Aalsmeer geniet op het ijs

Door: Klaas Leegwater. Op de tot nu toe mooiste winterdag van het jaar betrad Nederland massaal het ijs. Onder prima omstandigheden, veelal een uitstekende ijsvloer, weinig wind en een temperatuur iets onder nul was het zaterdag ook op de Aalsmeerse wateren genieten geblazen. Drukste locaties waren jachthaven Dragt, de Kleine Poel, Brasserie De Haven, een gedeelte achter restaurant On The Rock, de molenpoel in Aalsmeer-Oost  en bij de loswal in Kudelstaart. Ook rond de watertoren en de brandweersteiger waren veel mensen op het ijs. 

“Oh jongens…wat is dit fijn. Schaatsen van Aalsmeer via Rijsenhout naar Leimuiden en weer terug,” twitterde een schaatsliefhebber rond twee uur in de middag. Hij was niet de enige die genoot. Wie je ook aansprak op het ijs of net de schaatsen had uitgedaan, er was veel enthousiasme. “Ik was gisteren op de Bosbaan, maar hier is het veel mooier en ruimer,” vertelde een Amsterdammer op een van de Aalsmeerse jachthavens. Een ander: “Ik heb net een rondje poel gedaan. Het was prachtig, alleen bij Kudelstaart was het ijs iets minder goed.”

Adviseren
De geweldige schaatsdag kreeg gestalte in de vroege morgen toen ijsmeester Frans van Mierlo op de Grote Poel de ijsdikte kwam meten. “De ijsvloer is afgelopen nacht flink gegroeid, we zitten nu op ruim zes centimeters en het vriest nog steeds bijna zeven graden,” vertelde Van Mierlo die snel doorliep want: “ik moet in overleg met de gemeente wat we gaan adviseren.” Zijn gezicht sprak evenwel al boekdelen, een uur later kwam het bericht op de website van de gemeente dat veilig geschaatst kon worden op de Grote Poel.

Beter georganiseerd
Van Mierlo had zijn hielen nog niet gelicht of de eerste schaatsers meldden zich bij restaurant On The Rock. Velen zouden nog volgen. Rond het middaguur begon het steeds voller te worden in jachthavens en op de Kleine en Grote Poel. Evenals vrijdag was de meeste drukte en gezelligheid bij jachthaven Dragt. Geleerd van een dag eerder was de toestroom naar de koek en zopie beter georganiseerd. Alleen bij de afrit naar de Stommeerweg bleef het oppassen voor voetgangers en automobilisten. In het centrum bleven grote opstoppingen vandaag uit.

(Foto: Luci Beumer-Persoon)

Burgemeester op prikbur
Ook burgemeester Oude Kotte betrad het ijs. Bij jachthaven Persoon op de Uiterweg gaf de burgervader eerst een kort interview aan NH-Nieuws. “Ik hoop dat iedereen vandaag geniet maar zich ook aan de coronamaatregelen houdt. Handhaven is vrijwel niet te doen, ieder moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen.” Even later was Oude Kotte samen met zijn dochtertje te zien op een nostalgische  Aalsmeerse prikslee (prikbur uit 1929) en trok daarna wellicht ook nog de schaatsen aan.

(Foto Klaas leegwater)

Dromenland
Mooiste moment van de dag was een man op leeftijd die achter restaurant On The Rock ondanks alle drukte om hem heen zittend in een stoel en heerlijk in de zon in slaap was gevallen. Hij lag met open mond te snurken. Bij een tweede bezoek een uur later was de bejaarde Aalsmeerder nog steeds in dromenland, hij merkte niets van de wandelaars die glimlachend naar hem keken of van het vele schaatsplezier dat zich tot honderden meters van hem afspeelde. 

Tot zover bekend hebben zich zaterdag geen ernstige incidenten voorgedaan. Zondag wordt weer een schaatsdag, in de middag volgt waarschijnlijk lichte dooi en maandag regen. Dan zijn de drie mooie ijsdagen weer voorbij. Volgende kans eind dit jaar, tenzij er de komende maand nog een nieuwe vorstaanval komt.

Foto’s Jaap Maars, zie de gallery onder de advertentie van de gemeente

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel