Nico Dames was een eigenzinnig en creatief ondernemer

Nico Dames maakt zich tijdens een inspraakmoment hard voor verplaatsing van de feesttent

Door: Arjen Vos. Hij was een van Aalsmeers markantste winkeliers. Als opticien en optometrist een onbetwist vakman. Als mondige middenstander een luis in de pels van het gemeentebestuur. Nico Dames overleed afgelopen weekend in zijn slaap. Hij werd 83 jaar.

Wie op een willekeurige doordeweekse dag door de Zijdstraat liep, had grote kans hem tegen te komen. Zittend op het bankje voor zijn winkel of op een stoel onder zijn afdak. Petje op zijn glimlachende hoofd, sjaal om de nek. Zo kon je hem uittekenen. Hij had het uiterlijk van een drogist en had dat misschien ook moeten worden. In de voetsporen van zijn vader die op dezelfde plek een drogisterij runde en zich later tot opticien liet scholen. Nico zag het levenslicht in dat pand op nummer 41, groeide erop, heeft er zijn leven lang gewerkt, werd ‘pandjesbaas’ door leegkomende winkels over te nemen en te verhuren en blies er zijn laatste restje adem uit.

Priester
Hoe hij in het brillenvak terecht kwam was eigenlijk plan B want Nico was voorbestemd om priester te worden. Heeft daarvoor volgens zijn jongere zus Marianne ook vijf jaar op het seminarie gezeten. “Hij wilde de missie in,” vertelt ze, “waarom hij toen toch gekozen heeft voor het vak van opticien weet ik niet precies maar omdat onze vader achterin de drogisterij een brillenafdeling had, heeft hem dat mogelijk geïnspireerd.”

Monument
Nico genoot zijn opleiding deels in Duitsland en Engeland en heeft uiteindelijk de zaak van vader overgenomen waarbij hij de drogisterij voor gezien hield en zich voornamelijk op brillen focuste. Later kwamen daar de contactlenzen bij en ook werd zijn zaak een bekend adres voor mensen op zoek naar barometers. Minder bekend is dat Nico tot op hoge leeftijd internationaal actief was op het gebied van oogonderzoek. Dat had hij volgens Marianne van geen vreemde. “Onze opa Nicolaas Dames was bollenboer in Lisse en had een methode ontwikkeld om het groeiproces van hyacinten te sturen. Mede daardoor is er ter ere van hem een monument in Lisse geplaatst en is er zowel in Lisse als in Sassenheim een straat naar hem vernoemd. Dat eigenzinnige en creatieve heeft Nico ook altijd gehad.”

Zus Marianne regelde voor Nico’s 80e verjaardag een draaiorgel (Foto: Patrick Spaander)

Marianne zou er niet vreemd van op kijken als ook haar broer ooit postuum op een dergelijke wijze erkenning zal krijgen voor wat hij op het gebied van oogonderzoek heeft betekend.

‘Grandioze ideeën’
Marianne herinnert zich Nico als een ‘fantastische grote broer’. “Hij was altijd bereid om te helpen en te ondersteunen als het nodig was en had vaak grandioze ideeën om problemen op te lossen. Als hij in de gaten had dat er iets speelde, bijvoorbeeld problemen met een huis, dan was hij er voor ons en kon heel gul zijn.” Dat Nico ook een zakelijke kant had en ‘op de penning’ kon zijn, is in de familie bepaald geen geheim, vertelt Marianne: “Hij had wat dat betreft twee kanten. Het was net hoe zijn pet stond.”

Die twee kanten zijn ook bekend in het dorp. Voor klanten deed Nico alles. Maar energie steken in een nieuw winkelinterieur, een etalage of pui? Geen denken aan. De letter ‘O’ van ‘Opticien’ ontbreekt al jaren op de gevel maar een nieuw uithangbord kwam er nooit.

Creatieve posters op de winkelruit

Ellenlange epistels
De tekst op zijn winkeldeur laat zijn creativiteit zien: ‘Heeft u mij nodig? Als ik aanwezig ben kom ik aangevlogen. Tapijtje is beschikbaar tussen 10 en 17 uur.’ Met daaronder een afbeelding van een fakir op een vliegend tapijt. Samen met grote bedankposters in zijn etalage zijn het haast museale herinneringen aan de reeds lang gepasseerde coronaperiode.

In het archief van het raadhuis liggen ongetwijfeld stapels papier met de handtekening van Nico. Ontelbare keren ageerde hij tegen plannen van de gemeente. Schreef dan niet alleen een ellenlang epistel maar versierde het met alle denkbare kleuren, schema’s, pijlen en (strip)figuren inclusief denkwolkjes. Een kopie ging standaard naar de pers. Was het niet een eigen visie op het verkeerscirculatieplan dan wel een boze brief om de feesttent het centrum uit te krijgen.

De winkelpui met de ontbrekende letter ‘O’

Schadevergoeding
Nico spande menig rechtszaak aan tegen de gemeente die hij vrijwel altijd won. Bekendste is de zaak van de belabberde toestand van de riolering in de Zijdstraat waarbij de fundering van Nico’s panden dermate werden aangetast dat de rechter de gemeente dwong een half miljoen euro schadevergoeding te betalen. Uiteindelijk duurde het nog ruim twintig jaar voordat de riolering werd vernieuwd. Die klus werd nog geen jaar geleden afgerond. Nico heeft daar niet lang van kunnen genieten.

Relevant artikel: Feesttentdiscussie komt na de Feestweek

(Foto’s: Arjen Vos)

 

 

16 reacties

  1. Markante Nico,
    Wat een passie heb je altijd getoond.
    Mooie discussies gehad, je dank voor steun, gedachten en discussie met mij, werd geuit met de grootste bos bloemen die ik ooit heb gezien en gehad.
    Rust zacht

  2. Uithoorn, 1-8-2024
    Heel veel sterkte toegewenst voor de nabestaanden met het verwerken van dit verlies. Sinds 1975 kom ik al bij meneer Dames voor mijn zachte lenzen. Altijd zeer tevreden. Echt een vakman. Nieuwe lenzen erin, nooit klachten, altijd goede pasvorm. 2 juli jl nog met hem op het bankje gezeten. Nu op zoek naar net zo een goede opticien als dat hij was. Ga hem en zijn grappen missen.

  3. m’n Opticien is in z’n slaap overleden.

    Wow man, met jou wordt weer een klein deel van mijn tijdperk verplaatst naar m’n herinneringen.

    Waaronder iedere ontmoeting; “..Heb je even?…”  waarna Nico naast de gemeenteperikelen, relaas doet van de  veelal bevestigende- en positieve reacties, die hij ontvangt van gerenommeerde professoren wereldwijd, omtrent zijn onderzoeksbevindingen van het oog.

    En.. zal ’t 1979 geweest zijn dat je belangeloos onze pa in het ziekenhuis opzoekt om hem in staat te stellen in ieder geval leesvoer tot zich te nemen?
    Véél later overhandig je mij, zonder schroom de, voor jou bijzonder waardevolle, antieke brillen om tentoon te mogen stellen.
    Meer dan 40 jaar waak jij over m’n ogen, met de nodige waarschuwingen ” …Denk erom Dame… hou je aan m’n lens adviezen, klachten? Dan direct komen, ook na sluitingstijd..

    Vorig jaar op het bankje met uitzicht op het pandje “… ja joh, ik reken nog wel uit hoeveel er open staat, nee, ik hoef geen voorschot. En … als ik nu dood ga heb je mazzel… doe de groeten aan je mannetje…”.
    Gek idee, dat ik je niet meer ga zien, maar zal ongetwijfeld nog aan je denken, een man met karakter,  een eigen mening, vastbijten in alles waar jij voor staat, met een flinke dosis humor. Je laat je niet beïnvloeden door wat anderen ervan vinden, of de beperkingen die ouder worden met zich meebrengt. Nooit eentonig.

    Je leidt het leven zoals jij wilt.
    Rust zacht, met de gedachte dat ongetwijfeld iemand op deze aardkloot iets met jouw vergaarde kennis zal doen, gewoon omdat jij hen van deze waardevolle kennis hebt voorzien.

  4. Mijn moeder heeft ook jaren bij hem gewerkt als beginnend opticien. Als kind ging ik regelmatig mee naar “ome Nico”. Hij had veel katten en mocht dan helpen met eten geven, ook keek ik er eindeloos tekenfilms. Gecondoleerd familie en vrienden met het verlies van een bijzondere man!

  5. Beste familie van Nico! Van harte gecondoleerd met het verlies van deze warme markante vakman. Ik mocht dertig jaar klant van hem zijn en had het volste vertrouwen in zijn kundigheid. Ik zal hem oprecht gaan missen.

  6. Als collega heb ik hem in 1965 voor het eerst bij GRIT Optiek te GOUDA ontmoet. Het eerste wat mij opviel was “je bent een oprechte en eigenzinnege man”
    Zeer zeer enthousiast over het prachtige optiek beroep. Later in 1980 heeft hij mij vier weken lang en paar dagen belangeloos vervangen na mijn ernstig ongeluk. Daarna hebben we samen in zijn dagelijk eet restaurant nog eens een paar keer gegeten. De laatste 6, 7 jaren hadden we veel telefonisch contact waarbij het gesprek veel ging over zijn wens te promoveren op de zuurstof voorziening van het hoornvlies met betrekking tot een contactlens. Door omstandigheden heeft hij via veel omwegen deze wens moeten overdragen aan een Dr. Papas te Sidney waar hij via mail nog regelmatig contact onderhield. Het was altijd weer een feest om met Nico te spreken en zijn oprechte dadendrang te beluisteren. Nico ik zal je nooit vergeten en blijf je eeuwig dankbaar voor je advies en daden. gr Ben

  7. Nico was mijn jeugdvriend in een tijd dat zijn
    vader Henk elke avond brillenglazen stond te
    slijpen om ze pasklaar te maken voor het montuur.
    Nico was de oudste in een groot gezin.
    Op zaterdagmorgen stonden op de klep van
    de zandbak alle schoenen die door hem gepoetst moesten worden.
    We gingen altijd zwemmen in de Viba bij de
    Watertoren.
    Samen een kippenhok timmeren met de
    zakken vol spijkers uit de werkplaats van
    Timmerbedrijf Wim van der Laarse.
    Heb hem nog jarenlang bezocht in zijn winkel
    als oud Aalsmeerder van zelfbediening
    de Betuwe.

    Hans van Kesteren
    Alphen aan den Rijn

  8. Iemand die door middel van tegenspraak een onderwerp dat mogelijk het algemeen belang kan schaden aan de kaak stelt, is per definitie geen notoire klager.
    De heer N. Dames kwam alleen maar op voor zijn eigen mening en die van zijn omgeving.
    Ik wens de familie veel sterkte met dit verlies.

  9. Gecondoleerd familie.
    Bij controle bezoek vertelde Nico eerst over zijn vorderingen op het gebied van oogonderzoek. Menig maal begonnen met dat gerenomeerde buitenlandse wetenschappers het niet eens waren met zijn bevindingen. Dat volgde met een beredenering waarom ze geen gelijk hadden. En dat hij er weer van geleerd had.
    Bewonderenswaardig.

  10. Gecondoleerd met het verlies van Nico .
    Heel veel sterkte voor familie en vrienden ! Als ik bij hem kwam voor lens controle en hij deed gekleurde vloeistof in mijn oog om beter te kunnen zien of de lens goed zat, maakte hij na een tranend oog meestal dezelfde grap: ik krijg alle vrouwen aan het huilen .

  11. Als zijn accountant hebben we veel meegemaakt samen. Altijd recht voor zijn raap en als iets niet fair was dan ging hij er 100% voor. Nico dacht graag “out of the box” en was wellicht de oudste student op de Universiteit ( ik had graag discussies tussen hem en de professor meegemaakt). We zullen zijn droge humor erg missen!

  12. Gecondoleerd familie met het verlies van Nico.
    Oud klasgenoot op de lagere school.
    Trouwe klant toen onze winkel er nog was in de Zijdstraat.
    Heel veel sterkte met dit verlies.

  13. Geweldige man! Iedere morgen als ik door de zijdstraat fietste groette hij altijd met :“Morning”. Eens vroeg ik hem nadat ik onze barometer bij hem ophaalde: moet een barometer altijd aan een buitenmuur hangen vanwege de luchtdruk. Waarop hij antwoordde: nee hoor, de barometer kan overal opgehangen worden, behalve op het toilet, daar heerst namelijk weleens een verhoogde druk!! Humor had Nico dus ook. Gecondoleerd met het verlies voor de familie en vrienden🙏

  14. Tegenspraak is niet altijd leuk maar in een democratie onontbeerlijk. Nico was daar een meester in. Ik herinner me nog heel goed de creatieve en vaak ook ludieke pamfletten waarmee Nico ons als raadsleden wekelijks bestookte om aandacht te vragen voor grote en kleine misstanden. Op een gegeven moment vond hij dat hij door de gemeente werd doodgezwegen. Daar wist Nico wel iets op. Hij haalde een ‘Bewijs van in leven zijn’ en de volgende week prijkte op zijn pamflet ‘NICO LEEFT’. Nu niet meer. Rust in vrede Nico.

  15. Bij deze gecondoleerd aan de nabestaanden, heb 8 jaar bij hem gewerkt als beginnend opticien, zo veel van hem geleerd, kwaliteit stond bij hem bovenaan wat zijn werk aan ging , er om heen was hij minder secuur, kan wat verhalen vertellen. Er is weer een markante man minder in Aalsmeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin