Epo in de Sportlaan

Op zijn eenvoudige racefiets raast Martin van der L. in het voorjaar van 1971 de Bachlaan af in 44 seconden. Dat is 53 kilometer per uur!!! Voor iemand van 21!!! Op 11 september dat jaar wint Kees van O. de Corsoronde voor Bedrijfsploegen, door in de sprint de bekende sporttrainer, inspanningsfysioloog en veelfietser Jos Gijsel te kloppen. Han C. wordt in de Sportlaan, waar voor café Zekveld de start- en finishlijn getrokken is, zevende en sprinter Van der L. twintigste. Het eerste team van Boerenvreugd wint met deze drie gelegenheidscoureurs ook het ploegenklassement. Tot zover de feiten.

Hoe kan het dat deze modale wielrenners het puikje van Aalsmeer en verre omstreken een lesje hardfietsen geven? Dat kan natuurlijk helemaal niet. Het was al verdacht dat de renners zich vóór de hooggenoteerde koers geruime tijd in de bovenvertrekken van café Zekveld ophielden en er ook achteraf lang verbleven – zonder pottenkijkers.

Bij de Boerenvreugdploeg was doping schering en inslag. Dat is deze week boven water gekomen na onderzoek door het Aalsmeerse Antidopingagentschap. Publiek geheim was dat jongeren het in Boerenvreugd, het vrijgevochten openjongerencentrum tegenover de watertoren, met de 'normen en waarden' niet zo nauw namen en dat drank en drugs er 'verplichte kost' waren. “Iedereen gebruikte,” is een veel gehoorde opmerking.

De dopingjagers kregen na de ontmaskering van Lance Armstrong in de Verenigde Staten argwaan over de, ook in internationaal perspectief, uitzonderlijke prestaties ruim veertig jaar geleden. Zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong is beschuldigd van jarenlang dopinggebruik en het aanzetten tot dopinggebruik van ploeggenoten. De Aalsmeerse ploeg deed, zo blijkt, in het klein wat de roemruchte ploegen rond Armstrong dertig jaar later in de Tour de France in het groot deden.

De eerste onderzoeksresultaten laten weinig aan de verbeelding over, hoewel de pikantste details vooralsnog ontbreken. De renners zaten tijdens de wedstrijd, die over Sportlaan, Pompplein, Ophelialaan, Parklaan en Seringenpark leidde, onder de epo en andere ongeoorloofde middelen. Ook gebruikten ze bloeddoping. Dat valt af te leiden uit uitgelekte verslagen van gesprekken die het antidopingbureau met de coureurs heeft gehad. Ze hadden alle drie banden met malafide buitenlandse sportartsen.

De drie Boerenvreugdrenners zijn de belangrijkste verdachten in deze dopingzaak, zoals het zich nu laat aanzien. Ze zijn echter nog op vrije voeten. De Aalsmeerse dopingjagers ronden komende week hun onderzoek af. Er wordt reeds een proces tegen het drietal voorbereid, dat zeker vier maanden moet gaan duren.

De gevierde corsotoppers van destijds, inmiddels zestigers, worden waarschijnlijk levenslang als wielrenner geschorst. Verder gaan ze volgens een anonieme justitiewoordvoerder voor één (C. en Van der L.) en zes jaar (Van O.) de gevangenis in. Dit omdat ze hun voorbeeldfunctie voor de jeugd op zijn minst verontachtzaamd hebben. Het gerucht gaat dat de verdachten nog altijd in Aalsmeer woonachtig zijn.

 

Eén reactie

  1. Het was wel zeer moeilijk parkeren in de Sportlaan op zo’n dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin