8 Maart Vrouwendag: chrysantenkwekers zitten op rozen

Door: Leni Paul. Clara Zetkin, een Duitse socialiste vond het tijdens een conferentie van vrouwen in Kopenhagen in 1910 een goed idee om jaarlijks op 8 maart eens extra aandacht te schenken aan De Vrouw. Als het aan haar lag zou 8 maart voortaan Vrouwendag worden. Ze kreeg veel geestverwanten achter zich, het idee sloeg wereldwijd aan. Sindsdien staat op 8 maart in veel landen de vrouw centraal en wordt op 8 maart aandacht geschonken aan specifiek op de vrouw gerichte onderwerpen.

Viert Aalsmeer ook Vrouwendag? In vergelijking met veel andere landen en met name met de nog altijd zogenoemde Oostbloklanden blijft het vieren van  Vrouwendag in ons land bescheiden. Het Vrouwennetwerk in Aalsmeer schonk wel jaarlijks aandacht aan deze dag, maar coronamaatregelen maken het helaas niet mogelijk een bijeenkomst te organiseren. Vorig jaar schonk in onze gemeente Participe aandacht aan het fenomeen Vrouwendag en was er in het Parochiehuis, nog net voor we in de bekende lockdown belandden, op 8 maart een bijeenkomst georganiseerd.

Internationaal tintje
Het werd een geanimeerde bijeenkomst, de opkomst was bescheiden. Van de aanwezige vrouwen en de ene ‘verdwaalde’ man waren de meesten van hen afkomstig uit niet-westerse landen (zie verslag in archief AalsmeerVandaag). Vrijwel alle aanwezige vrouwen hadden zich hier enkele jaren geleden gevestigd en konden dankzij de inzet van Participe ‘hun’ Vrouwendag’ vieren. Normale bijeenkomsten kunnen dit jaar door de coronamaatregelen niet plaats vinden. Dankzij de moderne technieken wordt er echter op diverse plaatsen in de regio nog wel aandacht geschonken aan de internationale Vrouwendag. Er vinden onder meer  Zoom-sessies plaats en ook dit jaar zet Participe zich in. Het gehele programma van activiteiten is te zien op participe-amstelland.nu.

Vrouwen en bloemen
In de zakelijke bloemenwereld van Aalsmeerse Vrouwendag, naast Valentijnsdag en Moederdag, wel degelijk een rol. “Niet een echte topdag, te vergelijken met de moederdag, maar toch een dag met een lekkere omzet,” zo laat een exporteur die onbekend wenst te blijven, ons weten. Johan en Coos Buis van Mediaverdi aan de Oosteinderweg zijn bekende anjerkwekers. Momenteel vinden echter bij hen de Viburnum (sneeuwballen) gretig aftrek. Extra drukte door de Vrouwendag? “We zijn tevreden. Het loopt goed en de prijzen zijn ook goed. Maar het is voor ons niet zo zichtbaar als bijvoorbeeld met de moederdag,” zegt ons Johan Buis. De chrysantenkwekers zitten dit jaar figuurlijk op rozen. Hun producten zijn dit jaar het meest gevraagd in Rusland.

Vrouwendag steeds belangrijker
Jan de Boer, directeur Barendsen Bloemen noemt 8 maart, de internationale Vrouwendag een voor de bloemenhandel steeds belangrijker wordend evenement. “Traditioneel is het een Oost-Europees gebeuren, maar inmiddels kregen veel West-Europese landen steeds meer inwoners uit het voormalige Oostblok en deze mensen nemen hun eigen cultuur mee. Voor hen is 8 maart ook een belangrijke dag.” Overigens komen volgens De Boer het hele jaar de meeste bloemen terecht bij vrouwen. De Boer, lyrisch: ”Houden van bloemen en houden van vrouwen is voor mij bijna hetzelfde.”

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel