelstaart maar meestal ben je al te laat en zijn ze al bezig en is er natuurlijk ook de bekende vergunning waar mee gezwaaid wordt !
  Want het is eerder weg dan dat er weer iets volwaardigs staat helaas.

 2. Het is door het verkeerde beleid van gemeentes een rommeltje geworden. het zomaar mogen kappen van bomen als zij niet op een speciale lijst staan is een verkeerde regeling. Als je bedenkt dat 60 jaar geleden men van heinde en verre kwam kijken naar de VERLICHTE tuinen aan de UITERWEG en OOSTEINDERWEG en de van CLEEFKADE dan is het nu de droefenis ten top.

 3. Ooh kom er eens kijken! Hard werken doe ik om mijn tuin netjes te onderhouden. Aalsmeer staat toch bekend als een…prachtig bloemendorp?
  Mijn tuin….waar ik zoveel uren werk in heb, valt nu helemaal weg van al het
  onkruid dat er welig tiert, omdat de gemeente er niets aan doet. Het troittor is bijna een grasveld geworden en dat groeit tussen het hek door mijn tuin in!
  Verschillende keren een klacht ingediend bij de gemeente, het blijft zoals het is.
  ik kreeg een mailtje als ik na 2 weken niets heb gehoord, ik contact moet opnemen met Amstelveen. Helaas. Amstelveen!!!

 4. Ieder die aangeeft “waarom de westeinder niet mee tellen” zeg ik, dat is makkelijk recht lullen aan wat je toch niks aan hoeft te doen, maar ondertussen wordt elke kade volgeplemt met dure huizen of andere bebouwingwaar mogelijk. Onder tussen vliegen de magazijn dozen als paddestoelen uit de grond, ten koste van het beetje gras dat er nog aanwezig was in de gemeente. Het “groene lint” is ondertussen niets meer dan het fenomeen green washing (met een project doen alsof je groen bezig ben, maar eigenlijk alleen voor de büne bezig bent), en als er weer een bevestiging is dat Aalsmeer niets meer dan een geldkoe is ten nadele van de natuur dan”vergeten ze de plas” waar je niks aan kan doen, behalve wat bijhouden

 5. Kom naar kudelstaart de grootste. Wij winnen met het onkruid de hoofdprijs

 6. Wat een ontzettend oeverloos gezeik weer over onkruid openbaar groen , zwarte dozen, komkommertijd.
  Er zijn wel ernstiger zaken aan de gang mijn geliefde Buxesbollen die ik al 30 jaar koester zijn in drie weken tijd kaal gevreten door de Buxus terrorist.
  Ik mag niet meer spuiten met het enige middel dat helpt Luxan , mijn huisgenoot vindt dat zo zielig voor de rupsjes Nooitgenoeg , en zielig voor de koolmeesjes, nou mijn tuin zit er helemaal vol mee met Koolmezen, het enige wat ze doen is de pindanetjes leeg te vreten.
  Die Buxes struiken zaten helemaal vol met rupsen maar nee die laten ze links liggen.
  De enige die een zinnige reactie geeft is Esmeralda, inderdaad, ik weet waar je dat gezien hebt in Kudelstaart, tuinen van twee onder een kap helemaal volgestort met beton met voor de zekerheid een vlechtmatje erin
  En inderdaad die struiken die ze hebben weggekapt om grasstroken te maken waren zeker goed om kleine ecosysteempjes te creëren .
  Zo dat moest ik even kwijt, ga een biertje pakken.
  Ps Mariëlle best goed geschreven hoor.

 7. En het gaat steeds verder al die blokkendozen 0.a. in De Schinkelpolder.
  Met als gevolg dat de wegen overdruk zijn en kapot gereden worden…
  Schandalig voor het voormalige “Bloemendorp”!!

 8. Een derde van de gemeente bestaat uit de Westeinderplassen. Persoonlijk zie ik dat graag ook als ”groen”.

 9. Raar dat er wel in Kudelstaart 3 volledige tuinen volgestort kunnen worden met cement, want dan verzakken de tegels niet meer.
  De slootkanten zijn weer op de voor insecten, dus de biodiversiteit, weggemaaid. Dat de ongewenste planten, oftewel onkruid, nu weelderig staan zou een ieder die een groene gemeente wil met veel biodiversiteit moeten toejuichen ipv commentaar op hebben. Ik snap dan ook niet dat er weer meer stukken in Kudelstaart zijn omgetoverd tot biljartlakens (grasstroken) die elke week worden kortgewiekt, ipv een diversiteit aan inheemse struiken.

 10. toch bijzonder met de Westeinderplassen en Bovenlanden als grondgebied of zouden ze die ff vergeten zijn

 11. Wat een bot geschreven stukje Mariëlle over zo’n ernstig en serieus probleem. En dan heb je nog niet eens aan de portefeuillehouder gevraagd hoe Aalsmeer en met welke extra middelen deze armzalige positie achter zich gaat laten. Dat ga je niet redden door een paar tegels op te halen bij de mensen thuis. Als er al zo’n ambitie zou bestaan natuurlijk.

 12. Wij hebben wel het meeste groen tussen de tegels!! Dat dan weer wel.

 13. En toch schijnen wij, volgens veel Aalsmeerders, een mooi en pittoresk dorp te hebben. Al wandelend tussen de blokkendozen en door het onkruid denk ik er het mijne van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin