Door: Jan Dreschler. Sinds 1 juli is er in Aalsmeer een nieuwe huisartsenpraktijk onder de naam Stokkeland. Het gaat om de voormalige praktijk van Joke Stam en Kim Goede die is overgegaan in andere handen. Drie enthousiaste huisartsen zijn er werkzaam en verdelen de taken op basis van gelijkwaardigheid. Het gaat om Casper Dijkstra, Elies van Schuppen en Irene van der Weerdt-Bakker.
‘Stokkeland’, meer Aalsmeers kan het haast niet. Het was overigens nog niet zo gemakkelijk een nieuwe naam te vinden. Van alles passeerde de revue tot één van de assistentes, Annie, zei: “waarom noemen we het niet gewoon Stokkeland?” Waarop de nieuwe dokters vroegen wat dat dan betekende. Het antwoord was: “Kijk maar uit het raam.”
Hele generaties
Ofschoon de drie artsen in alles gelijkwaardig zijn is dokter Dijkstra de formele praktijkhouder. In een gesprek vertelt hij hoe hij in Aalsmeer terecht is gekomen. Hij groeide op in Leiderdorp en wist al vanaf eind middelbare school dat hij huisarts wilde worden. Toch leek die stap in eerste instantie wat te groot en hij besloot om drie jaar lang bewegingswetenschappen te gaan studeren. Uiteindelijk heeft hij daar niets mee gedaan en is aansluitend de studie geneeskunde gaan volgen aan de Vrije Universiteit. Ook tijdens de co-schappen en tijdens de werkervaring die hij daarna opdeed – een jaar in het ziekenhuis en een jaar in de psychiatrie – bleef hij bij dit voornemen. “Ik heb nog wel even een specialisatie longziekten overwogen, maar ik vind het ondernemen ook heel leuk, dus het werd huisarts.”
Het grote voordeel van huisarts zijn, vindt hij het contact met mensen en de continuïteit die je daarbij biedt. Zeker in een plaats als Aalsmeer ken je hele generaties van één familie. “Daarnaast vind ik het mooi om als huisarts betrokken te zijn bij palliatieve zorg en mensen tot het einde van hun leven een goede begeleiding te bieden.”
Op de fiets naar werk
Dan komt de vraag, waar ga je dat doen? “Het zoekgebied lag tussen Leiderdorp en Amsterdam, want ik wilde wel heel graag op de fiets naar mijn werk. Zo blijf je immers fit en ook een dokter heeft het nodig om fit te blijven.”
Uiteindelijk kwam hij via een speciale website voor dokters op het bericht dat de praktijk Goede/Stam op termijn overgenomen zou kunnen worden. “Ofschoon het voor mij als jonge huisarts wat aan de vroege kant was ben ik toch gaan kennismaken en uiteindelijk is het balletje gaan rollen. Vanaf begin dit jaar heb ik twee dagen per week bij Kim en Joke gewerkt en op 1 juli jongstleden heb ik de praktijk overgenomen. Ik doe dat samen met twee collega’s en de assistentes.”
Met dat fietsen kwam het helemaal goed. “Ik woon in Amsterdam-Oost en de afstand naar het werk is negentien kilometer die ik dagelijks op de racefiets afleg.”
‘Goede klik’
Zo’n eigen praktijk is best een grote stap voor iemand die nog niet zo lang klaar is met zijn studie. “Ik zou er dan ook niet aan moeten denken om dat als jonge dokter helemaal alleen te moeten doen. Gelukkig is Irene van der Weerdt al vijftien jaar betrokken bij de praktijk en daarmee een ervaren huisarts. Daarnaast heb ik een tweede dokter, Elies van Schuppen, gevraagd om ook in de praktijk te komen werken. We hebben samengewerkt in het ziekenhuis van Hoorn en hadden een goede klik. Zij is nu twee dagen per week in de praktijk en misschien dat dit nog uitgebreid wordt. Dat maakt het voor mij mogelijk om niet vijf dagen per week te hoeven werken. Ik zou mezelf daarin verliezen en ik wil ook graag nog wat tijd overhouden voor mijn hobby’s. Zo is sport voor mij heel erg belangrijk. Ik hou van fietsen en hardlopen en heb ook op hoog niveau geschaatst, tot en met het Nederlands Jeugdkampioenschap.”
Op de vraag wat de mensen ervan gaan merken dat de praktijk in andere handen is gekomen, vertelt dokter Dijkstra: “dat de organisatie misschien wat strakker is geworden. Wij zijn moderne dokters die het graag goed en efficiënt willen organiseren. We houden ons aan alle landelijke richtlijnen. We vinden het ook van groot belang dat we vriendelijke omgangsvormen hebben binnen ons praktijk.”
Zorgen over e-bikes
Volgens Dijkstra hebben alle drie de artsen een hart voor palliatieve zorg, ofwel de zorg voor mensen die niet meer beter kunnen worden en hen helpen de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Ook gaan de artsen uit van een holistische visie. “Dat wil zeggen dat we er altijd rekening mee zullen houden dat er invloeden van buitenaf, dus niet strikt lichamelijk, zijn die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Ook preventie vinden we heel belangrijk. Persoonlijk maak ik me bijvoorbeeld grote zorgen over het feit dat zoveel jongeren veelvuldig gebruik maken van e-bikes. Door deze luie manier van vervoer gaat de conditie achteruit en op termijn gaat zich dat altijd wreken.”
Verschillend
Ofschoon de artsen dus volkomen gelijkwaardig zijn aan elkaar, zijn het wel drie verschillende personen. Het is dan ook mogelijk dat een patiënt kiest voor een bepaalde huisarts, omdat hij of zij zich daarbij het beste thuis voelt. Er moet echter wel rekening mee worden gehouden dat niet elke huisarts elke dag aanwezig is. “Elies is vooral geduldig en evenwichtig en heeft oog voor detail. Ik ben wat ondernemender en ook wel pragmatisch en Irene is gewoon een hele ervaren huisarts die het zorglandschap in onze regio goed kent en ook de sociale kaart van dit gebied. Ik steun wat dat betreft nog erg op haar en ook op de assistentes die allemaal goed de weg weten in deze omgeving.”
Ruimte voor nieuwe patiënten
Op de vraag of er in de praktijk nog ruimte is voor nieuwe patiënten geeft Casper Dijkstra aan dat dat nog wel het geval is. Patiënten die naar onze praktijk willen komen en in postcode 1431 wonen zijn welkom. Vanuit postcode 1432 moet er wel eerst overleg zijn in verband met de afstand tot de praktijk.
Gevraagd naar de toekomst zegt Casper Dijkstra: “Bij zo’n nieuwe praktijk heb je je handen vol om alles op de rails te krijgen en is er nog niet zoveel tijd om na te denken over de toekomst. Die toekomst is dus nog open, maar verdere samenwerking met anderen is daarbij niet uitgesloten.”
(Foto’s: Jaap Maars)
Eén reactie
Mooi die nieuwe generatie.